Z tohto zlozvyku hrozí väčšie riziko nákazy E. coli ako z jedenia polosurového mäsa
Jedným z najväčších prenášačov baktérie Escherichia coli je nedokonale pripravené mäso. Pri tomto zlozvyku, ktorého sa dopúšťa stále mnoho ľudí, je ale riziko nákazy oveľa väčšie.
Escherichia coli, alebo E. coli, je tyčinkovitá baktéria, ktorá obýva hrubé črevo každého človeka. Problémy spôsobuje až vtedy, keď sa dostane do ďalších častí tela, v ktorých môže spôsobiť zápalové ochorenia.
Jedným z najčastejšie spomínaných zdrojov nebezpečnej E. coli je surové mäso. Baktéria sa vyhubí až vďaka tepelnému spracovaniu, preto je dôležité dať si záležať na príprave. Ako sa však ukázalo, existuje horší zdroj nákazy E. coli, ktorého sa stále dopúšťa množstvo ľudí, a tým je toaleta.
Nehovoríme pritom o toalete ako takej, ale skôr o návykoch niektorých ľudí, ktoré sa s ňou spájajú. Konzorcium vedcov sa napríklad zhodlo na tom, že E. coli sa môže šíriť medzi ďalších ľudí aj po tom, ako si človek po vykonaní veľkej potreby neumyje ruky.
Čo je E. coli a prečo je nebezpečná?
Ako sme už spomínali, baktériu E. coli má v tele každý z nás. Niektoré jej druhy dokážu vyvolať nepríjemné príznaky podobné otrave jedlom, napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačku. Ďalšie druhy E. coli spôsobujú infekcie močových ciest a v najhorších prípadoch aj infekcie krvi.
Za posledných 20 rokov sa E. coli zdokonalila v odolnosti voči antibiotikám. Odhaduje sa, že asi 10% prípadov otravy krvi zapríčinili práve odolné druhy baktérie.
Vedci sa v rámci štúdie pozreli na genetickú zložku odolných druhov E. coli z rôznych zdrojov v britských domácnostiach. Odobrali pritom vzorky z krvi infikovaných pacientov, ľudských výkalov, splaškov, zvieracích výkalov a niektorých druhov mäsa.
Podľa štúdie zverejnenej na stránkach žurnálu The Lancet Infectious Diseases sa druhy E. coli odolné voči antibiotikám a odobraté z ľudskej krvi, výkalov a splaškov navzájom na seba podobajú.
Odolné E. coli odobraté z mäsa sa v mnohom líšia od tých, ktoré boli získané od človeka. To znamená, že väčšina nebezpečnej E. coli, ktorá spôsobuje infekcie u človeka, nepochádza z jedenia kuracieho mäsa alebo akejkoľvek inej potraviny.
Skutočným zdrojom nákaz je podľa vedcov prenos E. coli z človeka na človeka formou fekálnych častíc. Najväčšie riziko vzniká pri tom, ak si niekto po návšteve toalety neumyje ruky a následne sa dotkne okolia úst iného človeka.
Zdravotní odborníci sa nazdávajú, že kľúčom k porazeniu E. coli odolnej voči antibiotikám je predpisovanie len tých najnutnejších antibiotík a zredukovanie ich užívania. Okrem toho je nutné dbať o starostlivú hygienu.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.