Vyprážanie v oleji: Takto vplýva na vaše trávenie
Jedlo vyprážané v oleji dokáže zvláštnym spôsobom ovplyvniť vaše trávenie.
Konzumácia jedál vyprážaných v oleji môže spôsobiť žalúdočné kŕče, plynatosť, bolesť, nadúvanie, tráviace ťažkosti a dokonca zvýšiť riziko nebezpečných stavov, ako sú zápalové črevné ochorenia, rakovina hrubého čreva a rakovina prostaty.
Mastné potraviny vrátane vyprážaných jedál, niektorých omáčok a tučného mäsa môže spôsobiť plynatosť. Jedným konkrétnym druhom potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, sú potraviny vyprážané v rastlinnom oleji, ako sú hranolky, vyprážané kurča a šišky.
Vyprážanie môže tiež aktivovať karcinogénne látky, ktoré spôsobujú rakovinu. Potraviny s vysokým obsahom škrobu, ako sú hranolky, môžu tvoriť zlúčeninu nazývanú akrylamid, ktorá je spojená s niekoľkými typmi rakoviny. Predĺžením doby vyprážania a opätovným použitím oleja sa tento druh toxických zlúčenín v potravinách zvyšuje.
Rizikové je už jedno vyprážané jedlo týždenne
Konzumácia vyprážaných potravín najmenej raz týždenne významne zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny prostaty. Potvrdila to štúdia zverejnená v odbornom časopise The Prostate. Spoluautorka štúdie Janet Stanfordová uviedla:
„Zdá sa, že súvislosť medzi rakovinou prostaty a vybranými vyprážanými potravinami je obmedzená na najvyššiu úroveň spotreby, ktorá je v našej štúdii definovaná viac ako raz týždenne, čo naznačuje, že pravidelná konzumácia vyprážaných potravín predstavuje osobitné riziko rozvoja rakoviny prostaty."
Ďalšia štúdia publikované v časopise Cancer Prevention Research zistila, že vyprážanie v rastlinnom oleji alebo konzumácia vyprážaných potravín zvyšuje zápal hrubého čreva, zhoršuje zápalové ochorenie čriev (IBD), vrátane kolitídy a rakoviny hrubého čreva.
Zdá sa, že potraviny vyprážané v rastlinnom oleji poškodzujú výstelku čreva a zvyšujú riziko poškodenia čriev, čo môže viesť k šíreniu baktérií z čriev do krvného obehu. Dôvod, prečo vyprážané jedlá spôsobujú zápal v ľudskom tele, súvisí s oxidáciou polynenasýtených tukov v jedlých olejoch, keď sa zohrejú.
Vyprážané jedlá súvisia aj s rakovinou pľúc, hlavy a krku, pankreasu, pažeráka a prsníka.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.