Je bezkofeínová káva zdravšia ako tradičná?

Aj bezkofeínová káva má svoje čaro. Ktorý druh sa oplatí piť viac?
Ak sa každé ráno spoliehate na to, že vás káva postaví na nohy, možno ste sa už stihli zamyslieť nad otázkou, prečo by niekto pil kávu bez kofeínu? Ak si odmyslíme samozrejmé príčiny, ako je tehotenstvo, citlivosť na kofeín alebo úzkosť, ostanú nám len málo pochopiteľné dôvody.
Všetky druhy kávy, vrátane bezkofeínovej, obsahujú vysokú dávku polyfenolov. Tieto antioxidanty majú protizápalové účinky a znižujú riziko vzniku niekoľkých ochorení, vrátane cukrovky a rakoviny. Sú tiež prospešné pre črevnú mikroflóru, takže sa podieľajú na zlepšení nálady. V čom teda spočíva rozdiel medzi klasickou kávou a kávou bez kofeínu?
Akú kávu možno považovať za bezkofeínovú?
Bezkofeínová káva je taká istá, ako bežná káva, s tým rozdielom, že z nej bol do určitej miery odstránený kofeín. Množstvo kofeínu v nej sa líši v závislosti od druhu, no najčastejšie sa pohybuje niekde medzi 3 až 4 miligramami na šálku kávy.
Káva s kofeínom sa vyrába pražením a mletím kávových zŕn. Pri bezkofeínovej káve sa postupuje rovnako, pričom nasledujú ďalšie kroky na odstránenie kofeínu. Ten sa najčastejšie odfiltruje uhlíkovým filtrom, tekutým oxidom uhličitým alebo chlórmetánom (prípadne etylacetátom).
Konečná otázka teda znie: Je bezkofeínová káva zdravšia ako tá s kofeínom? Odpoveď sa vo viacerých prípadoch rôzni.
Ako sme už vyššie spomenuli, bezkofeínová káva by mala byť jasnou voľbou pre tehotné alebo dojčiace ženy, či pre ľudí so zdravotným stavom, ktorý ich obmedzuje v pití klasickej kávy. Kofeín u niektorých ľudí tiež vyvoláva úzkostné stavy alebo nervozitu, takže bezkofeínová káva stojí za zváženie aj v tomto prípade.
Podoba ideálnej šálky kávy závisí aj od toho, ako sa pri jej pití správa žalúdok. U citlivých ľudí môže bezkofeínová aj kofeínová káva vyvolať podráždenie. V prípade kofeínového variantu ale môže dôjsť k viacerým problémom, vrátane žalúdočnej nevoľnosti a refluxu. O tom, ktorá káva je lepšia, napokon rozhodnú aj osobné preferencie.
Ako nájsť kvalitnú bezkofeínovú kávu
Ak milujete kávu a nechcete investovať do výrobku s obsahom chemikálií, pri nakupovaní voľte organické druhy. Organická bezkofeínová káva sa tiež pestuje bez použitia pesticídov, čo sa môže odraziť aj na zdraví konzumenta, obzvlášť ak kávu pije pravidelne.
Pri pití kávy by sme mali dať pozor na nadmerné použitie cukru, sirupu, šľahačky alebo smotany, ktoré môžu oslabiť účinok prospešných látok. Ak chcete z kávy vyťažiť maximum, môžete do nej pridať štipku škorice alebo kakaa.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.