• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
24°Bratislava

Jedlá, ktorým by ste sa po 65-ke mali vyhnúť

  • 19:41 13.04.2020
  • Londýn
Jedlá, ktorým by ste sa po 65-ke mali vyhnúť

Niektoré jedlá môžu u starších vyvolať otravu, čo by mohlo viesť k vážnemu zhoršeniu zdravotného stavu. Týmto jedlám je preto lepšie sa vyhnúť alebo ich obmedziť.

K otrave jedlom vo väčšine prípadov dochádza po zjedení alebo vypití potraviny alebo nápoja, ktoré boli napadnuté baktériami. Zvyčajne ide o jedlo alebo pitie, ktoré ležalo dlho odložené v nevhodných podmienkach.

Otrava jedlom vo väčšine prípadov prehrmí po dni až dvoch a ambulantná starostlivosť je potrebná len vo výnimočných prípadoch, čo však nemusí byť pravidlom u ľudí, ktorí prekročili hranicu 65 rokov.

Otrava jedlom: Príznaky a prevencia

Imunita starších ľudí je slabšia, a preto ich organizmus nie je schopný brániť sa tak efektívne proti útoku choroboplodných zárodkov. U starších tiež hrozí dlhodobejšie zotavovanie z následkov otravy, preto je dôležité, aby sa niektorým inak bežne konzumovaným jedlám vyhli buď úplne, alebo aspoň čiastočne.

Mäkký syr a čerstvá paštéta

„Je najlepšie celkom sa vyhnúť mäkkým syrom s plesňovou kôrou, ako je brie a camembert, rovnako ako syrom s modrou plesňou, teda gorgonzole alebo rokfortu a nepasterizovaným mäkkým syrom,“ uvádza v odporúčaní Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii.

Jedenie týchto druhov syrov vo vyššom veku je rizikové, lebo obsahujú menej vody a sú viac zásadité v porovnaní s inými syrmi, takže sú ideálnym prostredím pre šírenie listérie. Tú dokážete zlikvidovať varením, takže ak gorgonzola, tak jedine v omáčke.

Listéria je tiež dôvod, prečo by sa šesťdesiatnici mali vyhýbať podomácky pripraveným paštétam, a to aj zeleninovým. Ak si paštétu kúpite v obchode, je pravdepodobné, že prešla tepelným ošetrením, a tak je pre vás bezpečnejšia.

Surové alebo nedovarené vajcia

Recepty starých mám radia využiť surové vajce pri liečbe hlasiviek. Mnohí sa tiež nazdávajú, že v surových vajciach sa ukrýva viac živín ako v uvarených, čo je však sporné. Vajcia z neznámeho chovu by preto nemal jesť surové ani mladší človek.

„Ľudia so slabším imunitným systémom a so špeciálnymi stravovacími návykmi by si vajcia mali vždy dôsledne uvariť (kým bielko aj žĺtko nie je celkom pevné),“ radí NHS. V surových alebo nedovarených vajciach sa totiž môže nachádzať salmonella, ktorá zvyšuje riziko otravy.

Studené mäso

Studené mäso, ako je saláma, prošuto alebo chorizo, sa pri spracovaní nevarí, len ošetruje a údi, takže existuje riziko, že obsahuje parazity vyvolávajúce toxoplazmózu. Pri kupovaní takýchto výrobkov sa preto uistite, že ich pred podávaním netreba prevariť alebo inak tepelne ošetriť.

Surové alebo nevarené mäso

Surové alebo polosurové mäso, najmä hydina, párky a mleté mäso, môže byť domovom salmonelly, kampylobaktera a E.coli.

Mäso by ste vo vyššom veku mali jesť vždy dôsledne uvarené – teda by nemalo mať žiadne ružové časti a nemala by z neho vytekať krv. Šíreniu baktérií zabránite aj dôsledným očistením riadu, ktorý použijete, hneď po spracovaní.

Surové ustrice, homáre, krevety, kalamáre a iné morské živočíchy

Surové morské plody obsahujú nebezpečné baktérie, ktoré môžu vyvolať otravu jedlom. Báť sa ich nemusíte jedine vtedy, keď ich tepelne ošetríte.

Nepasterizované mlieko

Pri pití mlieka by ste sa mali držať klasického pasterizovaného. Za nepasterizované mlieko považujeme surové mlieko, ktoré neprešlo tepelným ošetrením, teda napríklad kravské, ovčie alebo kozie mlieko, ktoré väčšinou dostať kúpiť priamo od farmárov alebo vo farmárskych obchodoch.

Fazuľové klíčky

„Zdržte sa konzumácie surových alebo nedovarených fazuľových klíčkov, pretože môžu byť zdrojom otravy jedlom,“ uvádza NHS. Dôvodom nebezpečenstva, ktoré plynie z tejto potraviny, je teplé a vlhké prostredie potrebné pre jej rast. To by mohlo podporovať šírenie baktérií.

Predtým, ako klíčky zjete, by ste ich mali čo najviac prevariť.

Zdroj: Info.sk, DP, nhs.uk, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.