Zabudnutý mangold: Pre tieto zdravotné výhody by ste mali znovu objaviť
Aj keď mnohí na mangold zabudli, ide o zeleninu, ktorá dokáže poskytnúť mnohé zdravotné benefity.
Mangold bol pred stovkami rokov jedným z najpopulárnejších druhov zeleniny v strednej Európe, no postupne sa naň zabudlo. Pritom dokáže ľuďom poskytnúť vysoké dávky vitamínu K a dusičnanov, o ktorých sa preukázalo, že znižujú krvný tlak, znižujú množstvo kyslíka potrebného počas cvičenia a zvyšujú výkon.
Mangold obsahuje aj menšie množstvo tiamínu, riboflavínu, niacínu, kyseliny pantoténovej, vitamínu B6, vápnika, fosforu, zinku a selénu. Okrem toho obsahuje vitamín A a C a aj antioxidanty alfa a beta-karotén, luteín, zeaxantín a cholín.
Táto zelenina môže pomôcť v boji proti vysokému krvného tlaku a pomáha športovcom. Môžete ho jesť surový alebo varený.
Zdravotné výhody
Mnohé štúdie naznačujú, že konzumácia väčšieho množstva rastlinných potravín, ako je mangold, znižuje riziko obezity, cukrovky, srdcových chorôb a celkovej úmrtnosti a podporuje zdravú pleť, zvýšenú energiu a celkovo nižšiu hmotnosť.
Zníženie krvného tlaku
U ľudí, ktorých strava má nízky obsah minerálov, vápnika, horčíka a draslíka, je vyššia pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku.
Predpokladá sa, že tieto minerály znižujú krvný tlak tým, že uvoľňujú sodík z tela a pomáhajú rozširovať tepny.
Užívanie týchto minerálov v doplnkoch neprináša rovnaké zdravotné výhody ako ich konzumácia v potrave.
Mangold obsahuje všetky tieto zdravé minerály a môže pomôcť zlepšiť najmä hladinu horčíka.
Liečba cukrovky
Mangold obsahuje antioxidant známy ako kyselina alfa-lipoová. Ukázalo sa, že tá znižuje hladiny glukózy, zvyšuje citlivosť na inzulín a bráni zmenám vyvolaným oxidačným stresom u pacientov s cukrovkou.
Štúdie naznačujú, že u ľudí s cukrovkou môže tiež zmierniť príznaky periférnej neuropatie alebo autonómnej neuropatie. Môže tiež chrániť pred retinopatiou, ktorá postihuje cievy v sietnici oka.
Prevencia osteoporózy
Príjem vitamínu K môže zlepšiť zdravie kostí. Vitamín K zlepšuje vstrebávanie vápnika a znižuje vylučovanie vápnika močom. Nízky príjem vitamínu K je spojený s vyšším rizikom zlomenín kostí.
Jedným zo spôsobov, ako zvýšiť príjem vitamínu K, je konzumácia listovej zeleniny, ako je mangold, rukola a špenát. Tieto druhy zeleniny tiež dodávajú ďalší vápnik.
36 g surového mangoldu obsahuje 298 mikrogramov vitamínu K. Odporúčaný denný príjem tohto vitamínu je 120 pre mužov a 90 mikrogramov pre ženy.
Zlepšenie športového výkonu
Ukázalo sa, že dusičnany v strave zlepšujú okysličovanie svalov počas cvičenia. To naznačuje, že vyšší príjem dusičnanov môže zvýšiť toleranciu záťaže počas dlhodobého vytrvalostného cvičenia.
Priaznivé účinky dusičnanov na kardiovaskulárny systém môžu zlepšiť kvalitu života ľudí s kardiovaskulárnymi, respiračnými alebo metabolickými chorobami.
Ako pripraviť mangold
Foto: Brent Hofacker/Shutterstock.com
Mangold si môžete vychutnať surový v šalátoch, sendvičoch, wrapoch, tiež dusený, varený, alebo ho môžete pridať do polievok. Tu je niekoľko rád, ako včleniť mangold do vášho jedálnička:
- Pridajte hrsť čerstvých listov mangoldu do omelety alebo praženice.
- Pred rozmixovaním pridajte niekoľko listov a stoniek do vašej šťavy alebo smoothie.
- Na panvicu s rozohriatym olivovým olejom pridajte mangold a dochuťte ho čerstvo mletým čiernym korením, mletým cesnakom a čerstvo nastrúhaným parmezánom. Jedzte ako prílohu alebo ho pridajte na pečené zemiaky ako vegetariánske jedlo.
- Pridajte mangold do šalátov, sendvičov alebo wrapov.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.