Ľuďom s touto výškou hrozí väčšie riziko vzniku cukrovky 2. typu

Riziko vzniku cukrovky závisí aj od telesnej výšky. Týmto ľuďom hrozí viac.
Podľa štúdie publikovanej v utorok lekárskom časopise Diabetologia hrozí ľuďom nižšieho vzrastu väčšie riziko vzniku cukrovky 2. typu, informovala agentúra AFP.
Každých 10 centimetrov výšky má u mužov znižovať riziko vzniku ochorenia o 41 percent, zatiaľ čo u žien riziko znižuje o 33 percent.
Podľa autorov zvýšené riziko u nižších ľudí zrejme súvisí so zvýšeným obsahom tukov v pečeni a väčším počtom rizikových faktorov vzniku srdcových chorôb a mŕtvice.
Štúdia ďalej uvádza, že vyšším ľuďom lepšie pôsobia špeciálne bunky v pankrease, ktoré vylučujú inzulín a lepšia je aj ich citlivosť na tento hormón.
Autori štúdie čerpali dáta z podrobného lekárskeho prieskumu, realizovaného v rokoch 1994-1998 v nemeckom Postupime, ktorý sa zameral na viac ako 16,600 žien a takmer 11,000 mužov vo veku 40-65 rokov.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.