• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Tieto bežné jedlá dokážu skrotiť mikrobiálnu džungľu vo vašich črevách

  • 20:52 16.01.2020
  • Bratislava
Tieto bežné jedlá dokážu skrotiť mikrobiálnu džungľu vo vašich črevách

Tieto potraviny skutočne môžu fungovať ako lieky.

Vedci na Štátnej univerzite v San Diegu našli nový spôsob, ako využiť potraviny ako lieky. Konkrétne sa sa pozreli na to, ako môžu potraviny dostať pod kontrolu škodlivé mikróby v črevách a dosiahnuť rovnováhu podporovaním rastu prospešných baktérií.

Je známe, že niektoré potraviny, ktoré jeme, ovplyvňujú našu črevnú mikrobiotu. Nový výskum ukazuje, že to robia spustením produkcie bakteriofágu - vírusov, ktoré infikujú a replikujú sa vo vnútri baktérií. Zlúčeniny v týchto potravinách majú antimikrobiálny účinok, ktorý spôsobuje replikáciu fága.

Vedci vo výskume najprv zistili, ktoré potraviny sú antimikrobiálne, potom ich analyzovali a následne urobili užší výber. Pri skúmaní rastových kriviek baktérií zistili, že zatiaľ čo sa baktérie časom množia, eventuálne sa ich počet stabilizuje. Ak sú však aktivované fágy, potom sa bakteriálny rast celkom zastaví a ich počet sa dramaticky zníži, až kým nezmiznú.

Výskumníci testovali viaceré potraviny s antimikrobiálnymi účinkami, medzi ktoré patrí med, sladké drievko, stévia, aspartám, pálivá omáčka, bylinky ako oregano, korenie ako škorica a klinček, rebarbora, uva ursi (Medvedica lekárska), a neemový extrakt (Zederach indický).

Testovali tiež zubnú pastu, pretože je známe, že obsahuje antimikrobiálne zlúčeniny. Z nich med, stévia, aspartám, neem a uva ursi mali najväčší vplyv na spustenie produkcie fágu. Ako uviedol molekulárny biológ Lance Boling:

„Mikrobióm sa skladá zo stoviek rôznych baktérií a fágov. V skutočnosti by sme mohli zápasiť s určitými stavmi úpravou potravín, ktoré konzumujeme, čo bude mať vplyv na mikrobiálnu rozmanitosť, ktorá zasa ovplyvní zdravie a choroby. Zistili sme tiež, že niektoré potraviny pôsobili ako inhibítory fágov a mohli byť použité na kontrolu patogénnych vírusov."

Na snímke uva ursi alebo Medvedica lekárska, Foto: Sigur/Shutterstock.com

Náš črevný mikrobiom môže ovplyvniť kognitívne schopnosti, metabolizmus, nárast alebo stratu hmotnosti, náladu a dokonca spôsobiť depresiu. Môže tiež spôsobiť zápal, ktorý by mohol viesť k rakovine, cukrovke, Crohnovej chorobe a syndrómu dráždivého čreva.

Pri starostlivej analýze a plánovaní by sa jedlo mohlo použiť ako liek na odstránenie nerovnováhy. Ako dodáva mikrobiálny ekológ Forest Rohwer:

„To dokazuje, že by sme mohli upraviť ľudský črevný mikrobiom bežnými výživovými zložkami. Schopnosť ničiť konkrétne baktérie bez toho, aby ovplyvnili ostatné, robí tieto zlúčeniny veľmi zaujímavými.“

Vedci odporúčajú, aby sa potraviny ďalej študovali, aby sa objasnili všetky molekulárne mechanizmy. Aj keď je dôležitosť fágov a skutočnosť, že sú najplodnejšou biologickou entitou v biosfére, dobre známa, vieme len veľmi málo o spúšťačoch, ktoré spôsobujú, že baktérie produkujú fágy a uvoľňujú ich do životného prostredia. Vysvetlenie týchto mechanizmov pomôže ďalej pochopiť, ako baktérie a fágy formujú ekosystémy, ktoré obývajú.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, sdsu.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.