• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
18°Bratislava

Avocatin B podporuje chudnutie a zabraňuje lipotoxicite. Nachádza sa v tejto potravine

  • 20:34 09.01.2020
  • Bratislava
Avocatin B podporuje chudnutie a zabraňuje lipotoxicite. Nachádza sa v tejto potravine

Potravinová zložka, ktorú nájdeme v bežnej potravine, účinne bojuje proti cukrovke 2. typu a obezite.

Avokádo obsahuje tukovú molekulu, ktorá môže pomôcť predchádzať cukrovke a udržiavať zdravú váhu tak, že zlepšuje hladiny glukózy v krvi, metabolizmus glukózy a citlivosti na inzulín.

Avocatin B (AvoB), ktorý sa nachádza iba v jadre avokáda, má schopnosť čeliť neúplným oxidačným procesom vo svaloch a pankrease a znižuje hladiny inzulínu.

Skupina ľudí v štúdii publikovanej v časopise Molecular Nutrition & Food Research dostávala doplnok s AvoB spolu s bežnou západnou stravou.

Výsledky ukázali, že tí, ktorí užívali doplnky AvoB, schudli a zlepšila sa u nich citlivosť na inzulín bez nepriaznivého účinku na kostrovú svalovinu, pečeň alebo obličky.

Inzulín je hormón, ktorý vysiela do tela signál, aby zachytil glukózu a použil ju ako palivo pre energiu. Ale ľudia s cukrovkou sú rezistentní na inzulín, čo znamená, že ich telo nemôže správne odstrániť hladinu glukózy v krvi.

Tieto problémy môžu mať za následok zlý metabolizmus tukov a zvýšené mastné kyseliny (hromadenie tuku) v tkanivách citlivých na inzulín, ako sú pečeň a svaly. Toto hromadenie tuku v tkanivách sa nazýva lipotoxicita.

K rozkladu mastných kyselín dochádza v mitochondriách, malých bunkách, ktoré v tele generujú energiu. Za normálnych okolností telo spaľuje tuk procesom oxidácie mastných kyselín, ale tento proces blokuje cukrovka alebo obezita a oxidácia tukov nie je dokončená.

Štúdia ukazuje, že AvoB môže čeliť neúplnému oxidačnému procesu v pankrease a kostrovej svalovine.

Podľa vedcov však nebude stačiť, ak zjeme pomleté jadro avokáda. Vedúci štúdie profesor Paul Spagnuolo povedal:

„Konzumácia samotného avokáda by bola pravdepodobne neúčinná, pretože množstvo prírodného avocatinu B sa v ovocí veľmi líši a stále presne nechápeme, ako sa trávi a vstrebáva, keď spotrebujeme celé avokádo.”

Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.