7 potravín, ktorým by sme sa v zime mali vyhýbať
Niektoré potraviny sa viac oplatí jesť počas sezóny. S týmito to v zime netreba preháňať.
Málokto z nás prispôsobuje svoj jedálniček ročnému obdobiu. Supermarkety nám po celý rok ponúkajú škálu ovocia a zeleniny, ktoré vyzerajú rovnako chutne v júli aj decembri. Pri nakupovaní akoby sme zabudli na zvyky našich predkov, ktorí si mohli dovoliť jesť len to, čo v tej dobe aktuálne rástlo na poli.
Problém s niektorými potravinami v zime je ten, že sa musia dovážať z ďalekých krajín, kde sú celoročne k dispozícii vhodné podmienky na ich kultiváciu a spracovanie. Dlhotrvajúca preprava takéto potraviny ale oberá o živiny, a niektoré z nich môžu dokonca viac uškodiť ako pomôcť.
Týchto sedem potravín by sme počas zimy mali obmedziť:
1. Špargľa
Špargľa začína rásť na jar, a preto sa najviac oplatí kupovať ju práve v tomto ročnom období. V zime sa špargľa dováža väčšinou z Peru alebo Číny. Pri dovoze sa oslabuje chuť aj textúra a zo zeleniny sa vytrácajú aj vitamíny.
2. Balená zelenina
Mnohí kupujú balenú zeleninu, pretože je dopredu nakrájaná a umytá. Predčasné umývanie ju ale môže obrať o vlákninu aj viacero vitamínov. Ak máte možnosť, kupujte preto vždy voľne predajnú zeleninu, ktorá je najzdravšia v teplejších mesiacoch.
3. Jahody a čučoriedky
Lesným plodom sa najviac darí v lete. Jahody a čučoriedky patria k najzdravším druhom ovocia – jahody obsahujú množstvo vitamínu C a čučoriedky zas posilňujú aktivitu mozgu a chránia pred rakovinou kože. Toto ovocie je ale najzdravšie vtedy, keď ho kúpite od lokálneho dodávateľa. Dovážané varianty okrem slabej chuti nevynikajú ani nutričnou hodnotou.
4. Varená kukurica
Kukurica rastie jedine v lete. Je preto pochopiteľné, že ak si v zime v supermarkete kúpite hotovú varenú kukuricu, určite nebude taká svieža a výživná, ako keď počkáte do augusta.
5. Mliečne výrobky
Zvýšená produkcia hlienu v organizme sa pri konzumovaní mliečnych výrobkov síce jednoznačne nepotvrdila, no mnohí ľudia sa sťažujú na zhoršenie príznakov chrípky, ako sú ťažkosti s prehĺtaním a zmena tvorby slín, pri konzumácii mlieka počas chrípky. Takéto následky by vás mohli nepekne potrápiť najmä počas chrípkovej sezóny.
6. Cukor
Cukor je jednou z hlavných príčin depresívnej nálady, ktorá je veľkým strašiakom najmä počas krátkych zimných dní. Cukor podporuje vznik zápalu a znižuje produkciu dopamínu, ktorý nám pomáha nadobudnúť pocit šťastia. S cukrom v zime teda opatrne.
7. Červené mäso
Červené mäso je bohatou zásobárňou bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre budovanie svalstva a správny metabolizmus. Jeho častá konzumácia ale podporuje hromadenie hlienu v hrdle, a tak si počas chrípkovej sezóny zvoľte radšej ľahšie mäso, napríklad kuracie alebo ryby.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.