• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Táto potravina zvyšuje riziko porážky

  • 20:07 01.03.2020
  • Oxford
Táto potravina zvyšuje riziko porážky

Pri porážke rozlišujeme medzi dvomi najčastejšími druhmi. Riziko jedného z nich pritom stúpa, ak denne zjeme viac rizikových potravín.

Náhla cievna mozgová príhoda, ľudovo porážka, je strašiakom nielen starších ľudí. Jej riziko ale s vekom stúpa, a podľa najnovších zistení k tomu môžu prispieť aj niektoré potraviny.

Medzi niektoré z najúčinnejších preventívnych opatrení proti vzniku porážky patrí pohyb, absencia od fajčenia, konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny a vyhýbanie sa jedlám s vysokým obsahom cholesterolu (napríklad syr a mastné a vyprážané jedlá).

Pri zohľadňovaní prevencie pred porážkou sa ale často zabúda na to, že rozlišujeme dva základné druhy:

  • náhlu cievnu mozgovú príhodu ischemickú, ktorá vzniká v dôsledku zníženia prietoku krvi do mozgových tkanív
  • náhlu cievnu mozgovú príhodu hemoragickú, ktorá naopak vzniká krvácaním do mozgového tkaniva

Nesúrodé informácie o prevencii si všimla aj nutričná epidemiologička Tammy Tongová z Oxfordskej univerzity, a preto podnikla výskum, v ktorom sa zamerala na vplyv jedál na riziko vzniku ischemickej aj hemoragickej porážky.

Rôzne jedlá majú rôzny vplyv na riziko porážky

Tongová pri štúdii využila dostupné informácie o viac ako 418.000 ľuďoch z 9 európskych krajín, ktorí odpovedali na otázky o svojom stravovaní, životnom štýle, zdravotnom stave a sociálnej a demografickej situácii. Respondenti boli sledovaní približne nasledujúcich 12,7 roka.

Počas sledovania 4.281 účastníkov utrpelo fatálnu alebo nefatálnu mozgovú príhodu. V 1.430 prípadoch išlo o hemoragickú porážku a v 7.378 prípadoch o celkovú porážku (teda kombiovanú ischemickú, hemoragickú a iné druhy porážky).

V ďalšom období sa zisťovalo, aký vplyv pri vzniku porážky mala strava pacientov.

Vajcia v hlavnej úlohe

Nie je žiadnym prekvapením, že konzumácia ovocia a zeleniny podľa zistení vedie k celkovému poklesu rizika vzniku ischemickej porážky. Okrem nich sa oplatí jesť aj mlieko, syr, jogurt a jedlá s vysokým obsahom vlákniny.

Konkrétne každých 200 gramov denného príjmu ovocia a zeleniny zodpovedá zníženiu relatívneho rizika ischemickej porážky o 13%. Každých 10 gramov denného príjmu vlákniny zas zodpovedá zníženiu rizika tohto druhu porážky o 23%.

Z podrobnejších výsledkov vyplýva, že na zníženie rizika ischemickej porážky najviac vplývajú citrusy, tvrdé ovocie (ako jablká alebo hrušky), banány a koreňová zelenina. U listovej zeleniny sa spojitosť nepotvrdila.

Ďalej sa ukázalo, že denná konzumácia 200 gramov mlieka znižuje riziko ischemickej porážky o 5% a pozitívne vplýva aj pravidelná konzumácia jogurtu a syra.

Jediná potravina, ktorá sa pri prevencii pred porážkou neosvedčila, sú vajcia. Tie podľa odborníkov zvyšujú riziko hemoragickej porážky. Konkrétne konzumácia 40 gramov vajec denne zvyšuje jej riziko o 25% a každých ďalších 20 gramov o ďalších 25%.

Zdroj: Info.sk, DP, academic.oup.com, medicalnewstoday.com, zdravie.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.