Ako vplýva fazuľa na cukrovku
Je fazuľa vhodná pre diabetikov? Štúdie potvrdili prekvapivý účinok týchto strukovín.
Fazuľa je vynikajúci, cenovo dostupný zdroj bielkovín, vlákniny a minerálov. Pridanie fazule do jedla môže ľuďom pomôcť udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. V tomto článku sa pozrieme na to, čo môžu diabetici vyťažiť z konzumácie fazúľ.
Sacharidy
Hoci fazuľa obsahuje uhľohydráty, má nízky glykemický index (GI) a nespôsobuje výrazné zvýšenie hladiny cukru v krvi. Fazuľa je komplexný uhľohydrát. Telo trávi túto formu pomalšie ako iné uhľohydráty, čo pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi dlhšie stabilnú.
Podľa štúdie Kalifornskej univerzity obsahuje ½ šálky varenej fazule 125 kalórií, 15 gramov uhľohydrátov, 7 g bielkovín a 0–3 gramov tuku.
Pečená fazuľa môže obsahovať viac uhľohydrátov. Plechovky fazule môžu obsahovať aj veľa pridaného cukru, preto pred nákupom skontrolujte etiketu.
Vláknina
Potraviny s vysokým obsahom vlákniny vrátane fazule môžu zmierniť vplyv potravín s vysokým GI na hladinu cukru v krvi. Je to preto, lebo vláknina spomaľuje tráviaci proces, čo pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi dlhšie stabilnú. Fazuľa vám poskytne stálu dávku glukózy namiesto náhleho energetického návalu spojeného s jednoduchými sacharidmi.
Vláknina ponúka ďalšie výhody pre zdravie srdca. Zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje riziko srdcových chorôb, mozgovej príhody a obezity, ktoré sú možnými komplikáciami cukrovky.
Proteín
Fazuľa je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín. Proteín je nevyhnutný pre rast a opravy telesného tkaniva. Telo dokáže rozložiť proteín na glukózu a využiť ju na energiu. Trvá to však dlhšie ako rozloženie uhľohydrátov, čo spomaľuje tráviaci proces.
Potraviny s vysokým obsahom bielkovín môžu ľuďom pomôcť, aby sa dlhšie cítili sýti, čím sa zníži riziko prejedania a obezity.
Vitamíny a minerály
Fazuľa je bohatá na živiny, obsahuje vitamíny a minerály s nízkym alebo žiadnym obsahom tukov, solí a cholesterolu. To je jeden z dôvodov, prečo sú fazule také dobré pri znižovaní rizika chorôb. Fazuľa obsahuje veľa základných vitamínov a minerálov, medzi ktoré patrí:
- kyselina listová
- železo
- draslík
- magnézium
- vápnik
Negatívne účinky fazule
Pre väčšinu ľudí je fazuľa dobrá súčasť zdravej výživy. Ak však nemáte v strave dostatok vlákniny, mali by ste zvyšovať príjem fazule pomaly. Dôvodom je, že tráviaci systém si musí zvyknúť na potraviny s vysokým obsahom vlákniny, čo môže spôsobiť nadúvanie a plynatosť.
Prírodné črevné enzýmy nedokážu tráviť vlákninu a škroby vo fazuli. Namiesto toho proces, ktorý vedci označujú ako bakteriálna fermentácia, tieto škroby a vlákninu rozloží. Tento fermentačný proces produkuje ďalší plyn. Aj keď to niektorí ľudia považujú za nepríjemné, nie je to škodlivé.
Fazuľa z plechovky je praktická pri varení, no konzervovaná fazuľa často obsahuje veľa soli. Pred konzumáciou ju preto dôkladne opláchnite, aby ste znížili obsah soli.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.