• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Spotreba elektriny a plynu bude na Slovensku stagnovať

  • 13:47 23.08.2013
  • BRATISLAVA
Spotreba elektriny a plynu bude na Slovensku stagnovať

Ministerstvo hospodárstva SR nemá pre výrobcov či dodávateľov elektriny na Slovensku veľmi dobré správy.

Podľa ministerstva sa dá totiž na základe spotreby elektriny počas prvých štyroch mesiacov tohto roku predpokladať, že v tomto roku bude jej spotreba stagnovať.

V ďalších rokoch by mala spotreba elektriny na Slovensku medziročne len mierne rásť, a to o približne 1,2 % až do roku 2018.

V minulom roku sa na Slovensku spotrebovalo viac ako 28,7 tisíc gigawatthodín elektriny. V medziročnom porovnaní to predstavovalo pokles o 76 gigawatthodín. “Najväčším problémom prognózy je odhad ekonomického vývoja v najbližších rokoch v dôsledku nejasných predstáv o východiskách zo súčasnej ekonomickej krízy,“ dodalo vo svojej správe ministerstvo.

Na Slovensku by sa však malo z roka na rok vyrobiť viac elektriny. V tomto roku by mali energetické zdroje na Slovensku vyrobiť celkovo 29 terawatthodín elektriny. V budúcom roku by to malo byť 29,8 terawatthodín. V roku 2018 by sa malo podľa prognóz ministerstva vyrobiť necelých 40 terawatthodín elektriny. “Budúci vývoj výroby môže byť ovplyvnený rozhodnutím vlastníkov a prevádzkovateľov niektorých významných výrobných zdrojov o ukončení prevádzky z titulu zmeny trhových a regulačných podmienok,“ upozornil rezort hospodárstva. Objem výroby elektriny bol vlani 28,4 tisíc gigawatthodín, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje nárast o 258 gigawatthodín.

Dôvod na radosť nebudú mať ani dodávatelia zemného plynu. Ministerstvo totiž aj pri tejto komodite prognózuje stagnáciu spotreby. “Pre najbližšie obdobie v horizonte troch až piatich rokov sa očakáva skôr stagnácia spotreby plynu predovšetkým s prihliadnutím na celosvetový ekonomický vývoj,“ uviedol v správe rezort hospodárstva, podľa ktorého výšku spotreby plynu negatívne ovplyvňuje napríklad aj zatepľovanie budov, či dostupnosť alternatívnych palív. Podľa prognóz by tak mala dosiahnuť spotreba plynu na Slovensku v tomto roku 5,2 mld. metrov kubických, čo je úroveň minulého roka. V roku 2015 odhaduje ministerstvo spotrebu na úrovni 5,7 mld. metrov kubických a v roku 2020 v objeme 6 mld. metrov kubických plynu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ZSSK pre počasie zavádza mimoriadne opatrenia pre medzinárodné cestovné doklady

ZSSK pre počasie zavádza mimoriadne opatrenia pre medzinárodné cestovné doklady

DNES - 17:42Ekonomické

Cestovné doklady bude možné vrátiť bez sankcie.

Video: Továreň Kofoly v Krnove zaplavila voda

Video: Továreň Kofoly v Krnove zaplavila voda

DNES - 14:50Ekonomické

Český výrobca nealkoholických nápojov Kofola v pondelok potvrdil, že jeho továreň v Krnove zasiahli veľké záplavy.

Štrajk Boeingu pokračuje štvrtý deň

Štrajk Boeingu pokračuje štvrtý deň

DNES - 14:20Ekonomické

Štrajk viac ako 30.000 zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v továrňach na západnom pobreží USA pokračuje v pondelok už štvrtý deň.

Návrh Putina na obmedzenie vývozu niektorých komodít dotknuté firmy zaskočil

Návrh Putina na obmedzenie vývozu niektorých komodít dotknuté firmy zaskočil

VČERA - 17:51Ekonomické

Ruskí predstavitelia a manažéri sú zmätení po prekvapujúcom vyhlásení Vladimira Putina, že Moskva by mohla obmedziť vývoz strategických komodít v reakcii na západné sankcie.

Hnutie Slovensko kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku

Hnutie Slovensko kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku

VČERA - 16:21Ekonomické

Poslanec a líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku.

Vosveteit.sk