• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Vo vašej káve sa môže skrývať nechutná zložka. Takejto káve sa vyhnite

  • 19:12 11.11.2019
  • Bratislava
Vo vašej káve sa môže skrývať nechutná zložka. Takejto káve sa vyhnite

U mnohých ľudí sa môžu vyskytnúť alergické reakcie na zložku v káve, ktorá vás šokuje.

Ak si kupujete kávu z namletých zŕn, je dosť veľká šanca, že spolu s kávou pijete aj mleté ​​šváby. Vedec odhalil, že u entomológov, ktorí pracujú so švábmi, sa často vyvinie alergia na hmyz a súčasne sa tak u nich objavuje alergická reakcia na mletú kávu.

Douglas Emlen, profesor biológie na univerzite v Montane, tieto zistenia prvý raz opísal novinárke NPR Terry Grossovej v roku 2009 v rozhovore o jeho výskume chrobákov.

Emlen opísal, ako musel ako študent cestovať po celej krajine so svojím profesorom, s ktorým robil výskum, aby zohnali dobrú kávu. Bolo to na konci 80. rokov minulého storočia, kedy ešte nebol na každom rohu Starbucks. Emlen opísal, že jeho profesor bol silne závislý na kofeíne:

"A v ten deň sme museli zísť z diaľnice, aby sme našli dobrú kávu. Išli sme 45 minút mimo našej trasy, aby sme našli miesto, v ktorom by bola čerstvo namletá káva. Pamätám si, že som mu to vyčítal, pretože sme strácali veľa času cestovaním a snažili sa nasýtiť jeho závislosť, pretože potreboval kávu každých pár hodín. A nakoniec mi vysvetlil, že musí piť iba čerstvo namletú zrnkovú kávu - a to kvôli švábom.“

Alergia na šváby sa prejavila aj po káve

Ako uviedol Emlen, jeho profesor zistil, že po rokoch manipulácie so švábmi pri výučbe entomológie sa uňho vyvinula alergia. "Nemohol sa ani dotknúť švábov bez alergickej reakcie. A preto nemohol piť predmletú kávu,” uviedol Emlen.

Keď jeho profesor skúmal bežnú mletú kávu predávanú v plechovkách, zistil, že sa spracúva z obrovských hromád kávových zŕn. Ako dodal Emlen: “Tieto hromady kávy sa zamoria švábmi a nemajú ako ich odfiltrovať. Takže sa to všetko dostane do kávy.“ Kvôli alergii na šváby profesor zistil, že je alergický aj na mletú kávu.

Emlen poukázal na to, že štandardy americkej Správy potravín a liečiv (Food and Drug Administration) umožňujú, aby kávové zrná obsahovali až 10 percent „špiny a hmyzu“. Zároveň dodal, že podobne je na tom aj čokoláda. Hromady bôbov sa namelú a vyrába sa z nich milovaná pochúťka, no môže obsahovať stopy hmyzu.

Zdroj: Info.sk, TM, npr.org, fda.gov, news.com.au
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.