• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.12.2024Meniny má Nadežda
Bratislava

Podľa pekárov a cukrárov ceny ich výrobkov nemôžu klesnúť

  • 15:12 24.08.2013
  • BRATISLAVA
Podľa pekárov a cukrárov ceny ich výrobkov nemôžu klesnúť

Členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) upozorňujú na to, že nemajú možnosť znižovať ceny pekárenských a cukrárenských výrobkov.

Informoval o tom tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.

Pekári podľa člena predstavenstva SZPCC Slavomíra Moravčíka momentálne dostávajú tonu múky lacnejšie asi o 7 eur. To je však podľa neho len symbolické zlacnenie, ktoré sa nemôže premietnuť do spotrebiteľských cien chleba, pečiva a ďalších produktov pekárov a cukrárov.

Ekonomika tohto potravinárskeho výrobného odboru dlho nevytvára predpoklady ani na zabezpečenie jednoduchej reprodukcie, v dôsledku čoho už viaceré pekárne ukončili činnosť, tvrdí Moravčík."Na štvrtkovom rokovaní predstavenstva nášho zväzu počas medzinárodnej výstavy Agrokomplex v Nitre sme konštatovali, že rastie mediálny tlak na zlacňovanie našich výrobkov, ktorý sa začína prenášať aj do rokovaní s obchodom“, uviedol Moravčík.

Znižovanie cien produktov však v súčasnosti podľa neho nie je reálne. "Už viac rokov produkujeme stratu a ak by to malo pokračovať ďalej, budú nútené ďalšie pekárne opustiť trh," upozornil. Vlani, keď boli ceny obilnín vysoké, podľa Moravčíka členovia zväzu výrobné náklady nedokázali v potrebnom rozsahu premietnuť do realizačných cien, lebo obchod to neakceptoval. "Teraz zrazu požaduje nižšie ceny, lenže múka pre nás zatiaľ zlacnela naozaj len symbolicky," tvrdí.

Cena múky podľa pekárov tvorí len asi 20 % nákladov na pekárenské výrobky. Ich realizačné ceny ovplyvňujú aj náklady na energie, pohonné hmoty, mzdy, rozvoz a podobne. Mnohé pekárne podľa SZPCC doteraz doslova živorili a nárast nákladov pokrývali z rezerv na úkor potrebných investícií. "Tie sú však nevyhnutné - rovnako ako vo všetkých ostatných potravinárskych odboroch - pokiaľ nemá dôjsť k technickému a technologickému zaostávaniu sektora a znižovaniu jeho konkurenčnej schopnosti. Okrem toho vážnym problémom zostávajú nízke mzdy pracovníkov pekární, ktoré zaostávajú za priemerom slovenského potravinárstva," upozorňuje Moravčík.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Majerský: Premiér svojou návštevou Moskvy ohrozuje ukotvenie SR v EÚ a NATO

Majerský: Premiér svojou návštevou Moskvy ohrozuje ukotvenie SR v EÚ a NATO

DNES - 19:05Ekonomické

Predseda vlády SR Robert Fico svojimi skutkami a aktuálnou návštevou Ruska ohrozuje ľudí na Slovensku, naše ukotvenie v Európskej únii a NATO.

Andrej Danko kritizuje reakciu prezidenta na premiérovu cestu v Moskve

Andrej Danko kritizuje reakciu prezidenta na premiérovu cestu v Moskve

DNES - 13:55Ekonomické

Líder koaličnej SNS a podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko kritizuje vyjadrenia prezidenta SR Petra Pellegriniho voči premiérovi Robertovi Ficovi.

Analytik: Ruský plyn zažíva

Analytik: Ruský plyn zažíva "comeback" v Česku, jeho dovoz vzrástol o 530 %

DNES - 13:15Ekonomické

Dovoz ruského zemného plynu do Česka vzrástol medziročne o približne 530 %, a to aj napriek tomu, že minulý rok česká vláda deklarovala, že na území Česka sa ruský plyn nenachádza.

Hlas-SD zatiaľ nechce komentovať Ficovu cestu do Moskvy, čaká výsledky rokovaní

Hlas-SD zatiaľ nechce komentovať Ficovu cestu do Moskvy, čaká výsledky rokovaní

DNES - 12:54Ekonomické

Strana Hlas-SD nebude predčasne komentovať pracovnú cestu premiéra Roberta Fica do ruskej Moskvy.

NBS: Miera nezamestnanosti dosiahla historicky najnižšiu úroveň

NBS: Miera nezamestnanosti dosiahla historicky najnižšiu úroveň

DNES - 11:16Ekonomické

Mierny pokles v počte nezamestnaných osôb v novembri spôsobil, že miera nezamestnanosti po niekoľkých mesiacoch spadla pod šesť percent.