• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
19°Bratislava

Prváci sa budú mať z čoho učiť, šlabikáre sú poslané do škôl

  • 16:38 28.08.2013
  • BRATISLAVA
Prváci sa budú mať z čoho učiť, šlabikáre sú poslané do škôl

Hupsov šlabikár Lipka už prichádza do škôl, agentúre SITA to potvrdili viaceré základné školy z rôznych miest na Slovensku.

Podľa hovorcu ministra školstva Michala Kaliňáka šlabikáre do škôl stále distribuujú.

"Predpokladáme, že kým sa na školách začne vyučovanie 3. septembra, v každej lavici bude šlabikár," uviedol dnes hovorca. Pri šlabikári Lipka od autorského kolektívu Nemčíková, Hirková a Jaslovská, nastal tento rok problém, vydavateľstvo Aitec podľa ministerstva školstva nepredložilo platnú licenčnú zmluvu.

Školy, ktoré si objednali Lipku, napokon pre nový školský rok nedostanú šlabikár od pôvodného autorského kolektívu, ale Hupsov šlabikár Lipka.
Vo viacerých školách sú šlabikáre k dispozícii

Do najväčšej školy v Prešove, Základnej školy Československej armády, ktorú navštevuje približne tisícka žiakov, z toho zhruba 120 prvákov, dorazila Hupsova Lipka koncom minulého týždňa. Škola má teraz k dispozícii 130 týchto šlabikárov, informovala zástupkyňa riaditeľky Iveta Molčanová. Šlabikáre dorazili minulý týždeň aj na Základnú školu Jána Bakossa v Banskej Bystrici. Tajomníčka školy Mária Petrovičová hovorí, že im došlo všetkých 50 objednaných Lipiek vrátane pracovných zošitov.

Šlabikáre má aj Základná škola na Šarfickej v Blatnom. "Naša škola si objednala sto kusov novej verzie Šlabikára - Hupsova Lipka. Prvá aj druhá časť, ako aj pracovné zošity už máme fyzicky v škole," uviedol riaditeľ Základnej školy Jozefa Urbana na Jenisejskej ulici v Košiciach Róbert Schwarcz. Na škole podľa neho zaregistrovali určitú zmenu oproti pôvodnej verzii Lipky aj disproporcie šlabikára voči pracovnému zošitu. "Dve pani učiteľky však využili možnosť účasti na seminári organizovanom vydavateľmi a autormi Šlabikára Hupsova Lipka," hovorí riaditeľ. Po seminári podľa neho vnímajú zmeny pozitívne.
Hovorca zaručil kompatibilitu šlabikára s písankami

Minulý týždeň hovorca ministra školstva Michal Kaliňák tvrdil, že distribúciu Hupsovho šlabikára Lipka do škôl dokončia začiatkom tohto týždňa. Podľa jeho dnešného vyjadrenia však ešte dodávanie učebníc prebieha. Už vtedy uvádzal, že na začiatku školského roka budú mať všetky školy k dispozícii sadu učebníc slovenského jazyka pre prvý ročník.

Podľa vyjadrení hovorcu sú písanky pre prvý ročník aj cvičný zošit dodávané vydavateľstvom Aitec, ktoré si kupujú rodičia prvákov, plne kompatibilné so šlabikármi dodávanými ministerstvom školstva. Sú podľa neho plnohodnotnou učebnou pomôckou k práci s uvedeným šlabikárom. V médiách sa totiž objavili informácie, že nová Hupsova Lipka nebude úplne identická ako Lipka, ktorú školy používali doteraz, a teda nie je isté, či k šlabikáru bude sedieť písanka a cvičné zošity, ktoré si už niektoré školy kúpili.
Súťaž pre možnosť výberu

Na nový šlabikár rezort školstva vyhlásil verejnú súťaž koncom júna, víťaza vybrali začiatkom augusta, novú zmluvu podpísali s vydavateľstvom Aitec. Súťaž na novú učebnicu odôvodnilo ministerstvo tým, že školám chce ponúknuť na výber tri šlabikáre.

"Napriek vzniknutej situácii rezort školstva považoval za potrebné zabezpečiť školám možnosť výberu z troch šlabikárov. Preto začal verejné obstarávanie - verejnú súťaž na dodanie alternatívnej sady učebníc slovenského jazyka pre 1. ročník (šlabikár a pracovný zošit)," povedal ešte v júni Ministerstvo ešte predtým oznámilo, že jeden z troch používaných šlabikárov, a to Lipka, k dispozícii nebude, pretože vydavateľ, firma Aitec nemá platnú licenčnú zmluvu. Od zmluvy s firmou Aitec totiž odstúpila jedna zo spoluautoriek pôvodnej Lipky Alžbeta Hirková. Školy tak budú mať k dispozícii Hupsov šlabikár Lipka.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

DNES - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

DNES - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

DNES - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

DNES - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

DNES - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.