Ghee: Tekuté zlato, ktoré v kuchyni spoľahlivo nahradí maslo
Ghee je doménou predovšetkým orientálnej kuchyne, no čoraz viac o ňom počuť aj na západe. Viete, prečo sa ho v kuchyni oplatí používať viac ako maslo?
Stretli ste sa niekedy s receptom, ktorý odporúčal použiť pri varení ghee? Je možné, že toto slovko vám pripadalo príliš exoticky na to, aby ste sa o ňom pokúšali zistiť viac, čím ste dospeli k obrovskej chybe. Ghee totiž ponúka množstvo benefitov, ktoré v iných tukoch nenájdete.
Pozrime sa najprv na to, čo ghee vlastne je. Ako ste už zrejme správne dedukovali, ide o tuk, ktorý sa používa najmä pri varení a vyprážaní jedál. Ghee pochádza z rozpusteného masla, ktoré je tepelnou úpravou zbavené vody a mliečnych prvkov. Výsledný produkt teda obsahuje viac tuku.
Z výživového hľadiska je na tom ghee podobne ako maslo, aspoň čo sa týka obsahu kalórií a tukov. Má len o trochu viac týchto zložiek než tuhý produkt.
Do západného sveta sa ghee dostalo vďaka indickej kultúre a dodnes ho možno nájsť najmä ako zložku indických jedál. Už pred 5.000 rokmi sa využívalo na liečebné účely pomocou ajurvédy.
Prečo sa oplatí používať ghee
Ghee je vo svete kulinárstva veľmi obľúbené najmä pre svoje protizápalové účinky a podporu trávenia. V Indii a Pakistane patrí medzi základné suroviny, pretože mu nevadí teplé prostredie. Okrem toho dlho vydrží odložené na poličke. Ghee tiež dokáže nahradiť maslo v kuchyni tých, ktorí trpia intoleranciou na laktózu alebo dodržiavajú niektoré diéty (napríklad paleo diétu).
Ghee alebo prepustené maslo?
Ghee je v skutočnosti typ prepusteného masla. Z obidvoch bolo odstránené mlieko a voda, ale odlišujú sa v rôznych bodoch varu.
Ghee sa varí dlhšie, čím sa dosiahne úplné odstránenie vody a hnedšie sfarbenie. Naproti tomu prepustené maslo je dozlatista sfarbené a nikdy nehnedne. Chuť ghee často pripomína orechy, čo u prepusteného masla nebadať.
Ako si doma pripraviť ghee
Proces prípravy ghee vám zaberie asi 40 minút a budete potrebovať len 1 kg masla (ideálne 82-percentného) a nádobu.
- Maslo jednoducho roztopte v hrnci na miernom plameni. Počas roztápania maslo stále miešajte.
- Pri varení masla sa na povrchu začne tvoriť pena, ktorú by ste mali sitkom zozbierať. Niektoré recepty tento krok vynechávajú.
- Po niekoľkých minútach sa na dne hrnca začnú usádzať hnedé usadeniny. Pokračujte v miešaní hornej časti tekutiny.
- Po asi 30-45 minútach preceďte ghee cez sitko (môžete ho vystlať bavlnenou látkou). Ghee potom nechajte odstáť.
Ghee môžete skladovať na poličke alebo v chladničke – dlhšie vám vydrží v chladničke. Dovnútra by nemala preniknúť žiadna voda, lebo sa v nádobe môžu začať tvoriť baktérie.
Ako variť s ghee
Vďaka absencii vody a mlieka je ghee ideálne na prípravu jedál za použitia vysokých teplôt. Ghee môžete začleniť do receptov, ktoré inak pripravujete pomocou masla. Môžete si pomocou neho pripraviť omeletu, cestoviny alebo smažené jedlá.
Pri používaní ghee treba dávať pozor len na jednu vec, a tou je vysoký obsah tuku. Treba ho preto používať s mierou.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.