Tieto čajové vrecúška môžu byť nebezpečné

Nový výskum odhalil nepríjemné skutočnosti o obľúbenom nápoji.
Nová štúdia naznačuje, že šálky čaju by mohli byť kontaminované miliónmi mikroskopických plastových častíc. Aj keď by ste si mohli myslieť, že čajové vrecká sa vyrábajú z čaju a papiera, podľa odhadov v skutočnosti až 96 percent z nich obsahuje polypropylén. Je to látka používaná na ich utesnenie a zabezpečenie toho, aby si udržali svoj tvar. Niektoré značky čajov sa teraz snažia odstrániť chemikáliu zo svojich výrobkov.
Vedci z McGill University vo svojej štúdii publikovanej v časopise Environmental Science & Technology skúmali účinky plastových vreciek na malé vodné organizmy nazývané Daphnia Magna alebo perloočka veľká. Sú to modelové organizmy často používané v environmentálnych štúdiách.
Na vykonanie analýzy si vedci kúpili štyri rôzne komerčné čaje balené do plastových čajových vrecúšok. Vedci potom vrecká rozrezali, odstránili čajové lístky a vyprázdnili vrecká. Ďalej ohrievali čajové sáčky v nádobách s vodou, aby simulovali podmienky varenia.
Viac plastu ako v iných potravinách
Použitím elektrónovej mikroskopie tím zistil, že jeden plastový čajový sáčok pri teplote varu uvoľnil do vody asi 11,6 miliárd mikroplastov a 3,1 miliárd nanoplastov. Vedci tvrdia, že tieto hladiny sú tisíckrát vyššie ako v iných potravinách.
V ďalšom experimente vedci vystavovali perloočky rôznym dávkam mikro a nanoplastov z čajových vreciek. Aj keď zvieratá prežili, tím uviedol, že vykazovali určité anatomické a behaviorálne abnormality.
Vedci dospeli k záveru, že hoci sú zistenia znepokojujúce, sú potrebné ďalšie štúdie, aby sa zistilo, či plasty môžu mať mierne alebo chronické účinky na ľudí.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.