• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
19°Bratislava

Vysokoškolský učiteľ vlani priemerne zarobil skoro 1200 eur

  • 13:05 28.08.2013
  • BRATISLAVA
Vysokoškolský učiteľ vlani priemerne zarobil skoro 1200 eur

Počet slovenských vysokoškolských študentov klesá a tento trend bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

Učiteľ verejnej vysokej školy na Slovensku vlani priemerne zarábal 1198,76 eura. Platy vysokoškolským učiteľom medziročne vzrástli o 3,65 percenta. Vyplýva to z výročnej správy o stave vysokého školstva za rok 2012, ktorú vytvorilo ministerstvo školstva a vláda ju dnes vzala na vedomie.

Zo správy tiež vyplýva, že na Slovensku klesol počet vysokoškolských študentov a tento trend bude pravdepodobne pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Počet vysokoškolákov klesol medziročne o 11 000.

Profesorom na verejných vysokých školách medziročne narástol priemerný plat o 3,67 percenta, v roku 2012 zarábali priemerne 1761,63 eura. Docent si priemerne podľa materiálu zarobil 1375,57 eura a teda o 3,09 percenta viac ako v roku 2011.

Priemerné platy zamestnancov verejných vysokých škôl boli vlani na úrovni 937,47 eura. Pohybovali sa od 762,01 eura, a to na Technickej univerzite vo Zvolene, do 1033,89 eura na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Priemerný plat v národnom hospodárstve bol na Slovensku vlani 805 eur.

"Pozitívne hodnotíme skutočnosť, že verejným vysokým školám sa podarilo zabezpečiť rast miezd zamestnancov a súčasne udržať kladný hospodársky výsledok," uvádza sa vo výročnej správe. Záporný hospodársky výsledok dosiahla len jedna z 20 verejných vysokých škôl, a to Akadémia umení v Banskej Bystrici. >

Pribudli absolventi doktorandského štúdia

Na vysokých školách bolo v akademickom roku 2012/2013 o 11 000 študentov menej ako v predchádzajúcom roku. Celkovo ich na vysokých školách študovalo takmer 201 000.

Počet študentov klesol na verejných, ale aj súkromných vysokých školách. Počet študentov verejných vysokých škôl klesol o 8055 (4,66 percenta).

Súkromné vysoké školy mali v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 3186 študentov menej. Na Slovensku pribudlo len vysokoškolákov iného štátneho občianstva, a to o 700. Viac ako polovica študentov na verejných vysokých školách - 54,24 percenta - študovala spoločenské vedy, náuky a služby.

V minulom roku ubudlo aj z celkového počtu absolventov vysokých škôl i uchádzačov o vysokoškolské štúdium. Na verejných a súkromných vysokých školách ho riadne ukončilo v minulom roku takmer 70 000 študentov, čo je pokles o 2109 absolventov. Pod tento stav sa podpísal pokles absolventov externej formy štúdia, píše sa vo výročnej správe.

Počet absolventov na verejných vysokých školách na prvom alebo druhom stupni v porovnaní s predchádzajúcim rokom klesol o 3 628. Pribudlo však absolventov doktorandského štúdia, ktorých počet sa medziročne zvýšil o 517.

"Opačná situácia bola v prípade súkromných vysokých škôl, kde sa počet absolventov na prvom alebo druhom stupni zvýšil o 1005 a počet absolventov tretieho stupňa sa prakticky nezmenil," uvádza sa v dokumente.

Počet študentov bude klesať

O štúdium na vysokej škole sa vlani uchádzalo viac ako 60 000 záujemcov zo Slovenska, čo je najnižší počet od roku 2003. Oproti predchádzajúcemu roku je to o 7 000 uchádzačov menej. Uchádzači o štúdium podali spolu s cudzincami 121 431 prihlášok, čo je najnižší počet za posledných deväť rokov. Autori správy o stave vysokého školstva na Slovensku očakávajú pokles vysokoškolákov aj v ďalšom období.

„Kým v predchádzajúcich rokoch sme medziročne zaznamenávali kontinuálny rast v počte študentov a uchádzačov o vysokoškolské štúdium, v ďalších rokoch, najmä s ohľadom na demografický vývoj, bude pokračovať klesajúci trend. Je otázne, aký vplyv to bude mať najmä na hospodárenie súkromných vysokých škôl," konštatuje správa.

Rovnako sa podľa materiálu otvára otázka, čo s kapacitami, ktoré sú vytvorené na verejných vysokých školách a nebude ich možné v ďalšom období naplno využiť. Podľa autorov správy možno postupne očakávať pokles prijímaných a študujúcich v dennej forme štúdia o jednu štvrtinu až jednu tretinu do roku 2025.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

DNES - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

DNES - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

DNES - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

DNES - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.

Polícia obvinila lekára, ktorý mal pri operácii spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví

Polícia obvinila lekára, ktorý mal pri operácii spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví

DNES - 16:08Domáce

Polícia obvinila 51-ročného lekára I. Ď., ktorý mal dvom pacientom v roku 2019 spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví nesprávne vykonanou operáciou očí.