Trápia vás zažívacie problémy? Na vine sú jedlá s FODMAP

Ak pociťujete kŕče a nadúvanie, dokonca aj pri cvičení, môže vám pomôcť, keď zmeníte stravu.
Vyhýbanie sa určitým potravinám môže zmierniť gastrointestinálne problémy u ľudí, ktorí sú citliví na príznaky podobné syndrómu dráždivého čreva (IBS). Patrí medzi ne bolesť brucha, nevoľnosť, grganie, pálenie záhy, hnačka, plynatosť, nutkanie k stolici a zápcha.
Vedci zistili, že na zníženie týchto príznakov je nutné znížiť príjem potravín s vysokým obsahom fermentovateľných oligosacharidov, disacharidov, monosacharidov a polyolov (FODMAP).
FODMAP sú nestráviteľné uhľohydráty (cukry), ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako je cesnak, cibuľa, šalotka, pór, artičoky, pšenica, raž, broskyne, med, sirupy, mäkký syr, mlieko, jablká a strukoviny.
FODMAP nájdeme aj v spracovaných potravinách vo forme ochucovadiel a iných prídavných látok. Chlieb nemá vysoký obsah FODMAP, ale pretože v našej strave máme veľké množstvo chleba, považuje sa za hlavný zdroj. Ďalšími potravinami s FODMAP sú obilniny, cestoviny, pečivo a energetické nápoje, opäť preto, že sa konzumujú vo veľkom množstve.
Vymeňte ich za lepšiu alternatívu, ktorá je menej dráždivá pre črevá
Potraviny s nízkym obsahom FODMAP, ako je ryža, kukurica, ovos, quinoa a proso sú dobrými alternatívami. Výmena potravín, ako je cesnak, ktorý je vysoko koncentrovaným zdrojom FODMAP, za potraviny s nízkym obsahom FODMAP, ako je zázvor a pažítka, vám pomôže zmierniť zápal a nepríjemné pocity v žalúdku.
Ukázalo sa, že strava s nízkym obsahom FODMAP prospieva ľuďom s IBS. Nová štúdia publikovaná v odbornom časopise International Society of Sports Nutrition naznačuje, že táto strava môže tiež zmierniť kŕče, nadúvanie a iné gastrointestinálne príznaky, ako aj zlepšiť výkonnosť ľudí počas cvičenia.
Účastníkmi tejto štúdie bola skupina zdravých bežcov, ktorí museli dodržiavať diétu s vysokým alebo nízkym obsahom FODMAP po dobu jedného týždňa a následne mali týždeň pauzu predtým, ako začali dodržiavať druhý typ stravy.
Takmer 70 percent účastníkov, ktorí boli na strave s nízkym obsahom FODMAP, zaznamenalo výrazné zlepšenie symptómov a tiež mohli cvičiť častejšie a oveľa dlhšie s vyššou intenzitou.
Justin Roberts, spoluautor štúdie, uviedol:
„Zistili sme jasný prínos pri dodržiavaní diéty s nízkym obsahom FODMAP a znížením gastrointestinálnych príznakov súvisiacich s cvičením u zdravých rekreačných bežcov. Hlásené zlepšenie vnímanej bolesti v spojení so zmiernením nadúvania pri diéte s nízkym obsahom FODMAP je pravdepodobne vysvetlené znížením objemu črevnej vody a tvorby plynu, ktoré je spôsobené menším množstvom nestráviteľných uhľohydrátov na fermentáciu v čreve.“
Diéta s nízkym obsahom FODMAP môže byť náročná, preto si dodržiavanie tejto diéty vyžaduje náležitú starostlivosť.
Roberts povedal:
„Je tiež dôležité, aby sa ľudia rozhodli, či chcú držať diétu s nízkym obsahom FODMAP, pretože zníženie celkového príjmu kalórií a uhľohydrátov môže mať vplyv na kvalitu výživy.“

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.