Bavlníkový olej má prekvapivý vplyv na cholesterol
V štúdii vedci skúmali účinky olivového a bavlníkového oleja na hladiny cholesterolu. Z výsledkov ostali prekvapení.
Strava s vysokým obsahom tukov bohatá na bavlníkový olej môže zlepšiť hladinu cholesterolu už v priebehu 5 dní. K tomuto prekvapivému záveru dospeli vedci v štúdii publikovanej v odbornom časopise Nutrition Research.
Štúdia skúmala vplyv stravy obohatenej o bavlníkový alebo olivový olej na profily lipidov (hladiny cholesterolu a triglyceridov) u dospelých mužov. Účastníci vo veku 18 až 45 rokov päť dní konzumovali buď stravu bohatú na bavlníkový olej alebo stravu bohatú na olivový olej.
U olivového oleja sa podobný účinok nepreukázal
Zdá sa, že konzumácia bavlníkového oleja mala veľký vplyv na lipidové profily, ale olivový olej nemal žiadny účinok.
Jedným z výsledkov stravy s bavlníkovým olejom bolo zníženie lipoproteínu s nízkou hustotou alebo LDL (zlého) cholesterolu o 15%. Celková hladina cholesterolu sa tiež znížila o 8 percent a hladiny triglyceridov klesli o 30 percent. Po 5 dňoch stravy bohatej na bavlníkový olej sa hladina lipoproteínu s vysokou hustotou alebo HDL (dobrého) cholesterolu zvýšila o 8 percent.
Spoluatorka štúdie Jamie Cooperová uviedla:
„Jedným z dôvodov, prečo boli tieto výsledky také prekvapujúce, je skutočnosť, že pri diéte s bavlníkovým olejom sme pozorovali veľké zmeny. Vidieť tak rozsiahle množstvo zmien v takom krátkom časovom období je vzrušujúce.“
Vedecký personál pripravil jedlo pre obidve skupiny účastníkov, pričom zaistili, aby 44 percent celkovej energie pochádzalo z bavlníkového alebo olivového oleja. Účastníci dostávali kokteil s vysokým obsahom tuku, ktorý obsahoval 15 percent bielkovín, 35 percent sacharidov a 50 percent tukov. Namiešali do nich čokoládovú srvátkovú bielkovinu, mlieko, čokoládový sirup a pridali olej (buď bavlníkový olej alebo olivový olej).
Štúdia naznačuje, že kyselina dihydrosterulínová, ktorá je mastnou kyselinou jedinečnou pre bavlníkový olej, je kľúčová, pretože bráni hromadeniu triglyceridov v tele.
Triglyceridy sú typom tuku a ich hromadenie v krvných cievach môže spôsobiť infarkt a mozgovú príhodu. Vysoká hladina triglyceridov v kombinácii s vysokým množstvom zlého cholesterolu alebo nízkym množstvom dobrého cholesterolu v krvi zvyšuje riziko srdcových chorôb.
Cooperová uviedla, že bavlníkový olej núti telo, aby spaľovalo viac tohto tuku, pretože ho nedokáže správne uložiť, čo má za následok menej tukov a cholesterolu.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.