• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 29.4.2025Meniny má Lea
13°Bratislava

Rozpustná a nerozpustná vláknina: Rozdiely a výhody, ktoré pomôžu vášmu tráveniu

  • 20:28 22.01.2020
  • Bratislava
Rozpustná a nerozpustná vláknina: Rozdiely a výhody, ktoré pomôžu vášmu tráveniu

Aký je rozdiel medzi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou? Rozdiely aj zdroje týchto druhov vlákniny sú dôležité pre vaše zdravie.

Pod pojmom vláknina sa rozumejú všetky časti rastlinných potravín, ktoré telo nemôže stráviť alebo absorbovať. Na rozdiel od jednoduchých uhľohydrátov, ktoré sa nachádzajú v chlebe a cukrovinkách, je vláknina komplexným uhľohydrátom a nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Vláknina sa bežne vyskytuje v zelenine, ovocí, obilninách a strukovinách. Je to esenciálna živina, čo znamená, že ju telo nevie vytvárať a musíte ju prijímať z potravy.

Rozpustná verzus nerozpustná vláknina

Rozpustná vláknina sa pri vstupe do žalúdka a čriev rozpustí vo vode a gastrointestinálnych tekutinách. Premieňa sa na gélovitú látku, ktorá je trávená baktériami v hrubom čreve a uvoľňuje plyny a niekoľko kalórií.

Nerozpustná vláknina sa vo vode alebo v gastrointestinálnych tekutinách nerozpúšťa a pri pohybe tráviacim traktom zostáva viac-menej nezmenená. Nerozpustná vláknina nie je vôbec trávená a nie je zdrojom kalórií.

Výhody rozpustnej a nerozpustnej vlákniny

Obidva druhy vlákniny majú veľké množstvo zdravotných výhod.

Rozpustná vláknina

Zníženie vstrebávania tukov a regulácia hmotnosti: V podobe hustého gélu rozpustná vláknina blokuje tuky, ktoré by sa inak strávili a absorbovali.

Zníženie hladiny cholesterolu: Rozpustná vláknina zabraňuje rozkladu a tráveniu niektorých typov cholesterolu z potravy. Časom môže rozpustná vláknina pomáhať znižovať hladinu cholesterolu alebo množstvo voľného cholesterolu v krvi.

Stabilizácia hladiny cukru v krvi (glukózy): Rovnako ako bráni vstrebávaniu tukov, spomaľuje trávenie iných živín vrátane uhľohydrátov. To znamená, že jedlo obsahujúce rozpustnú vlákninu má menšiu pravdepodobnosť spôsobiť náhle zvýšenie hladiny cukru v krvi a môže výkyvom zabrániť.

Zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb: Znížením hladiny cholesterolu, stabilizáciou glukózy a znížením vstrebávania tukov môže pravidelné konzumovanie rozpustnej vlákniny znižovať riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Podpora zdravých črevných baktérií: Niektoré potraviny bohaté na rozpustnú vlákninu živia črevné baktérie, pretože sú fermentovateľné v hrubom čreve, a tak pomáhajú baktériám dlhšie žiť.

Nerozpustná vláknina

Prevencia zápchy: Ako nestráviteľný materiál sedí nerozpustná vláknina v gastrointestinálnom trakte, absorbuje tekutinu a lepí sa na ďalšie vedľajšie produkty trávenia, ktoré sú pripravené na formovanie do stolice. Urýchľuje pohyb a spracovanie odpadu, pomáha predchádzať zápche alebo zníženému pohyb čriev.

Zníženie rizika divertikulárnej choroby: Nerozpustná vláknina tým, že bráni zápche a upchatiu čriev, pomáha znižovať riziko vzniku malých záhybov a hemoroidov v hrubom čreve. Môže tiež znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Výhody kombinácie rozpustnej a nerozpustnej vlákniny

Pocit sýtosti po jedle: Rozpustná vláknina spomaľuje rýchlosť trávenia potravy, čo znamená, že väčšina ľudí sa po jedlách bohatých na vlákninu cíti dlhšie sýto. Nerozpustná vláknina fyzicky vypĺňa priestor v žalúdku a črevách, čo zvyšuje pocit sýtosti. Tieto vlastnosti môžu ľuďom pomôcť schudnúť.

Nižšie riziko ochorenia: Strava s vysokým obsahom vlákniny je spojená s nižším rizikom mnohých chorôb vrátane obezity, kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky, metabolického syndrómu a ďalších.

Dobré zdroje vlákniny

Zdravá strava obsahuje zmes rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Rozpustnú vlákninu nájdeme v potravinách, ako je fazuľa, hrach, ovos, jačmeň, jablká a citrusové plody. Medzi dobré zdroje nerozpustnej vlákniny patrí fazuľa, celozrnná pšenica alebo otruby, zelené fazule, zemiaky, karfiol a orechy.

Aj keď existuje veľa doplnkov vlákniny, väčšina z nich neobsahuje ďalšie vitamíny a minerály vrátane vitamínu B a železa, ktoré sa nachádzajú v potravinách bohatých na vlákninu. Doplnky tiež nemusia byť tak ľahko alebo úplne absorbované telom.

Zdroj: info.sk, TM, medicalnewstoday.com, health.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.