Tento bežný nápoj znižuje riziko rakoviny pečene o 50%

Pitie tohto obľúbeného nápoja súvisí so zníženým výskytom rakoviny pečene až o polovicu.
Ľudia, ktorí pijú kávu, majú nižšie riziko výskytu najbežnejšieho typu rakoviny pečene. Uvádza to výskumný tím z Queen's University v Belfaste vo svojej štúdii publikovanej v časopise British Journal of Cancer.
Štúdia sa uskutočnila v Británii a Severnom Írsku a viac ako 7 a pol roka a skúmala 471 779 účastníkov. Ako priblížila hlavná autorka štúdie Kim Tu Tran z Centra pre verejné zdravie na Queen's University:
„Ľudia zvyknutí piť kávu si mohli všimnúť, že tento návyk je dobrý pre ich zdravie. Je to preto, že káva obsahuje antioxidanty a kofeín, ktoré môžu chrániť pred rakovinou.”
Výskumníci však jedným dychom dodávajú, že viac ako káva, vás pred rakovinou ochráni, keď prestanete fajčiť, piť alkohol a schudnete.
Na druhu kávy nezáleží
Štúdia zistila, že ľudia, ktorí pijú kávu majú nižšie riziko najbežnejšieho typu rakoviny pečene, hepatocelulárneho karcinómu (HCC).
Po zohľadnení socioekonomických faktorov vedci zistili, že milovníci kávy majú o 50 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku HCC v porovnaní s tými, ktorí nepijú kávu.
Vedci uviedli, že zistenia týkajúce sa rakoviny pečene sú v súlade s dôkazmi zo správy Svetového fondu pre výskum rakoviny, ktorá dospela k záveru, že existuje „pravdepodobný“ dôkaz o tom, že pitie kávy znižuje riziko rakoviny pečene.
Vedci skúmali aj iné druhy rakoviny zažívacieho traktu, ako je rakovina hrubého čreva a žalúdku, ale nezistili súvislosť s pitím kávy.
Spoluautorka štúdie Úna McMenaminová uviedla, že to bola jedna z prvých štúdií, ktorá skúmala riziko rakoviny tráviaceho ústrojenstva podľa rôznych druhov kávy. Ako dodala:
"Zistili sme, že riziko HCC bolo rovnako nízke u ľudí, ktorí pili väčšinou instantnú kávu, typ, ktorý sa najčastejšie pije vo Veľkej Británii. Potrebujeme omnoho viac výskumu, aby sme zistili možné biologické príčiny tohto spojenia.”

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.