• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 26.12.2024Meniny má Štefan
Bratislava

Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka

  • 8:35 16.10.2019
  • Bratislava
Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka

Niektoré náhle zmeny v stravovacích návykoch môžu byť prvotným príznakom smrteľnej diagnózy.

Rakovina žalúdka väčšinou vzniká pri napadnutí buniek, ktoré v žalúdku produkujú hlien. Keďže sa väčšina príznakov tohto druhu zhubného ochorenia podobá na príznaky iných ochorení, rakovinu často diagnostikujú až v neskorších štádiách.

Rakovina žalúdka sa prejavuje niekoľkými príznakmi, hoci nie o všetkých sa hovorí často. Medzi tie najprehliadanejšie patria v tomto prípade aj zmeny stravovacích návykov. Tie sa môžu prejaviť týmito spôsobmi:

  • Rýchly pocit sýtosti počas jedenia
  • Nafukovanie po jedení
  • Ťažkosti s prehĺtaním (dysfágia)

Ťažkosti s prehĺtaním môžu mať rôzne podoby. Niektorí ľudia napríklad nedokážu prehltnúť len niektoré jedlá a tekutiny, iným sa nedá prehltnúť vôbec nič.

Pri ťažkostiach s prehĺtaním môžeme hovoriť o rade ďalších príznakov:

  • Kašľanie alebo dusenie sa počas jedenia
  • Spätný chod jedla zo žalúdka do úst alebo nosa
  • Pocit zaseknutého jedla v ústach alebo hrdle
  • Nezastaviteľné slinenie
  • Neschopnosť riadne požuť jedlo
  • Mľaskavé, „mokré“ zvuky počas jedenia alebo pitia
  • Bolesť alebo pálivý pocit pri prehĺtaní

Medzi ďalšie bežné príznaky rakoviny žalúdka zaraďujeme aj pretrvávajúcu zápchu, zastavené vetry a časté grganie, pálenie záhy, nevoľnosť, bolesť v oblasti žalúdka a zvracanie, pri ktorom dochádza aj k zvracaniu krvi.

Rizikové faktory rakoviny žalúdka

Presná príčina vzniku rakoviny žalúdka dodnes nie je známa, pomáhajú jej ale niektoré rizikové faktory.

Riziko rakoviny napríklad zvyšuje aj strava bohatá na soľ a bez obsahu ovocia a zeleniny. Riziko rastie aj pri častej konzumácii spracovaných jedál a údených jedál.

K ďalším rizikovým faktorom patria aj tieto:

  • Pohlavie – rakovina žalúdka sa častejšie vyskytuje u mužov
  • Vek – 95 percentám pacientom s rakovinou žalúdka diagnostikovali ochorenie po dovŕšení 50 rokov
  • Helicobacter pylori – infekcia vyvolaná touto baktériou dokáže po čase zvýšiť riziko vzniku rakoviny
  • Fajčenie – čím dlhšie a viac fajčíte, tým vyššie je u vás riziko vzniku rakoviny
  • Obezita
  • Ochorenia žalúdka – napríklad dlhotrvajúci reflux
  • Rodinná anamnéza
Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

VČERA - 19:43Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

VČERA - 15:46Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

VČERA - 7:34Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.