• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
19°Bratislava

V Bratislave spadlo za 24 hodín rekordné množstvo zrážok

  • 13:27 28.08.2013
  • BRATISLAVA
V Bratislave spadlo za 24 hodín rekordné množstvo zrážok

Prudký dážď zaplavil pivnice a domy, zasahovať museli aj hasiči. Viac zrážok za jeden deň na letisku v hlavnom meste zaznamenali len raz.

Na bratislavskom letisku spadlo od utorka 8:00 za 24 hodín viac ako 76 milimetrov dažďovej vody. Viac zrážok za jeden deň na letisku zaznamenali len raz a to 31. mája v roku 1995. 

Vtedy tam spadlo 78,4 milimetrov zrážok, agentúru SITA o tom informoval hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár. 

Zrážky za spomínaných 24 hodín vytvorili spolu hodnotu denného úhrnu, ktorý bol v tejto lokalite druhý najvyšší od roku 1951.

"Hlavnú časť zrážok sme zaregistrovali v stredu nadránom, keď najvyššia hodinová intenzita, v čase od 2:32 do 3:31, dosiahla 42,8 milimetra," priblížil klimatológ zo SHMÚ Pavel Faško.

Podobné hodinové intenzity dažďa sú podľa jeho slov v Bratislave vzácne. "Na základe štatistického spracovania ja pravdepodobnosť ich výskytu v tomto priestore raz za 100 rokov," doplnil pre agentúru SITA. 

Prítomnosť búrkových oblakov v oblačnosti, z ktorej pršalo, potvrdzujú veľké rozdiely v spadnutých zrážkach medzi jednotlivými lokalitami v Bratislave. V Mlynskej doline spadlo podľa klimatológa len 19 mm, na Kolibe 35,5 mm a na letisku spomínaných 76,7 mm zrážok. 

V neďalekej Kráľovej pri Senci spadlo 48,4 mm, v Piešťanoch 36,3 mm, v Modre Piesku 29,1 mm a na letisku v Kuchyni 25,5 mm zrážok. Aj keď teraz dosiahol denný úhrn zrážok na bratislavskom letisku takmer 80 mm, z historických záznamov vyplýva, že v oblasti Bratislavy napršalo ešte viac dažďovej vody 16. júla v roku 1951. V Petržalke vtedy namerali denný úhrn zrážok 107,5 mm.

Zasahovali aj hasiči

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru v Bratislave zasahovali a odčerpávali vodu po nočných intenzívnych zrážkach na viacerých miestach v Bratislavskom kraji. 

Agentúru SITA o tom informoval Michal Medňanský z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

Podľa Medňanského zasahovali v Bratislave od 3:29 pri Prístavnom moste, na Levanduľovej, Kazanskej, Gagarinovej, Dudvážskej a Domkárskej ulici. Zo zatopených objektov čerpali vodu v Senci, zasahovali aj v Ivanke pri Dunaji a v Zálesí. 

Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, hasiči zasahovali aj v Tomášove na Záhradníckej ulici, v Bratislave na Kazanskej ulici odčerpávali vodu zo zatopených pivníc, v Ivanke pri Dunaji na Bernolákovskej ulici odčerpávali vodu z domu a zasahovali aj v Senci v okolí Jánošíkovej ulice. 

Matejkova ulica v bratislavskej Karlovej Vsi bola neprejazdná. Na ceste bola rozliata olejovitá látka, hasiči na tomto mieste museli vozovku vyčistiť.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

DNES - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

DNES - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

DNES - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

DNES - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.

Polícia obvinila lekára, ktorý mal pri operácii spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví

Polícia obvinila lekára, ktorý mal pri operácii spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví

DNES - 16:08Domáce

Polícia obvinila 51-ročného lekára I. Ď., ktorý mal dvom pacientom v roku 2019 spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví nesprávne vykonanou operáciou očí.