Z tohto zlozvyku hrozí väčšie riziko nákazy E. coli ako z jedenia polosurového mäsa

Jedným z najväčších prenášačov baktérie Escherichia coli je nedokonale pripravené mäso. Pri tomto zlozvyku, ktorého sa dopúšťa stále mnoho ľudí, je ale riziko nákazy oveľa väčšie.
Escherichia coli, alebo E. coli, je tyčinkovitá baktéria, ktorá obýva hrubé črevo každého človeka. Problémy spôsobuje až vtedy, keď sa dostane do ďalších častí tela, v ktorých môže spôsobiť zápalové ochorenia.
Jedným z najčastejšie spomínaných zdrojov nebezpečnej E. coli je surové mäso. Baktéria sa vyhubí až vďaka tepelnému spracovaniu, preto je dôležité dať si záležať na príprave. Ako sa však ukázalo, existuje horší zdroj nákazy E. coli, ktorého sa stále dopúšťa množstvo ľudí, a tým je toaleta.
Nehovoríme pritom o toalete ako takej, ale skôr o návykoch niektorých ľudí, ktoré sa s ňou spájajú. Konzorcium vedcov sa napríklad zhodlo na tom, že E. coli sa môže šíriť medzi ďalších ľudí aj po tom, ako si človek po vykonaní veľkej potreby neumyje ruky.
Čo je E. coli a prečo je nebezpečná?
Ako sme už spomínali, baktériu E. coli má v tele každý z nás. Niektoré jej druhy dokážu vyvolať nepríjemné príznaky podobné otrave jedlom, napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačku. Ďalšie druhy E. coli spôsobujú infekcie močových ciest a v najhorších prípadoch aj infekcie krvi.
Za posledných 20 rokov sa E. coli zdokonalila v odolnosti voči antibiotikám. Odhaduje sa, že asi 10% prípadov otravy krvi zapríčinili práve odolné druhy baktérie.
Vedci sa v rámci štúdie pozreli na genetickú zložku odolných druhov E. coli z rôznych zdrojov v britských domácnostiach. Odobrali pritom vzorky z krvi infikovaných pacientov, ľudských výkalov, splaškov, zvieracích výkalov a niektorých druhov mäsa.
Podľa štúdie zverejnenej na stránkach žurnálu The Lancet Infectious Diseases sa druhy E. coli odolné voči antibiotikám a odobraté z ľudskej krvi, výkalov a splaškov navzájom na seba podobajú.
Odolné E. coli odobraté z mäsa sa v mnohom líšia od tých, ktoré boli získané od človeka. To znamená, že väčšina nebezpečnej E. coli, ktorá spôsobuje infekcie u človeka, nepochádza z jedenia kuracieho mäsa alebo akejkoľvek inej potraviny.
Skutočným zdrojom nákaz je podľa vedcov prenos E. coli z človeka na človeka formou fekálnych častíc. Najväčšie riziko vzniká pri tom, ak si niekto po návšteve toalety neumyje ruky a následne sa dotkne okolia úst iného človeka.
Zdravotní odborníci sa nazdávajú, že kľúčom k porazeniu E. coli odolnej voči antibiotikám je predpisovanie len tých najnutnejších antibiotík a zredukovanie ich užívania. Okrem toho je nutné dbať o starostlivú hygienu.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.