Toto probiotikum je účinné proti zápalu aj keď je mŕtve

Jedno probiotikum ľudského pôvodu nemusí byť nažive, aby znížilo príznaky zápalu a podporilo zdravie.
Probiotiká sú živé baktérie, ktoré interagujú s črevnou flórou a podporujú tak baktérie už prítomné v črevách. Výskum teraz ukazuje, že inaktivované - alebo „mŕtve“ - probiotické baktérie môžu tiež ponúknuť množstvo výhod. Kedže definícia probiotík odkazuje na „živé mikroorganizmy“, mnohí vedci tvrdia, že „mŕtve“ alebo inaktivované baktérie sa nekvalifikujú ako probiotiká a niektorí ich nazývajú paraprobiotiká.
Nová štúdia vedcov z Wake Forest School of Medicine vo Winston-Salem testovala potenciál inaktivovaného kmeňa Lactobacillus paracasei pochádzajúceho z človeka.
V štúdii zverejnenej v časopise GeroScience autori uvádzajú, že L. paracasei preukázal účinnosť predĺžením životnosti škrkaviek a tiež znížil zápal a zlepšil kognitívne funkcie u starších myší.
Predbežné výsledky sú sľubné
Výskumníci zistili, že jeden kmeň L. paracasei skutočne predĺžil životnosť červov, ktorým ho podali. Tím sa následne rozhodol otestovať inaktivovaný kmeň L. paracasei na starších myšiach.
Naše črevné steny majú vrstvu hlienu, ktorá zabraňuje prenikaniu črevných baktérií a ďalších prvkov cez krv do orgánov. Táto prirodzená bariéra by mala predchádzať infekciám a prispievať k udržaniu nášho celkového zdravia.
Avšak ako starneme, táto bariéra sa stáva stále priepustnejšou, umožňuje ľahšie úniky a nakoniec vedie k výskytu všeobecného zápalu na nízkej úrovni. Toto je samo o sebe rizikovým faktorom pre ďalšie stavy, vrátane cukrovky, obezity, ako aj kardiovaskulárnych a kognitívnych problémov.
„Stanovenie kmeňa, ktorý je najúčinnejší pri znižovaní priepustnosti a zápalu, by nám pomohlo zamerať sa na účinnejšie stratégie na riešenie problému a pomohlo by nám vysvetliť, prečo probiotiká fungujú pre niektorých ľudí, ale nie pre iných,“ poznamenáva spoluautor štúdie Hariom Yadav.
V pokusoch na myšiach pomohlo podávanie inaktivovaných L. paracasei starším hlodavcom zabrániť vývoju metabolických dysfunkcií, ktoré spôsobuje strava s vysokým obsahom tukov.
Podľa vedcov sa tiež znížila priepustnosť čriev, znížil sa zápal a podporili sa kognitívne funkcie.
Kľúčovou zložkou, ktorá priniesla tieto pozitívne účinky, bola kyselina lipoteichoová, ktorá je primárnou zložkou bunkovej steny baktérií v kmeni, ktorý použili vyšetrovatelia.
Tieto zistenia môžu pomôcť pri navrhovaní lepších stratégií na udržanie zdravia a na zníženie rizika ochorenia v neskoršom veku. Ako dodáva Yadav:
„Nielenže sme určili, ktorý probiotický kmeň bol najúčinnejší pri prevencii zápalov, tiež sme ukázali, že jeho mŕtve verzie mali rovnaké výhody. Myslíme si, že naše zistenia by mohli byť veľmi užitočné v potravinovom a doplnkovom priemysle, pretože mŕtve probiotiká majú potenciál byť stabilnejšie a mať dlhšiu trvanlivosť ako živé probiotiká.”

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.