• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Claude Debussy kúzlil snové melódie, ktoré očarili veľa žien

  • 10:43 22.08.2013
  • BRATISLAVA
Claude Debussy kúzlil snové melódie, ktoré očarili veľa žien

Pred 151 rokmi prišiel vo francúzskom Saint-Germain-en-Laye na svet výnimočný hudobný skladateľ, ktorého narodenie si vo štvrtok pripomína animáciou vo svojom vyhľadávači i Google.

Rodičia, ktorí vlastnili obchod s keramikou, ho nazvali Achille Claude Debussy. Vtedy ešte netušili, že dali svetu jedného z najvýznamnejších skladateľov 20. storočia.

Claudov talent na hru na klavíri objavili, keď mal deväť rokov. Na jeseň v roku 1872, teda už ako desaťročný, nastúpil na parížske konzervatórium, kde študoval klavír a hudobnú skladbu.

Debussyho život bol poznačený mnohými turbulenciami, ktoré sa odrazili aj v jeho tvorbe. Hoci pochádzal z chudobného parížskeho prostredia, svet luxusu mu ukázali bohaté ženy, ktoré si ho obľúbili. Pod svoj patronát ho vzala ruská milionárka Nadežda Filaretovna von Meck. Počas prázdnin na konzervatóriu s ňou cestoval po jej európskych rezidenciách a hrával klavírne duety s ňou a jej deťmi.

V Paríži bol v tom čase však zamilovaný do Blanche Vasnier, krásnej mladej ženy architekta. Táto láska sa stala veľkou inšpiráciou pre jeho tvorbu, a z tohto obdobia pochádza i jedna z jeho najznámejších skladieb, Clair de Lune, ktorá sa objavila aj v animácii Google.

Emocionálne ním zatriasli aj samovraždy niektorých blízkych žien, ktorých mal počas rokov neúrekom. Život si vzala jedna z jeho mileniek, Gabrielle Dupont, a do brucha si po rozvode strelila jeho prvá žena, krajčírka Rosalie Texier. Myšlienky na samovraždu prenasledovali aj samotného skladateľa.

V roku 1905 sa Debussymu narodila nemanželská dcéra, Claude-Emma, prezývaná Chouchou. I táto udalosť mala na skladateľovu tvorbu veľký vplyv, najmä v diele Children's Corner a v mnohých ďalších deťmi inšpirovaných skladbách. Matka Chouchou, Emma Bardac, sa následne stala Debussyho ďalšou manželkou.

Claude Debussy si vytvoril aj svoje alter-ego, ktoré nazýval Monsieur Croche a viedol s ním debaty o povahe umenia a hudby. Veľkým vzorom pre tvorbu Claudea Debussy bol nemecký skladateľ Richard Wagner i práca ruských skladateľov Alexandra Borodina a Modesta Musorgského. Jeho diela sú však spájané aj so symbolistickými básnikmi a impresionistickými maliarmi.

Claude Debussy by sa pravdepodobne stal i jedným z vedúcich predstaviteľov hudby obdobia od prvej svetovej vojny, ak by jeho život predčasne neskončila zákerná rakovina, ktorej podľahol v roku 1918. Svetu však stihol zanechať množstvo svojich výnimočných skladieb, ako napríklad Prélude à l’après-midi d’un faune či opery Pelléas et Mélisande a La Mer a nezmazateľne sa tak zapísať do dejín hudby.

Informácie pochádzajú zo stránok debussy.fr a britannica.com.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Maďarsko v reakcii na povodne aktivovalo mechanizmus IPCR

Maďarsko v reakcii na povodne aktivovalo mechanizmus IPCR

DNES - 21:21Zahraničné

Maďarsko ako predsednícka krajina Rady Európskej únie v pondelok aktivovala mechanizmus Integrované dojednania EÚ o politickej reakcii na krízu (IPCR).

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

DNES - 20:07Zahraničné

V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

DNES - 17:46Zahraničné

Príspevok Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov.

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

DNES - 17:05Zahraničné

Obyvatelia Česka, ktorých zasiahli povodne, môžu čerpať mimoriadnu okamžitú pomoc až do výšky takmer 73.000 korún (2900 eur), vyplácať ju bude úrad práce.

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

DNES - 15:47Zahraničné

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.

Vosveteit.sk