Čierny verzus zelený čaj: Tento druh vám prinesie dlhší život
Tradičný nápoj je spojený s dlhším životom.
Nový výskum zistil, že pravidelné pitie čaju súvisí s nižším rizikom úmrtia na všetky príčiny. Stačí ho pritom piť len 3-krát týždenne.
Štúdia, ktorá skúmala 100 902 účastníkov, zistila, že pravidelné pitie čaju je spojené s dlhším životom a zdravím po mnoho rokov. Ako však ukázali výsledky, najviac výhod vyplýva z pitia zeleného čajú.
Xinyan Wang, prvý autor štúdie, uviedol:
„Pravidelná konzumácia čaju je spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb a smrti zo všetkých príčin.Priaznivé účinky na zdravie sú najsilnejšie pri zelenom čaji a u dlhodobých konzumentov čaju.“
Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. V jednej boli ľudia, ktorí pijú čaj menej ako 3-krát týždenne. V druhej skupine boli pravidelní konzumenti, ktori pili čaj 3-krát alebo viackrát týždenne.
Štúdia publikovaná v časopise European Journal of Preventive Cardiology zistila, že pravidelní konzumenti čaju mali o 22 percent nižšie riziko infarktu a mozgovej príhody v porovnaní s druhou skupinou.
Riziko infarktov a mozgových príhod bolo u pravidelných konzumentov čaju nižšie o 20 percent. Okrem toho mali o 15 percent nižšie riziko smrti z akejkoľvek príčiny.
Dôležité je piť čaj pravidelne
Výskum po ďalších 5 rokoch odhalil, že pravidelnosť je kľúčovým faktorom, pretože polyfenolové antioxidanty nachádzajúce sa v čaji sa nemôžu v tele ukladať.
Dongfeng Gu, spoluautor štúdie, uviedol:
„Štúdie mechanizmu naznačujú, že hlavné bioaktívne látky v čaji, konkrétne polyfenoly, sa v tele dlhodobo neuchovávajú. Preto môže byť na kardioprotektívny účinok potrebný častý príjem čaju po dlhšiu dobu.“
Čierny verzus zelený
Ďalšia analýza naznačovala, že na rozdiel od čierneho čaju bolo pitie zeleného čaju spojené s 25-percentným znížením rizika srdcových chorôb, srdcového infarktu, mozgovej príhody a smrti z akejkoľvek príčiny. Gu dodal:
„V našej študijnej populácii 49% pravidelných konzumentov čaju najčastejšie pilo zelený čaj, zatiaľ čo čierny čaj preferovalo iba 8%. Malý podiel pravidelných konzumentov čierneho čaju môže sťažiť pozorovanie silných spojení, ale naše zistenia naznačujú rozdielny účinok medzi jednotlivými typmi čaju.“
Existuje niekoľko faktorov, ktoré by mohli vysvetliť zdravotný prínos zeleného čaju v porovnaní s čiernym čajom.
Zelený čaj je vynikajúcim zdrojom polyfenolov. Tento antioxidant má ochranný účinok proti kardiovaskulárnym ochoreniam a jeho rizikovým faktorom.
Čierny čaj si však na stmavnutie lístkov vyžaduje fermentáciu, ktorú sa antioxidačný účinok čiastočne stráca.
Okrem toho si ľudia v mnohých krajinách zvyknú do čierneho čaju pridávať mlieko, ktoré môže blokovať vstrebávanie antioxidantov a znižovať zdravotný prínos týchto živín.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.