9 vecí, ktoré sa stanú, ak budete každý deň jesť zázvor
Zázvor dokáže pomôcť pri cukrovke, menštruácii, zápale aj nevoľnosti. Takéto účinky na sebe spozorujete, ak ho začleníte do pravidelnej stravy.
Zázvor využívajú mnohé svetové kuchyne ako dochucovadlo. Už stáročia sa však jeho účinky využívajú aj v ľudovej medicíne na boj proti infekciám a iným ochoreniam. Bylinkári si ho vážia najmä kvôli bohatej zásobe antioxidantov a schopnosti regenerovať bunky organizmu.
Pôvod zázvoru treba hľadať v Číne. Patrí do rodiny ďumbierovitých (zázvor sa tiež nazýva ďumbier), kam radíme aj kardamon, galgán a kurkumu. Pri prírodnej liečbe a v kuchyni sa využíva koreň zázvoru, ktorý rastie pod zemou.
Tieto účinky zázvoru rýchlo zbadáte, ak ho začnete jesť každý deň:
1. Zbaví vás zápalu
Zázvor je protizápalová potravina bohatá na antioxidanty. V tele zabíja voľné radikály, čím prispieva k telesnej rovnováhe a zdraviu.
2. Odstráni nevoľnosť
Jedným z osožných účinkov zázvoru je ten, že si dokáže poradiť s rannou a všeobecnou nevoľnosťou. Ak vás trápi zvracanie, pomôže vám 1,5-gramová dávka zázvoru. Takisto spoľahlivo nahradí lieky pri morskej chorobe. Okrem toho sa nemusíte báť, že po jeho skonzumovaní pocítite vedľajšie účinky.
Zázvor je tiež skvelým pomocníkom pri nevoľnosti u pacientov po operačnom zákroku alebo u pacientov podstupujúcich chemoterapiu.
3. Pomôže s trávením
Zázvor je efektívnym pomocníkom pri zrýchľovaní trávenia a pomáha tiež vyriešiť niektoré tráviace problémy, ako je reflux, zápcha a nafukovanie.
4. Zmierni menštruačné bolesti
Niektoré ženy tvrdia, že im zázvor pri menštruácii pomáha viac ako lieky proti bolesti. Koreň totiž pôsobí aj ako prírodné analgetikum, preto stačí, keď si počas prvých dní menštruácie denne doprajete aspoň 1 gram zázvoru.
5. Chráni pred rakovinou
V zázvore možno nájsť látku gingerol, ktorej účinky preukázateľne pôsobia ako prevencia pred rakovinou. Konzumovanie 2 gramov zázvoru denne pomáha chrániť pred rakovinou hrubého čreva a vo viacerých štúdiách sa potvrdilo, že zázvor tiež chráni pred rakovinou pankreasu, prsníka a vaječníka. Jedným z hlavných spúšťačov rakoviny je zápal, proti ktorému zázvor účinne bojuje.
6. Posilní imunitu
Zázvor sa hodí užívať najmä (ale nielen) počas chrípkovej sezóny. Pôsobí totiž antibakteriálne a tiež celkovo posilňuje imunitu, čím prispieva k zdraviu.
7. Ochráni pred Alzheimerom
Koreň zázvoru posilňuje kognitívnu funkciu mozgu a podporuje pamäť u žien v strednom veku. Zázvor okrem toho zabraňuje poklesu kognitívnych funkcií súvisiacemu s vekom. Ako už bolo spomenuté, bojuje tiež proti zápalu, ktorý takisto patrí medzi spúšťače Alzheimerovej choroby.
8. Zníži cholesterol
Ďalšou zo schopností zázvoru je obmedzenie množstva cukru a cholesterolu v krvi. Obe látky sú zodpovedné za vznik srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky. Značný pokles cholesterolu zbadáte už vtedy, ak začnete každý deň jesť aspoň 3 gramy zázvoru.
9. Uľaví pri osteoartritíde
Osteoartritída je ochorenie, pri ktorom dochádza k degenerácii kĺbov a ich bolesti a stuhnutosti. Pacienti s týmto ochorením, ktorí denne konzumujú zázvor, uvádzajú, že pociťujú menšie bolesti, a teda ani nemusia užívať veľké dávky liekov proti bolesti.
Pri lokálnej bolesti si doma môžete napríklad pripraviť pastu zo sezamového oleja, zázvoru, škorice a mastichy, ktorú aplikujte na boľavé miesto.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.