Alkohol dokáže poškodiť pečeň, aj ak ste abstinent

Ochorením, ktoré súvisí s poškodením pečene bez konzumovania alkoholu, trpí asi štvrtina dospelých na celom svete.
Lekársku obec zaujal prípad pacienta z Číny, ktorý sa „opil“ zakaždým, keď jedol presladené jedlá. Hoci ide o zvláštny prípad, odborníci už dlho poznajú jeho názov. V angličtine možno hovoriť o „auto-brewery syndrome“, alebo syndróme nechceného opitia, ktorý zvyčajne súvisí s prítomnosťou kvasinkovej infekcie v tele.
Každého prekvapilo, že testy na syndróm aj infekciu u pacienta poskytli negatívny výsledok. V snahe dopátrať sa odpovede lekári dospeli k prekvapivému objavu: alkohol v tele pacienta produkovali črevné baktérie.
„Prekvapilo nás, že baktérie dokážu vyprodukovať také množstvo alkoholu,“ hovorí doktor Jing Yuan, ktorý mal pacienta na starosti. Yuan ďalej vysvetľuje, ako tento proces prebieha: „Keď sa v tele nachádza nadbytok alkoholu, ktorý nie je schopné rozložiť, môže vzniknúť tukové ochorenie pečene aj v prípade, že nie ste konzumentom alkoholu.“
Diagnóza sa v takýchto prípadoch zvykne označovať ako nealkoholické tukové ochorenie pečene a odhaduje sa, že ňou trpí až štvrtina populácie. Autori štúdie, publikovanej v magazíne Cell, analyzovali vzorky stolice pacientov s týmto ochorením a ako hlavnú príčinu jeho vzniku určili baktérie Klebsiella pneumonia.
Klebsiella pneumonia okupuje tráviaci trakt každého z nás, no u väčšiny ľudí neprodukuje veľké množstvo alkoholu. Baktérie, ktoré Yuan našiel v telách pacientov s nealkoholickým tukovým ochorením pečene, produkujú šesťkrát viac alkoholu než je bežné.
Napriek nadmernej produkcii alkoholu u ľudí s nealkoholickým tukovým ochorením pečene ho baktérie málokedy vyrobia dosť na to, aby sa dostavili príznaky intoxikácie. U každého siedmeho človeka pritom vplyvom ochorenia dochádza k poškodeniu pečene, ktoré je svojím rozsahom a závažnosťou úmerné poškodeniu vplyvom alkoholu.
„Nealkoholické tukové ochorenie pečene je heterogénne ochorenie a môže mať viacero príčin,“ hovorí Yuan. „Naša štúdia dokazuje, že aj K. pneumonia je pravdepodobne jednou z nich. Tieto baktérie poškodzujú pečeň rovnako ako alkohol, až na to, že pri nich nemáte na výber.“
Lekári a biológovia v súčasnosti hľadajú riešenie, ako ochoreniu zabrániť. Jediným známym liekom je dnes odporúčanie vyhnúť sa konzumácii sladkých jedál a nápojov.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.