S týmito raňajkami máte dvojnásobne väčšiu šancu schudnúť
Tento typ raňajok vám pomôže schudnúť.
Raňajky s vysokým obsahom bielkovín znižujú chuť na jedlo s vysokým obsahom cukru a tukov a potláčajú chuť do jedla počas dňa.
Príkladom raňajok s vysokým obsahom bielkovín sú vajcia, ryby alebo mäsité potraviny, či mliečne výrobky, napríklad biely grécky jogurt a tvaroh.
Štúdie zistili, že konzumácia väčšieho množstva kalórií ráno a menšieho množstva večer môže zdvojnásobiť šancu na chudnutie.
Aj keď je mnohým ľuďom dobre známe, že raňajky sú dôležité, ich vynechávanie je bežné, najmä pre tínedžerov, u ktorých je tento zvyk spojený s nárastom hmotnosti, zvýšeným BMI a obezitou.
Ranný proteín zvyšuje pocit sýtosti počas dňa
Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zistila, že raňajky s vysokým obsahom bielkovín zvýšili sýtosť počas dňa, znížili chute na večerné občerstvenie a zlepšili kvalitu stravovania mladých ľudí s nadváhou alebo obezitou.
Doktorka Heather Leidyová a jej kolegovia porovnali raňajky s vysokým obsahom bielkovín s bežnými raňajkami u mladých žien s nadváhou alebo obezitou.
Raňajky s vysokým obsahom bielkovín znížili pocit hladu cez deň o 60 percent, zlepšili sýtosť o 30 percent a potlačili dennú reakciu grelínu o 20 percent.
Grelín alebo „hormón hladu“ je produkovaný hlavne žalúdkom a je zodpovedný za zvýšenú chuť do jedla. Hladina grelínu sa zvyšuje pred jedlom, keď má človek hlad a po jedle sa vracia na normálnu úroveň.
V tejto štúdii vysoko proteínové raňajky pozostávali z chudého hovädzieho mäsa, vajec, mliečnych výrobkov a rastlinných potravín, zatiaľ čo bežné raňajky pozostávali z cereálií.
Vysoko proteínové raňajky obsahovali 35 g proteínu, čo je asi 40 percent proteínu, 40 percent sacharidov a 20 percent tuku. Oba typy raňajok mali 350 kcal, čo predstavuje 18% denného príjmu energie.
Leidyová uviedla:
„Konzumácia raňajok bohatých na bielkoviny ovplyvňuje chuť do jedla neskôr počas dňa, keď ľudia s väčšou pravdepodobnosťou konzumujú občerstvenie s vysokým obsahom tuku alebo s vysokým obsahom cukru.
Tieto údaje naznačujú, že jedenie raňajok bohatých na bielkoviny je jednou z potenciálnych stratégií na zabránenie prejedania a zlepšenia kvality stravovania nahradením nezdravého občerstvenia kvalitnými raňajkovými jedlami. “
Tí, ktorí dlhodobo vynechávajú raňajky sa nemusia báť, ako ich telo zareaguje, keď znova začnú jesť raňajky. Podľa Leidyovej trvá zvyčajne tri dni, kým sa telo prispôsobí ranným jedlám.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.