Ako znížiť zápalové reakcie v tele, pomôže táto živina

Nedostatok tejto živiny vedie k nebezpečným zápalom v tele.
Výskum ukázal, že zvýšený zápal v tele môže byť spôsobený nedostatkom omega-3 mastných kyselín. Konzumácia rýb, ako je losos, pstruh, sardinky, makrely, slede a rybieho oleja môže znížiť zápal.
Nórski vedci v štúdii publikovanej v odbornom časopise Autophagy ukázali, že omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť nebezpečné zápalové reakcie v našom tele.
Náš imunitný systém spúšťa zápal, keď chce chrániť telo pred infekciami, ako sú bežné prechladnutia, infekcie krku, uší a podobne. Ak je však zápal príliš silný, môže to viesť k rozvoju iných chorôb a autoimunitných ochorení.
Dlhodobý zápal má za následok život ohrozujúce stavy, ako je rakovina, Alzheimerova choroba, chronické zápalové ochorenia čriev, astma, reumatoidná artritída a srdcové choroby.
Omega-3 menia autofágiu v bielych krvinkách
Omega-3 mastné kyseliny sú zdravé tuky, ktoré majú protizápalové vlastnosti, a preto sú schopné tlmiť zápalové reakcie v tele.
Biele krvinky sú dôležitou súčasťou nášho imunitného systému, pretože môžu lokalizovať cudzie častice, ako sú mikróby a rakovinové bunky, a zničiť ich. Schopnosť bielych krviniek zvládať zápalové reakcie závisí od rôznych procesov, medzi ktoré patrí autofágia.
Autofágia je bunkový proces, pri ktorom sa časti buniek rozkladajú na neskoršie opätovné použitie. Autofágia je rozhodujúca pre udržanie správnej funkcie buniek a tiež pomáha chrániť bunky v tele.
Zdá sa, že omega-3 mastné kyseliny menia autofágiu v bielych krvinkách a pomáhajú znížiť aktiváciu zápalových reakcií. Omega-3 mastné kyseliny tiež znižujú reakcie súvisiace s proteínmi, ktoré sa podieľajú na regulácii aktivít imunitného systému.
Preto môžu omega-3 mastné kyseliny pomôcť pacientom s rôznymi formami rakoviny, kardiovaskulárnymi chorobami, zápalovým ochorením čriev, roztrúsenou sklerózou, meningitídou, Alzheimerovou chorobou, infekčným ochorením alebo dokonca žltačkou.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.