• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Najlepšie jedlo na zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb máte možno v chladničke

  • 18:22 01.03.2020
  • Bratislava
 Najlepšie jedlo na zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb máte možno v chladničke

Ľudia s vysokým krvným tlakom by mohli znížiť svoje riziko kardiovaskulárnych chorôb pridaním tohto jedla do svojej stravy.

Štúdia zistila, že konzumácia väčšieho množstva jogurtu je spojená so zníženým rizikom srdcových chorôb u ľudí s hypertenziou.

Dve alebo viac dávok jogurtu za týždeň by mohli znížiť riziko srdcových chorôb alebo mozgovej príhody o viac ako 20 percent.

Vysoký krvný tlak postihuje viac ako 1 miliardu ľudí na celom svete a je hlavným rizikovým faktorom srdcových chorôb.

Niekoľko klinických štúdií preukázalo, že konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov môže zlepšiť kardiovaskulárne zdravie a znížiť riziko hypertenzie, inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu.

Teraz však odborníci tvrdia, že samotný jogurt môže znížiť riziko hypertenzie a kardiovaskulárnych chorôb.

Vedci analyzovali príjem potravy 55 000 žien a 18 000 mužov s vysokým krvným tlakom.

Zistili, že účastníci, ktorí konzumovali 2 alebo viac porcií jogurtu za týždeň, mali o 20 percent nižšiu šancu na ischemickú chorobu srdca.

Jedna porcia sa rovná jednej šálke jogurtu, čo je približne 220 mililitrov jogurtu.

Konzumácia najmenej 2 porcií za týždeň bola spojená s 30-percentným znížením srdcového infarktu u žien a 19-percentným znížením u mužov.

Celkovo možno povedať, že pravidelná konzumácia jogurtu v kombinácii so zdravou stravou vedie k väčšiemu poklesu rizika kardiovaskulárnych chorôb u pacientov s vysokým krvným tlakom.

Justin Buendia, prvý autor štúdie, uviedol:

„Predpokladali sme, že dlhodobý príjem jogurtu môže znížiť riziko kardiovaskulárnych problémov, pretože niektoré predchádzajúce malé štúdie preukázali priaznivé účinky fermentovaných mliečnych výrobkov.

Tu sme mali veľmi veľkú skupinu hypertenzných mužov a žien, ktorí boli sledovaní až 30 rokov.

Naše výsledky poskytujú dôležité nové dôkazy o tom, že jogurt môže byť prospešný pre zdravie srdca samotného alebo ako neoddeliteľná súčasť stravy bohatej na ovocie, zeleninu a celozrnné potraviny bohaté na vlákninu. “

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, yogurtinnutrition.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.