Tento druh orechov pozitívne ovplyvňuje črevné baktérie
Potravina, ktorá živí baktérie v čreve, prispieva aj k zdraviu srdca.
Pridanie vlašských orechov do vašej každodennej stravy môže posilniť špecifické baktérie, ktoré môžu zlepšiť kardiovaskulárne zdravie.
Vlašské orechy sú vynikajúcim zdrojom kyseliny alfa-linolénovej (ALA), čo je omega-3 esenciálna mastná kyselina.
Vlašské orechy sú nielen chutné občerstvenie, ale nová štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition naznačuje, že môžu prosievať črevám a srdcu.
Spoluautorka štúdie Kristina Petersenová uviedla: „Nahradenie zvyčajného občerstvenia - najmä ak ide o nezdravé občerstvenie - vlašskými orechmi je malá zmena, ktorú môžete urobiť pre zlepšenie svojho stravovania.“
Petersenová odporúča zjesť 50 až 100 gramov vlašských orechov denne ako súčasť zdravej výživy. Toto množstvo postačí na zlepšenie zdravia čriev a zníženie rizika srdcových chorôb.
Predchádzajúce štúdie zistili, že strava pozostávajúca z menšieho množstva nasýtených tukov v kombinácii s vlašskými orechmi prospieva srdcu znížením rizikových faktorov, ako je vysoký krvný tlak a zlý cholesterol.
Kardiovaskulárne zdravotné prínosy vlašských orechov môžu súvisieť so zmenami baktérií, ktoré žijú v gastrointestinálnom trakte.
Spoluautorka štúdie Penny Kris-Etherton vysvetlila, že okrem faktorov, ako sú lipidy a lipoproteíny, sa chceli pozrieť aj na zdravie čriev. „Chceli sme tiež zistiť, či zmeny v zdraví čriev konzumáciou vlašských orechov súvisia so zlepšením rizikových faktorov srdcovej choroby,“ dodala.
Štúdia zistila, že 6-týždňový stravovací režim obsahujúci 57 až 99 gramov vlašských orechov denne posilnil prospešné baktérie, ako sú Roseburia, Eubacterium accens, Lachnospiraceae a Butyricicoccus.
Petersenová uviedla:
„Strava s vlašskými orechmi obohatila množstvo črevných baktérií, ktoré boli v minulosti spojené so zdravotnými výhodami. Jednou z nich je Roseburia, ktorá sa spája s ochranou črevnej výstelky. Obohatenie sme tiež zaznamenali u baktérií Eubacteria accens a Butyricicoccus. “
Výskumníci našli súvislosť medzi vysokou úrovňou Eubacterium accens a znížením rizikových faktorov krvného tlaku a srdcových chorôb. Aj Lachnospiraceae a ďalšie baktérie boli účinné pri znižovaní krvného tlaku a celkového cholesterolu.
Spoluautorka štúdie Regina Lamendella uviedla:
„Potraviny ako celé vlašské orechy poskytujú rozmanité spektrum substrátov - ako sú mastné kyseliny, vláknina a bioaktívne zlúčeniny – ktorými sa naša mikrobiálna flóra živí. Na druhej strane to môže pomôcť vytvoriť prospešné metabolity a ďalšie produkty pre naše telo.“
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.