V telách ľudí sa našli vysoké hladiny chemikálií, spôsobili to tieto populárne jedlá
Vo vzorkách krvi ľudí, ktorí jedli tieto jedlá, boli zistené nebezpečné chemikálie.
Štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedia rýchle občerstvenie, donáškové jedlá alebo často jedia v reštauráciách, majú v tele vyššiu hladinu perfluórovaných chemikálií.
Vystavenie týmto škodlivým chemikáliám sa dá ľahko obmedziť, ak sa jedlo pripravuje doma. Ďalšou výhodou domácej prípravy jedla je, že môžete obmedziť spracované potraviny a používať zdravé prísady.
Perfluórované chemikálie sú triedou toxických zlúčenín, ktoré spôsobujú vážne poškodenie ľudí. Majú za následok nárast hmotnosti, zníženie plodnosti, dysfunkciu štítnej žľazy, poškodenie pečene a obličiek, potlačenie imunity a dokonca až rakovinu.
Väčšinou sa používajú vo výrobkoch, ako sú vodeodolné, nelepivé a špineodolné riady, koberce a čistiace materiály. Používajú sa aj v obaloch na jedlá, vreckách na pečivo, vreckách s popcornom, obaloch na hranolky a krabiciach na pizzu.
Na vine sú obaly
Vedci po analýze stravy 10 106 účastníkov a ich vzoriek krvi zistili, že tí, ktorých jedlo sa pripravovalo doma, mali v tele oveľa menšie množstvo perfluórovaných chemikálií.
Na druhej strane vysoké úrovne boli u tých, ktorí jedli často v reštauráciách alebo jedli viac hotových jedál a rýchleho občerstvenia, ako je napríklad pizza.
To svedčí o tom, že donáškové jedlo, rýchle občerstvenie a jedlo v reštauráciách je pravdepodobne kontaminované týmito chemikáliami z dôvodu priameho kontaktu potravín s ich obalmi.
Laurel Schaiderová, spoluautorka štúdie publikovanej v časopise Environmental Health Perspectives, uviedla:
„Tieto chemikálie boli spojené s mnohými zdravotnými problémami, takže je znepokojujúce, že sú im ľudia potenciálne vystavení v potrave. Deti sú obzvlášť ohrozené zdravotnými účinkami, pretože ich telá vo vývoji sú zraniteľnejšie voči toxickým chemikáliám.”
Rizikový je aj popcorn
Štúdia tiež zistila, že vyššie hladiny perfluórovaných chemikálií v krvi mali aj ľudia, ktorí jedli popcorn z mikrovlnnej rúry. Ku kontaminácii dochádza, keď sa chemikálie z obalu dostávajú do popcornu.
Kvôli zdravotným a environmentálnym problémom začali výrobcovia používať rôzne iné materiály, ktoré však obsahujú ďalšie zlúčeniny, ako sú BPA a ftaláty, čo sú chemikálie narúšajúce endokrinný systém, čo znamená, že dokážu ovplyvniť hormóny v tele.
Následkom môžu byť rôzne zdravotné problémy, ako je znížená plodnosť a spontánne potraty. Odborníci preto navrhujú, aby sa všetky tieto chemikálie obmedzili.
Kathryn Rodgersová, spoluautorka štúdie, uviedla:
„Všeobecným záverom je, že čím menej je vaša potravina v kontakte s obalmi, tým nižšia je vaša expozícia perfluórovaným a iným škodlivým chemikáliám. Tieto najnovšie zistenia, dúfajme, pomôžu spotrebiteľom vyhnúť sa týmto expozíciám a podnietia výrobcov k vývoju bezpečnejších materiálov na balenie potravín.“
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.