• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Krvavý útok v Egypte, militanti zabili policajtov

  • 18:25 19.08.2013
  • KÁHIRA
Krvavý útok v Egypte, militanti zabili policajtov

Militanti zabili v pondelok na egyptskom Sinajskom polostrove 25 policajtov. Išlo pritom o najkrvavejší útok svojho druhu za uplynulé roky.

Útočníci vypálili strely na dva autobusy vezúce policajtov v blízkosti mesta Rafah na hraniciach s Pásmom Gazy. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo v policajnej väzbe zomrelo 37 stúpencov Moslimského bratstva.

Incidenty sa odohrali v čase, keď šéf egyptskej armády varoval pred "násilnou" odpoveďou na nepokoje sužujúce najľudnatejšiu arabskú krajinu.

Útok na Sinaji vyvolal obavy z návratu vlny násilností, ktoré otriasli Egyptom v 90. rokoch.

Krajina sa v súčasnosti zmieta v politickej kríze spojenej s krvavými udalosťami, ktoré si už vyžiadali vyše 800 obetí. Západné krajiny násilnosti odsúdili a hrozia zastavením miliárd dolárov pomoci. Saudská Arábia však v tejto súvislosti uviedla, že arabské štáty by takto vzniknutú medzeru vyplnili.

Koptskí kresťania podporili armádu

Egyptskí kopti sa v pondelok oficiálne pridali na stranu armády a podporili ju v jej snahách o zavedenie poriadku v krajine. Zároveň vyjadrili vieru, že ozbrojeným zložkám sa podarí skoncovať s "teroristami".

Uvádza sa to v tlačovom stanovisku koptského patriarchu Ibrahíma Sídraka pre oblasť egyptskej Alexandrie. Podľa neho však v skutočnosti medzi egyptskými kresťanmi a moslimami neexistujú žiadne "reálne spory" a útoky na koptské kostoly majú na svedomí výlučne "teroristi".

"Ďakujeme všetkým tým naším bratom moslimom, ktorí stoja pri nás a pokúsili sa obrániť naše kostoly," uviedol patriarcha. Narážal pritom na množiace sa incidenty, počas ktorých radikáli podpálili niekoľko koptských chrámov, škôl a obchodov. "Toto nie je politický konflikt medzi odlišnými tábormi, ale boj všetkých Egypťanov proti terorizmu," dodal duchovný.

Kopti, ktorí tvoria asi 10-percentný podiel na celkovej populácii v Egypte, sa stali v uplynulých dňoch častým terčom podporovateľov zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Podľa niektorých médií sú práve oni v týchto dňoch najčastejšími obeťami násilia páchaného radikálnymi islamistami.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

DNES - 20:07Zahraničné

V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

DNES - 17:46Zahraničné

Príspevok Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov.

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

DNES - 17:05Zahraničné

Obyvatelia Česka, ktorých zasiahli povodne, môžu čerpať mimoriadnu okamžitú pomoc až do výšky takmer 73.000 korún (2900 eur), vyplácať ju bude úrad práce.

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

DNES - 15:47Zahraničné

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.

Evakuované oblasti v Česku sa pokúsili vyrabovať

Evakuované oblasti v Česku sa pokúsili vyrabovať

DNES - 13:55Zahraničné

Moravsko-sliezski policajti evidujú podľa hajtmana Josefa Bělicu prvé pokusy o rabovanie v evakuovaných oblastiach, pričom toto konanie označil za hyenizmus.

Vosveteit.sk