Objavili sa vám na pleti nepekné vyrážky? Tieto dve skupiny jedál určite nejedzte!

Sú jedlá, ktoré pomôžu akné vyliečiť, a potom sú jedlá, ktoré ho naopak zhoršia.
Hoci sa často zdôrazňuje, že akné vzniká aj v dôsledku nezdravého stravovania, dermatológovia hovoria, že to nie je celkom pravda. Doteraz sa totiž nepodarilo nájsť jediný dôkaz, ktorý by svedčil o tejto myšlienke.
Na druhej strane nemožno pochybovať o existencií jedál, ktoré môžu zhoršiť už existujúce akné. Prvou skupinou potravín, ktoré do tejto kategórie spadajú, sú potraviny s vysokým glykemickým indexom, respektíve rafinované sacharidy a cukry.
Jedlá s vysokým glykemickým indexom vyvolávajú rapídne uvoľňovanie glukózy, čím dochádza k okamžitému zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Nehovoríme pritom len o známych škodcoch v podobe bieleho pečiva a cereálií, ale aj o inak zdravých jedlách, ako je napríklad dyňa.
Dermatologička Jennifer Chwaleková hovorí, že pre tých, ktorí sa často stretávajú s akné, je vhodné zvážiť vynechanie jedál s vysokým glykemickým indexom. Okamžitý nárast hladiny cukru v krvi totiž môže „viesť k zvýšenej produkcii mazu a upchaniu pórov,“ čo je vo väčšine prípadov počiatočným štádiom pri vzniku akné.
Druhou skupinou jedál, ktorým by ste sa pri problémoch s pokožkou mali vyhnúť, sú mliečne výrobky. „Kravské mlieko, a to zvlášť odtučnené, sa spája so vznikom akné,“ vysvetľuje dermatológ Joshua Zeichner. „Pravdepodobným vinníkom je vysoký obsah cukru vo výrobku a hormóny vylúčené z dojenej kravy.“
Ak sa mlieka nechcete celkom vzdať, nezúfajte – pri jogurte a syre sa nepreukázala žiadna súvislosť so vznikom vyrážok.
Okrem zmeny stravovania by ste pri problémoch s akné mali dbať o zvýšenú starostlivosť o pokožku, ktorá by mala zahŕňať umývanie tváre dvakrát za deň a ďalšie postupy. Inšpirovať sa môžete v tomto článku: Hormonálne akné: 4 spôsoby, ako ho dostať pod kontrolu.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?