Priveľa tejto látky v strave zvyšuje riziko demencie, varujú lekári
Demencia je neurologické ochorenie, ktoré postihuje každú oblasť života. Niektoré stravovacie návyky môžu viesť k zvýšeniu rizika jej vzniku.
Demencia je termín, ktorý zastrešuje niekoľko príznakov spájaných s poškodením mozgu vplyvom ochorení. Nejde pritom o bežný príznak starnutia.
Doteraz nepoznáme spôsob, ako toto neurologické ochorenie poraziť, no výskumy sa prikláňajú k názoru, že zdravý životný štýl dokáže zabrániť jeho vzniku. Vo všeobecnosti platí, že čo je dobré pre srdce, je dobré aj pre mozog. Rovnako je to v opačnom prípade.
Dobrým príkladom tejto rovnice je vysoký príjem soli, ktorý často stojí za zvýšeným krvným tlakom.
V podobnom duchu znie aj posolstvo štúdie publikovanej v prestížnom vedeckom časopise Nature, ktorá hovorí o tom, že vysoké dávky soli v strave vedú k poškodeniu kognitívnej funkcie. Vedci z newyorskej lekárskej fakulty Weill Cornell Medicine argumentujú tým, že veľa soli znižuje hladinu oxidu dusnatého v tele, ktorý je nevyhnutný pre správny chod mozgových ciev.
Výskumníci pozorovali oslabenie kognitívnych schopností, ku ktorým došlo v dôsledku vysokého príjmu soli, a dospeli k záveru, že obmedzenie tejto potraviny v strave a udržiavanie zdravia ciev v mozgu môže zabrániť vzniku demencie.
Odborný asistent na katedre neurológie a vedúci autor štúdie Giuseppe Faraco hovorí, že „naša štúdia opisuje nový mechanizmus, ktorým soľ sprostredkuje poškodenie kognitívnej schopnosti a poskytuje ďalší dôkaz o vplyve stravy na kognitívnu funkciu.“
Najnovší výskum nadviazal na zistenia z roku 2018, podľa ktorých strava s vysokým obsahom soli u myší spôsobila demenciu. Hlodavce viac neboli schopné vykonávať každodenné potreby, ako stavanie hniezda, a mali problémy s pamäťou.
Vedci sa vtedy nazdávali, že v dôsledku príjmu vysokého množstva soli sa tau proteíny v mozgu prestávajú správať stabilne. Tento druh proteínu za určitých okolností tvorí zhluky v oblasti mozgu, kde sa nachádza pamäť, a postupom času sa premiestňuje do ďalších častí. Existuje čoraz viac dôkazov o tom, že tento proces je počiatočný príznak poškodenia mozgu.
„Látky, ktoré sú pre nás zlé, nepochádzajú zo soľničky, ale zo spracovaného jedla a jedla v reštaurácii,“ vysvetľuje autor štúdie na myšiach, doktor Constantino Iadecola. „Množstvo soli, ktorú zjeme, by sme mali kontrolovať. Keď to preženieme, môžeme negatívne ovplyvniť krvné cievy v mozgu.“
Okrem príjmu vysokého množstva soli nám demencia hrozí aj pri neaktívnom životnom štýle. Nedostatok fyzickej aktivity znásobuje šancu na srdcové ochorenia, obezitu a cukrovku, čo sú rizikové faktory vzniku demencie.
Cvičiť by mali aj starší ľudia. Každý týždeň by mali mierne náročnému pohybu venovať aspoň 150 minút. Odporúča sa napríklad svižná prechádzka, bicyklovanie alebo tancovanie. Aspoň dvakrát do týždňa by ste sa mali venovať silovým cvikom, ktoré môže zastúpiť aj práca v záhrade alebo joga.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.