• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 19.4.2025Meniny má Jela
18°Bratislava

Čo sa vám v skutočnosti stane, ak zjete 5-dňové cestoviny alebo ryžu

  • 19:09 14.10.2019
  • Canberra
Čo sa vám v skutočnosti stane, ak zjete 5-dňové cestoviny alebo ryžu

Dvojica potravín po čase v niektorých prípadoch pôsobí fatálne.

Všetci vieme, že mäso, ktoré odpočívalo na kredenci viac ako 1-2 dni, sa už nedá zachrániť. V prípade nevinne vyzerajúcich cestovín a ryže by sme ale mali uplatňovať podobnú mentalitu, a to najmä kvôli baktérii s názvom Bacillus cereus.

B. cereus nie je ničím výnimočná a vyskytuje sa prakticky všade – v pôde, v organizmoch zvierat a hmyzu, v prachových časticiach aj v rastlinách. Čo z nej teda robí smrteľné nebezpečenstvo?

B. cereus sa rozmnožuje najmä na miestach, kde má prístup k dostatku živín z jedla, teda aj na ryži, mliečnych výrobkoch, korení, sušenom jedle a zelenine. Niektoré formy baktérie účinkujú ako probiotiká, iné zas u človeka dokážu vyvolať príznaky otravy jedlom. V najhorších prípadoch dokonca môže nastať smrť.

5-násobná otrava kvôli šalátu

Journal of Clinical Microbiology v roku 2005 priniesol správu o otrave jedlom u 5 detí v jednej domácnosti po tom, ako všetky zjedli 4 dni starý cestovinový šalát. Rodina šalát pripravila v piatok, v sobotu si ho vzali na piknik a do pondelka bol odložený v chladničke. V tento deň ho deti zjedli.

U všetkých 5 detí sa po zjedení cestovín dostavili typické príznaky otravy jedlom. Rodičia ich vzali do nemocnice, kde došlo k úmrtiu toho najmladšieho. Ďalšie dieťa si domov odnieslo vážne poškodenie pečene a ostatné 3 utrpeli miernejšiu formu otravy jedlom.

Vedci v štúdii poukazujú na to, že prípady otravy jedlom väčšinou nekončia na pohotovosti kvôli relatívne miernym príznakom, a úmrtia v dôsledku nakazenia a následného poškodenia pečene sú extrémne vzácne. Napriek tomu nešlo o jediný prípad, ktorý zaskočil odborníkov.

Smrteľné následky predprípravy jedla

Ďalší prípad fatálnych následkov konzumácie starých cestovín sa vyskytol v Belgicku v roku 2011. 20-ročnému študentovi sa stala osudná predpríprava jedla na týždeň vopred.

Študent si v predstihu uvaril špagety, ktoré o 5 dní prihrial spolu s omáčkou a na neurčitý čas nechal na kuchynskej linke. Po zjedení cestovín nastúpila hnačka, bolesť brucha a zvracanie. Študent po niekoľkých hodinách boja s príznakmi umrel.

Otrava jedlom: Príznaky a prevencia

Predtým, ako sa navždy vzdáte cestovín, je nutné pripomenúť, že fatálne prípady sú mimoriadne raritné a väčšina ľudí ich prežije bez poškodenia pečene. O týchto prípadoch otravy jedlom sa ale často nehovorí, pretože sa väčšinou liečia v prostredí domova bez lekárskej analýzy, preto o nich neexistuje záznam.

Prečo je B. cereus niekedy taká smrteľná a čo sa s tým dá robiť? Baktéria je známa tým, že do jedla uvoľňuje nebezpečné toxíny. Niektoré z nich nedokáže zničiť ani teplo z mikrovlnky.

Jedným takýmto toxínom je emetický toxín, ktorý u človeka spôsobuje vracanie. Tento toxín dokáže odolať teplu vo výške 121 stupňov C po dobu 90 minút, pričom takýchto toxínov je oveľa viac.

Ďalším nebezpečným toxínom je hemolyzín BL, ktorý v tele vyvoláva zápal. Toxín sa zameriava na zdravé bunky, ktoré predierkuje, čím dôjde k ich smrti a vzniku zápalu.

Biotechnologička z Austrálskej národnej univerzity Anukriti Mathurová dodnes pracuje na identifikovaní spôsobov, ako zastaviť ničivý hemolyzín. Vedecký tím sa zameriava na to, ako zastaviť aktivitu toxínu a ako znížiť zápal, ktorý vyvoláva. Výskum v tejto oblasti je však ešte len v plienkach.

Kým vedci nenájdu spôsob, ako zabrániť postupu smrteľných toxínov v tele, stačí, keď si jedlo budete odkladať do chladničky a pred konzumáciou ho tepelne ošetríte. Prihrievaním by ste mali odstrániť väčšinu toxínov, ktoré sa v ňom môžu nachdádzať.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencealert.com, asm.org, nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite

DNES - 19:00Zaujímavosti

Skúsená záhradníčka prezradila tajomstvo dobrej úrody zemiakov.

Vladimír Jukl, jeden z „generálov tajnej cirkvi“, sa narodil pred 100 rokmi

Vladimír Jukl, jeden z „generálov tajnej cirkvi“, sa narodil pred 100 rokmi

DNES - 6:38Zaujímavosti

Pre svoju vieru strávil v komunistickom väzení viac ako 13 rokov. Vladimír Jukl spolu so Silvestrom Krčmérym vybudoval na Slovensku tajnú, či podzemnú cirkev.

Príliš zvláštna náhoda v nemocnici: Šiestim zamestnancom bol diagnostikovaný nádor na mozgu

Príliš zvláštna náhoda v nemocnici: Šiestim zamestnancom bol diagnostikovaný nádor na mozgu

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Šesť sestier v jednej nemocnici dostalo rovnakú diagnózu.

Pápež spravil prvý krok k vyhláseniu architekta Gaudího za svätého

Pápež spravil prvý krok k vyhláseniu architekta Gaudího za svätého

18:22 16.04.2025Zaujímavosti

Katolícka cirkev vyslala španielskeho architekta Antoniho Gaudího, autora barcelonskej baziliky Sagrada Família, prezývaného "boží architekt", na cestu k svätosti, oznámil Vatikán.

Dva meteorické roje naraz: Tešiť sa môžeme už v apríli

Dva meteorické roje naraz: Tešiť sa môžeme už v apríli

20:02 14.04.2025Zaujímavosti

Meteorické roje bude možné pozorovať ďalekohľadom aj voľným okom.