• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
19°Bratislava

Balónová Megafiesta ovládne nebo nad Piešťanmi

  • 6:00 29.08.2013
  • BRATISLAVA
Balónová Megafiesta ovládne nebo nad Piešťanmi

Množstvo teplovzdušných balónov ovládne od štvrtka 5. do soboty 7. septembra nebo nad letiskom v Piešťanoch.

Pôjde o podujatie pod názvom 1. SPS Balónová Megafiesta, ktoré na Slovensku nemá obdobu, povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave hlavný organizátor podujatia Silvio Veselský. Let balónom je podľa jeho slov skutočným dobrodružstvom, romantikou a adrenalínom.

Balónová Megafiesta je podujatie, ktoré nezahŕňa len prezentáciu viac ako 50-tich teplovzdušných balónov rôznych tvarov a farieb a ich hromadné štarty, ale aj ukážky parašutizmu, modelov lietadiel, tandemových zoskokov, ultraľahkých lietadiel či motorového paraglidingu.

"Je to najväčšie stredoeurópske podujatie svojho druhu," poznamenal organizátor. Účasť 50-tich posádok balónov z 13-tich štátov Európskej únie a rôzne tvary balónov radia Slovensko medzi významných organizátorov balónových podujatí. "Diváci sa môžu tešiť na rôzne tvary balónov, nad letiskom sa bude vznášať lietajúca krava, pivný pohár či klaun Bruno," uviedol Veselský s tým, že ľudia si však môžu užiť aj vyhliadkové lety v balónoch, lietadlách a vo vrtuľníkoch.

1. SPS Balónová Megafiesta počíta s medzinárodnou účasťou vzduchoplavcov pod vedením Juliena Zimmera z Francúzska. O sprievodný letecký program sa postarajú Ozbrojené sily SR, Vojenský historický ústav SR a nadšenci lietania. Pre návštevníkov je tiež pripravený bohatý program. Jeho súčasťou je megadiskotéka s rapperom Rytmusom a kapelou Iné Kafe, letecké ukážky ako aj program pre deti a mnoho ďalšieho. Lákadlom pre návštevníkov je aj limitovaná edícia piva pod názvom

Fiesta sa bude na letisku konať v rovnakom čase ako aj 7. ročník Dňa ozbrojených zložiek a záchranných systémov s deťmi. Toto podujatie organizuje Vojenský historický ústav SR. Spoluorganizátorom a gestorom 1. SPS Balónovej Megafiesty je predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš a podporil ho aj primátor Piešťan Remo Cicutto. Na pozvanie župana kraja príde aj prezident Ivan Gašparovič a predseda vlády Robert Fico.

V čase od 6. do 8. septembra, sa bude na letisku v Piešťanoch konať aj druhý ročník leteckej rally pod názvom Memoriál capt. Tomáša Munka. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii prezident občianskeho združenia Pilo Tom Ladislav Munk. Podujatie sa koná na počesť jeho syna, ktorý zahynul v roku 2011 ako copilot pri plnení indonézskej humanitárnej pomoci pre domorodcov v Papui v Indonézii.

Organizátorom podujatia je združenie Pilo Tom spolu s Aeroklubom Bratislava. "Chceme tak poskytovať mladým ambicióznym pilotom podporu, ktorá pomôže ich rastu na ceste k statusu profesionálneho letca. Zároveň však chceme napĺňať slová kamarátov môjho syna - Ty nikdy neprestaň lietať, my nikdy neprestaneme na teba myslieť," povedal Munk. Memoriál capt. Tomáša Munka je v slovenskom a medzinárodnom kalendári leteckých podujatí.

Okrem českých pilotov a ďalších z okolitých krajín, budú súťažiť aj reprezentanti Slovenskej republiky. Memoriál capt. Tomáša Munka je podujatie najvyššej kategórie - je jedným zo štyroch pretekov na Slovensku, kde reprezentanti SR získavajú body do Slovenského pohára. Ide o súťaž malých typov letúňov, posádku ktorých budú tvoriť dvaja piloti. Víťazi dostanú umelecké dielo - trofej a mnohé iné ceny.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

DNES - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

DNES - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

DNES - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

DNES - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.

Polícia obvinila lekára, ktorý mal pri operácii spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví

Polícia obvinila lekára, ktorý mal pri operácii spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví

DNES - 16:08Domáce

Polícia obvinila 51-ročného lekára I. Ď., ktorý mal dvom pacientom v roku 2019 spôsobiť ťažkú ujmu na zdraví nesprávne vykonanou operáciou očí.