Prečo sa neoplatí jesť paradajky v kombinácii s potravinami bohatými na železo
Zdravotné benefity konzumácie paradajok nemožno podceňovať, no v kombinácii s niektorými potravinami nie sú také výhodné ako bez nich.
Paradajky nám ponúkajú bohatú zásobu zdravotných benefitov. Okrem toho, že chránia pred rakovinou a vysokým tlakom, pomáhajú tiež udržiavať zdravie srdca, pokožky a očí.
Schopnosť paradajok chrániť organizmus pred rakovinou vyplýva najmä z látky lykopén, ktorú obsahujú. Táto rastlinná zložka účinne redukuje riziko vzniku rakoviny prostaty, konečníka, pľúc a ďalších.
Konzumácia lykopénu v paradajkách je pre zdravie nepochybne prospešná, no môžu ju narušiť alebo podporiť potraviny, ktoré tvoria súčasť receptu s paradajkami.
Účinnosť lykopénu podľa štúdie z prostredia Štátnej univerzity v Ohiu (Columbus) najviac potláčajú jedlá a doplnky s vysokým obsahom železa.
Keď účinnosť lykopénu klesá o polovicu
Rachel Kopecová, ktorá viedla výskum, testovala formovanie a absorbciu lykopénových metabolitov u 7 dospelých mužov. Tí v rámci pokusu konzumovali nápoj s výťažkom z paradajok, pričom časť z nich si v ňom našla aj síran železnatý, a časť pila nápoj bez neho.
Vedci na záver analyzovali krv a tráviace tekutiny účastníkov. „Keď ich jedlo obsahovalo železo, príjem lykopénu sa po čase zredukoval takmer o polovicu,“ vysvetľuje Kopecová.
„To by mohlo znamenať, že vždy, keď jete jedlo bohaté na lykopén a železo – napríklad bolonskú omáčku alebo cereálie s vysokým obsahom železa a paradajkový džús – z jedla vyťažíte len asi polovicu lykopénu, ktorá sa v ňom reálne nachádza.“
Prečo sa lykopén neznesie so železom?
Podľa Kopecovej jej výskum prispieva k doterajším poznatkom o bunkovom narušení železa. „Vieme, že keď zmiešame železo s určitými zlúčeninami, zničí ich to, ale nevedeli sme, či by to mohlo rovnako oslabiť aj potenciálne prínosné karotenoidy ako lykopén,“ hovorí vedkyňa.
Karotenoidy sú žlté, oranžové a červené pigmenty vylučované rastlinami. Je známe, že majú antioxidačné účinky, no veda dosiaľ neodpovedala na to, či za schopnosť bojovať proti rakovine vďačia antioxidantom alebo iným zlúčeninám, ktoré obsahujú.
Mechanizmus oslabenia lykopénu železom zatiaľ tiež ostáva záhadou. Ako možné vysvetlenie sa ponúka teória, že železo oxiduje lykopén, vďaka čomu nedochádza k tvorbe apo-lykopenoidov ale iných zlúčenín.
„Tiež je možné, že železo narúša emulziu paradajok a tukov, ktorá je nevyhnutná pre absorbovanie lykopénu bunkami,“ myslí si Kopecová. Výsledky štúdie zatiaľ nemožno aplikovať celoplošne, pretože sa zamerala len na obmedzený počet premenných.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.