Stredomorské stravovanie v praxi: Tipy na raňajky, obed a večeru
O stredomorskej strave sa často hovorí ako o najzdravšej. Aké benefity ponúka a ako ju uplatniť pri príprave raňajok, obeda a večere?
O stredomorskej strave je známe, že podporuje zdravie srdca, znižuje riziko depresie a dokonca predlžuje život. Podľa vedcov stačí len rok stredomorského stravovania na to, aby sa v črevách rozmnožili baktérie prispievajúce k „zdravému“ starnutiu a vyhynuli tie, ktoré podporujú vznik zápalu.
Tento typ stravy je bohatý na ovocie a zeleninu, orechy, strukoviny, cereálie, celozrnné obilniny, ryby a nesaturované tuky (ako je olivový olej) a zvyčajne nezahŕňa množstvo mäsa a mliečnych výrobkov.
Napočúvali ste sa už mnohé o stredomorskej diéte, a stále neviete, ako by ste ju mohli začleniť do každodenného života? Poradí vám špecialistka Bahee Van de Borová.
„Stredomorská strava obvykle zahŕňa viac morských plodov, najmä mastné a biele ryby, malé množstvo červeného mäsa a strukoviny v polievkach alebo falafeloch,“ hovorí de Borová. Pri varení sa namiesto masla používa olivový, repkový alebo slnečnicový olej a pri príprave raňajok sa dá pracovať so semiačkami, orechmi a ovocím.
„Na prípravu polievok a omáčok sa používa cibuľa, pór, paradajky a cesnak, ktoré podporujú prospešné baktérie v črevách,“ hovorí de Borová. „Snažte sa jesť aspoň dve porcie ovocia a zeleniny denne.“
Raňajky
Okrem samotných orechov a ovocia si na raňajky môžete pripraviť vajíčka so zeleninou, ako je cibuľa, paradajky, červená paprika a cesnak.
Môžete sa tiež inšpirovať Blízkym východom a na raňajky si pripraviť tanier obložený falafelom, rôznymi dipmi (napríklad hummusom), zeleninou vrátane uhoriek a olív a celozrnným pečivom.
Ak vás tieto možnosti neoslovili, pripravte si sendvič zo špenátu a feta syru.
Obed
Obed môžete začať napríklad polievkou zo strukovín a pretlaku. Môžete ju podávať s celozrnným chlebom.
Na obed sa tiež hodí šalát zo sardiniek, makrel alebo lososa. Ako prílohu zvoľte uhorky, olivy, hlávkový šalát a toast z celozrnného chleba, ktorý môžete pokvapkať olivovým olejom.
Večera
Na večeru v stredomorskom štýle sa opäť môžete uchýliť k rybám. Upečte ich na rastlinnom oleji a ako prílohu pridajte zemiaky a zeleninu.
Na večeru sa tiež hodí cícerová omáčka so zemiakmi, baklažánom a ďalšou zeleninou spolu s kuskusom alebo ryžou.
Večerať môžete aj opečené morské plody so zeleninou, grilované kura s jogurtovým dipom, sezónnou zeleninou a chlebom alebo opečenú taliansku zeleninu s cestovinami.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.