Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka
Niektoré náhle zmeny v stravovacích návykoch môžu byť prvotným príznakom smrteľnej diagnózy.
Rakovina žalúdka väčšinou vzniká pri napadnutí buniek, ktoré v žalúdku produkujú hlien. Keďže sa väčšina príznakov tohto druhu zhubného ochorenia podobá na príznaky iných ochorení, rakovinu často diagnostikujú až v neskorších štádiách.
Rakovina žalúdka sa prejavuje niekoľkými príznakmi, hoci nie o všetkých sa hovorí často. Medzi tie najprehliadanejšie patria v tomto prípade aj zmeny stravovacích návykov. Tie sa môžu prejaviť týmito spôsobmi:
- Rýchly pocit sýtosti počas jedenia
- Nafukovanie po jedení
- Ťažkosti s prehĺtaním (dysfágia)
Ťažkosti s prehĺtaním môžu mať rôzne podoby. Niektorí ľudia napríklad nedokážu prehltnúť len niektoré jedlá a tekutiny, iným sa nedá prehltnúť vôbec nič.
Pri ťažkostiach s prehĺtaním môžeme hovoriť o rade ďalších príznakov:
- Kašľanie alebo dusenie sa počas jedenia
- Spätný chod jedla zo žalúdka do úst alebo nosa
- Pocit zaseknutého jedla v ústach alebo hrdle
- Nezastaviteľné slinenie
- Neschopnosť riadne požuť jedlo
- Mľaskavé, „mokré“ zvuky počas jedenia alebo pitia
- Bolesť alebo pálivý pocit pri prehĺtaní
Medzi ďalšie bežné príznaky rakoviny žalúdka zaraďujeme aj pretrvávajúcu zápchu, zastavené vetry a časté grganie, pálenie záhy, nevoľnosť, bolesť v oblasti žalúdka a zvracanie, pri ktorom dochádza aj k zvracaniu krvi.
Rizikové faktory rakoviny žalúdka
Presná príčina vzniku rakoviny žalúdka dodnes nie je známa, pomáhajú jej ale niektoré rizikové faktory.
Riziko rakoviny napríklad zvyšuje aj strava bohatá na soľ a bez obsahu ovocia a zeleniny. Riziko rastie aj pri častej konzumácii spracovaných jedál a údených jedál.
K ďalším rizikovým faktorom patria aj tieto:
- Pohlavie – rakovina žalúdka sa častejšie vyskytuje u mužov
- Vek – 95 percentám pacientom s rakovinou žalúdka diagnostikovali ochorenie po dovŕšení 50 rokov
- Helicobacter pylori – infekcia vyvolaná touto baktériou dokáže po čase zvýšiť riziko vzniku rakoviny
- Fajčenie – čím dlhšie a viac fajčíte, tým vyššie je u vás riziko vzniku rakoviny
- Obezita
- Ochorenia žalúdka – napríklad dlhotrvajúci reflux
- Rodinná anamnéza
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.