Ghee: Tekuté zlato, ktoré v kuchyni spoľahlivo nahradí maslo

Ghee je doménou predovšetkým orientálnej kuchyne, no čoraz viac o ňom počuť aj na západe. Viete, prečo sa ho v kuchyni oplatí používať viac ako maslo?
Stretli ste sa niekedy s receptom, ktorý odporúčal použiť pri varení ghee? Je možné, že toto slovko vám pripadalo príliš exoticky na to, aby ste sa o ňom pokúšali zistiť viac, čím ste dospeli k obrovskej chybe. Ghee totiž ponúka množstvo benefitov, ktoré v iných tukoch nenájdete.
Pozrime sa najprv na to, čo ghee vlastne je. Ako ste už zrejme správne dedukovali, ide o tuk, ktorý sa používa najmä pri varení a vyprážaní jedál. Ghee pochádza z rozpusteného masla, ktoré je tepelnou úpravou zbavené vody a mliečnych prvkov. Výsledný produkt teda obsahuje viac tuku.
Z výživového hľadiska je na tom ghee podobne ako maslo, aspoň čo sa týka obsahu kalórií a tukov. Má len o trochu viac týchto zložiek než tuhý produkt.
Do západného sveta sa ghee dostalo vďaka indickej kultúre a dodnes ho možno nájsť najmä ako zložku indických jedál. Už pred 5.000 rokmi sa využívalo na liečebné účely pomocou ajurvédy.
Prečo sa oplatí používať ghee
Ghee je vo svete kulinárstva veľmi obľúbené najmä pre svoje protizápalové účinky a podporu trávenia. V Indii a Pakistane patrí medzi základné suroviny, pretože mu nevadí teplé prostredie. Okrem toho dlho vydrží odložené na poličke. Ghee tiež dokáže nahradiť maslo v kuchyni tých, ktorí trpia intoleranciou na laktózu alebo dodržiavajú niektoré diéty (napríklad paleo diétu).
Ghee alebo prepustené maslo?
Ghee je v skutočnosti typ prepusteného masla. Z obidvoch bolo odstránené mlieko a voda, ale odlišujú sa v rôznych bodoch varu.
Ghee sa varí dlhšie, čím sa dosiahne úplné odstránenie vody a hnedšie sfarbenie. Naproti tomu prepustené maslo je dozlatista sfarbené a nikdy nehnedne. Chuť ghee často pripomína orechy, čo u prepusteného masla nebadať.
Ako si doma pripraviť ghee
Proces prípravy ghee vám zaberie asi 40 minút a budete potrebovať len 1 kg masla (ideálne 82-percentného) a nádobu.
- Maslo jednoducho roztopte v hrnci na miernom plameni. Počas roztápania maslo stále miešajte.
- Pri varení masla sa na povrchu začne tvoriť pena, ktorú by ste mali sitkom zozbierať. Niektoré recepty tento krok vynechávajú.
- Po niekoľkých minútach sa na dne hrnca začnú usádzať hnedé usadeniny. Pokračujte v miešaní hornej časti tekutiny.
- Po asi 30-45 minútach preceďte ghee cez sitko (môžete ho vystlať bavlnenou látkou). Ghee potom nechajte odstáť.
Ghee môžete skladovať na poličke alebo v chladničke – dlhšie vám vydrží v chladničke. Dovnútra by nemala preniknúť žiadna voda, lebo sa v nádobe môžu začať tvoriť baktérie.
Ako variť s ghee
Vďaka absencii vody a mlieka je ghee ideálne na prípravu jedál za použitia vysokých teplôt. Ghee môžete začleniť do receptov, ktoré inak pripravujete pomocou masla. Môžete si pomocou neho pripraviť omeletu, cestoviny alebo smažené jedlá.
Pri používaní ghee treba dávať pozor len na jednu vec, a tou je vysoký obsah tuku. Treba ho preto používať s mierou.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.