Soľ a krvný tlak: Toto chutné jedlo dokáže zmierniť negatívny účinok soli

Existuje potravina, ktorá môže zvrátiť poškodenie krvných ciev spôsobené stravou s vysokým obsahom sodíka.
Štúdia zistila, že konzumácia mliečnych výrobkov, ako je syr, môže zmierniť škody na tele napáchané vysokým príjmom soli. Konzumácia syra pomáha chrániť krvné cievy pred poškodením slanými potravinami v dôsledku vysokého množstva antioxidantov, ktoré syr obsahuje.
Strava s vysokým obsahom soli zvyšuje oxidačný stres, ktorý predstavuje nerovnováhu medzi antioxidantmi a voľnými radikálmi v tele. To má za následok vaskulárnu dysfunkciu, ktorá spôsobuje vysoký krvný tlak a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition skúmala skupinu zdravých dospelých bez citlivosti na soľ, ktorí boli nefajčiari a neužívali žiadne lieky. Citlivosť na soľ z hľadiska krvného tlaku znamená náhly alebo okamžitý nárast krvného tlaku po jedle s vysokým obsahom soli.
Keď účastníkom štúdie podávali stravu s 5,5 g sodíka za deň, pociťovali stuhnutosť, zúženie tepien a dysfunkciu krvných ciev. Negatívny účinok stravy s vysokým obsahom sodíka sa však odstránil, keď jedli štyri porcie syra - čo zodpovedá 170 g syra denne.
Predchádzajúce štúdie preukázali súvislosť medzi mliečnymi výrobkami, ako sú syry s vysokým obsahom sodíka a zlepšením zdravia srdca. Profesorka Lacy Alexanderová, spoluautorka štúdie, vysvetlila:
„Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí každý deň konzumujú odporúčaný počet porcií mliečnych výrobkov, majú zvyčajne nízky krvný tlak a všeobecne lepšie kardiovaskulárne zdravie. Chceli sme sa bližšie pozrieť na tieto súvislosti a preskúmať niektoré z presných mechanizmov, ktorými môže syr, mliečny výrobok, ovplyvniť zdravie srdca.”
Sodík je minerál nevyhnutný pre ľudské telo, ale vysoký príjem sodíka môže spôsobiť vysoký krvný tlak, ktorý zvyšuje riziko srdcových chorôb, infarktu a mozgovej príhody.
Podľa American Heart Association je ideálne množstvo dennej spotreby sodíka 1,5 g (alebo 3,75 g soli), no nie viac ako 2,3 g sodíka (alebo 5,75 g soli) za deň.
Prvá autorka štúdie Billie Alba uviedla:
„Aj keď existuje veľký tlak na zníženie obsahu sodíka v strave, pre mnoho ľudí je to náročné. Alternatívnou stratégiou na zníženie kardiovaskulárneho rizika a zlepšenie zdravia ciev bez toho, aby sa nevyhnutne znížil celkový obsah sodíka, by mohlo byť začlenenie viacerých mliečnych výrobkov, napríklad syrov, do stravy.“

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.