Vyprážanie v oleji: Takto vplýva na vaše trávenie

Jedlo vyprážané v oleji dokáže zvláštnym spôsobom ovplyvniť vaše trávenie.
Konzumácia jedál vyprážaných v oleji môže spôsobiť žalúdočné kŕče, plynatosť, bolesť, nadúvanie, tráviace ťažkosti a dokonca zvýšiť riziko nebezpečných stavov, ako sú zápalové črevné ochorenia, rakovina hrubého čreva a rakovina prostaty.
Mastné potraviny vrátane vyprážaných jedál, niektorých omáčok a tučného mäsa môže spôsobiť plynatosť. Jedným konkrétnym druhom potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, sú potraviny vyprážané v rastlinnom oleji, ako sú hranolky, vyprážané kurča a šišky.
Vyprážanie môže tiež aktivovať karcinogénne látky, ktoré spôsobujú rakovinu. Potraviny s vysokým obsahom škrobu, ako sú hranolky, môžu tvoriť zlúčeninu nazývanú akrylamid, ktorá je spojená s niekoľkými typmi rakoviny. Predĺžením doby vyprážania a opätovným použitím oleja sa tento druh toxických zlúčenín v potravinách zvyšuje.
Rizikové je už jedno vyprážané jedlo týždenne
Konzumácia vyprážaných potravín najmenej raz týždenne významne zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny prostaty. Potvrdila to štúdia zverejnená v odbornom časopise The Prostate. Spoluautorka štúdie Janet Stanfordová uviedla:
„Zdá sa, že súvislosť medzi rakovinou prostaty a vybranými vyprážanými potravinami je obmedzená na najvyššiu úroveň spotreby, ktorá je v našej štúdii definovaná viac ako raz týždenne, čo naznačuje, že pravidelná konzumácia vyprážaných potravín predstavuje osobitné riziko rozvoja rakoviny prostaty."
Ďalšia štúdia publikované v časopise Cancer Prevention Research zistila, že vyprážanie v rastlinnom oleji alebo konzumácia vyprážaných potravín zvyšuje zápal hrubého čreva, zhoršuje zápalové ochorenie čriev (IBD), vrátane kolitídy a rakoviny hrubého čreva.
Zdá sa, že potraviny vyprážané v rastlinnom oleji poškodzujú výstelku čreva a zvyšujú riziko poškodenia čriev, čo môže viesť k šíreniu baktérií z čriev do krvného obehu. Dôvod, prečo vyprážané jedlá spôsobujú zápal v ľudskom tele, súvisí s oxidáciou polynenasýtených tukov v jedlých olejoch, keď sa zohrejú.
Vyprážané jedlá súvisia aj s rakovinou pľúc, hlavy a krku, pankreasu, pažeráka a prsníka.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.