Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín dokáže ovplyvniť vaše oči

Ak vo vašej strave zabezpečíte správne typy a pomer esenciálnych mastných kyselín, môžete zabrániť nepriaznivému zdravotnému stavu.
Nedostatok omega-3 mastných kyselín, respektíve nesprávny pomer ku omega-6 mastným kyselinám môže mať za následok syndróm suchého oka. Potvrdila to štúdia publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition.
Syndróm suchého oka spôsobuje podráždenie, bolesť, suchosť a pocit piesku alebo štrku v oku. Neliečený syndróm suchého oka môže mať za následok zjazvenie rohovky a prípadne dokonca stratu zraku. Ochorenie ovplyvňuje kvalitu života miliónov ľudí po celom svete, ale strava s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín by ho mohla pomôcť liečiť.
Omega-3 mastné kyseliny sú polynenasýtené tuky, ktoré sú označované za esenciálne, pretože ich telo nedokáže vyrobiť. Poznáme tri druhy omega-3 mastných kyselín - EPA a DHA, ktoré sa vyskytujú v niektorých rybách, a ALA (kyselina alfa-linolénová), ktorá sa vyskytuje hlavne v rastlinných olejoch.
Losos, makrela, sardinky, sardely, ustrice, morský vlk, sleď, pstruh, treska, tuniak a riasy sú dobrým zdrojom EPA a DHA. Semienka chia, vlašské orechy, konopné semená, kešu orechy a mandle sú dobrým zdrojom ALA.
Nerovnováha omega-3 a omega-6 mastných kyselín je spojená so vznikom syndrómu suchého oka
Západná strava môže zvýšiť riziko syndrómu suchého oka, pretože obsahuje málo omega-3 mastných kyselín, ale naopak obsahuje veľmi veľké množstvo omega-6 mastných kyselín. Oleje na varenie (slnečnicový, kukuričný, sójový), šalátové dresingy, majonéza a mäso majú vysoký obsah omega-6 mastných kysleín.
Prvá autorka štúdie Biljana Miljanovicová uviedla:
„Zistili sme, že vysoký príjem omega-3 mastných kyselín, často označovaných ako „dobrý“ tuk, ktorý sa bežne vyskytuje v rybách a vlašských orechoch, je spojený s ochranným účinkom. Naopak, vyšší pomer omega-6, tuku, ktorý sa nachádza v mnohých olejoch na varenie a v šalátoch a zvieracom mäse, môže v porovnaní s omega-3 v strave, zvýšiť riziko syndrómu suchého oka.“
Štúdia zistila, že riziko syndrómu suchého oka sa znížilo o 20 percent u účastníkov, ktorí mali omega-3 mastné kyseliny vo svojej strave. Účastníci, ktorí jedli päť porcií (113 gramov na porciu) tuniaka týždenne, mali o 68% nižšie riziko ochorenia suchého oka v porovnaní s tými, ktorí mali iba jednu porciu týždenne.
V súčasnosti je v západnej strave pomer omega-6 k omega-3 mastným kyselinám 15: 1, čo je spojené s 2,5-násobne vyšším rizikom syndrómu suchého oka.
Syndróm suchého oka môže spôsobiť vážne problémy pri šoférovaní, čítaní, používaní počítača, pozeraní televízie alebo sústredení sa na úlohu. Jedným z problémov spojených so syndrómom suchého oka je zníženie množstva a kvality sĺz.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.