Rezistentný škrob má prekvapivé účinky na zdravie. Nájdeme ho v týchto potravinách
Nie všetky typy škrobov sú škodlivé. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako vplýva rezistentný škrob na organizmus a odkiaľ ho môžete získať.
Rezistentné škroby sú výnimočné tým, že ich telo nemôže rozložiť na použiť na energiu. Namiesto toho tieto škroby čiastočne alebo úplne prechádzajú tráviacim systémom. Aj keď nejde o vlákninu, rezistentný škrob pôsobí veľmi podobným spôsobom.
Škrob je typ uhľohydrátu, ktorý obsahuje dlhý reťazec molekúl cukru. Telo zvyčajne rozloží škroby veľmi ľahko a tento cukor použije na energiu. Nájdeme ich v mnohých rôznych rastlinných potravinách vrátane zemiakov, ryže a kukurice.
Rôzne druhy rezistentného škrobu sa vyskytujú v rôznych potravinách a môžu mať určité zdravotné prínosy pre naše trávenie. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako vplýva rezistentný škrob na organizmus a odkiaľ ho môžete získať.
Druhy rezistentného škrobu
Jednotlivé typy rezistentného škrobu sa líšia buď vo svojej fyzickej štruktúre alebo v dôvodoch, prečo sú odolné voči tráveniu. Mnoho potravín obsahuje viac ako jeden druh rezistentného škrobu v závislosti od toho, ako ich človek varí, alebo kedy sa ich rozhodne jesť.
Typ 1
Škrob zostáva prilepený na vláknitej bunkovej stene jedla, ktoré človek konzumuje. Človek nemôže fyzicky stráviť vlákninu alebo samotný škrob. Rezistentný škrob tohto typu nájdeme v strukovinách, semienkach a mnohých obilninách.
Typ 2
Je bežnejší v niektorých surových potravinách a má špecifickú štruktúru, ktorá ľuďom sťažuje trávenie. Napríklad mierne nezrelý banán má vyšší podiel rezistentného škrobu typu 2 ako úplne zrelý banán.
Typ 3
Ide o vysoko odolný škrob, ktorý sa vytvára počas procesu zahrievania a chladenia škrobových potravín. Napríklad, keď necháte ryžu alebo zemiaky po varení vychladnúť, niektoré škroby sa zmenia na vysoko odolné.
Typ 4
Sú to spracované a modifikované formy škrobu. Tieto odolné škroby nie sú prírodného pôvodu.
Typ 5
Rezistentný škrob, ktorý sa spojil s nejakým typom tuku, zmenil štruktúru a vďaka tomu je odolnejší voči tráveniu.
Výhody rezistentného škrobu
Rezistentný škrob pôsobí v tele veľmi podobne ako niektoré typy vlákniny. Tieto škroby prechádzajú cez tenké črevo bez toho, aby došlo k ich tráveniu, čo im umožňuje kŕmiť baktérie v hrubom čreve.
Keďže tráviace baktérie zohrávajú zásadnú úlohu v celkovom zdraví, je dôležité nájsť spôsoby, ako ich kŕmiť a udržiavať zdravé.
Zlepšené trávenie a zdravie hrubého čreva
Keď rezistentné škroby dorazia do hrubého čreva, stanú sa potravou pre prospešné baktérie, ktoré ich menia na niekoľko rôznych mastných kyselín s krátkym reťazcom. Patrí medzi ne butyrát, ktorý je dôležitou zložkou buniek hrubého čreva.
Butyrát znižuje hladiny zápalu v hrubom čreve. Môže tak pomôcť chrániť pred problémami, ako je ulcerózna kolitída a zápalová kolorektálna rakovina. Teoreticky môže butyrát tiež pomôcť s ďalšími zápalovými problémami v čreve, ako sú:
- zápcha
- hnačka
- Crohnova choroba
- divertikulitída
Lepšia citlivosť na inzulín
Rezistentný škrob môže u niektorých ľudí pomôcť zlepšiť citlivosť na inzulín. Nižšia citlivosť na inzulín môže hrať úlohu pri niekoľkých poruchách vrátane obezity, cukrovky a dokonca aj srdcových chorôb.
Jedna štúdia zistila, že muži s nadváhou alebo obezitou, ktorí každý deň jedli 15–30 gramov rezistentného škrobu, mali zvýšenú citlivosť na inzulín v porovnaní s mužmi, ktorí tieto škroby nejedli.
Väčší pocit sýtosti
Štúdia z roku 2017 zistila, že konzumácia 30 g rezistentného škrobu denne po dobu 6 týždňov pomohla znížiť hormóny, ktoré spôsobujú hlad u zdravých ľudí s nadváhou. Tento škrob tiež zvyšuje hladiny zlúčenín, ktoré pomáhajú človeku cítiť sa ráno menej hladný. Toto zvýšenie sýtosti by mohlo zabrániť zbytočnému prejedaniu a nadmernému príjmu kalórií.
Rezistentný škrob a vláknina
Aj keď vláknina a rezistentný škrob sa líšia v štruktúre molekúl, ich účinky na telo sú veľmi podobné. Výsledkom je, že mnoho ľudí klasifikuje rezistentný škrob ako formu vlákniny. Rezistentný škrob aj vláknina sú druhy uhľohydrátov, ktoré má telo problémy rozložiť.
V hrubom čreve pôsobí rezistentný škrob rovnako ako vláknina. Vyživuje zdravé baktérie a podporuje fermentáciu, ktorá vytvára zdravé vedľajšie produkty, ako je butyrát. Rovnako ako vláknina, rezistentný škrob zväčšuje objem stolice a môže pomôcť s rýchlosťou pohybu čriev. Preto môže rezistentný škrob tiež pomôcť pri zmiernení zápchy.
Potraviny s vysokým obsahom rezistentného škrobu:
- celozrnný toast
- chlieb
- kukuričné vločky
- cereálie
- ovsené vločky
- müsli
- čipsy
- surové banány
- biele fazule
- strukoviny
Okrem toho, varenie a ochladenie niektorých škrobových potravín, ako sú zemiaky a ryža, môže zvýšiť hladinu rezistentného škrobu.
Vedľajšie účinky
Rezistentný škrob pôsobí podobne ako vláknina v tele a je súčasťou mnohých každodenných potravín. Pri konzumácii rezistentného škrobu je preto vo všeobecnosti malé riziko vedľajších účinkov.
Avšak konzumácia väčšieho množstva rezistentného škrobu môže spôsobiť mierne vedľajšie účinky, ako je plynatosť a nadúvanie. Trávenie rezistentného škrobu však môže spôsobovať menej plynov ako trávenie niektorých typov vlákniny.
Niektorí jedinci môžu mať alergie alebo reakcie na konkrétne potraviny s vysokým obsahom rezistentného škrobu.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.