Filtrovaná verzus nefiltrovaná: Ktorá káva je pre zdravie lepšia?
Čo môže spôsobiť dlhodobé pitie jedného z týchto druhov kávy?
Káva je obľúbený nápoj miliónov vyčerpaných dospelých po celom svete. Niekto si za deň dopraje aj šesť šálok instantnej, iný uprednostní príležitostnú šálku špeciálnej odrody v kaviarni.
Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny kávičkárov, len jeden druh kávy je pre zdravie prospešnejší. Filtrovaná či nefiltrovaná?
Prečo na druhu kávy záleží
Káva je stimulant, ktorý nás stavia na nohy vo chvíľach, keď sa nám zdá, že by sme najradšej spali. Pitie kávy so sebou prináša aj niekoľko negatív, na ktoré ako jeden z prvých pred 30 rokmi upozornil profesor z Göteborgskej univerzity Dag S. Thelle, podľa ktorého konzumácia kávy môže viesť k zvýšeniu celkovej hladiny cholesterolu a „zlého“ LDL cholesterolu.
Thelle tvrdí, že nárast hladiny cholesterolu v dôsledku pitia kávy je taký výrazný, že by mohol mať trvalý vplyv na zdravie a vitalitu. Vedec sa o vplyv kávy na zdravie zaujímal aj ďalej a neskôr sa mu podarilo presne určiť látky v káve, ktoré sú pre človeka najškodlivejšie. Dobrou správou je, že sa dajú odstrániť použitím filtra pri príprave kávy. V jednej šálke filtrovanej kávy sa tak nachádza o 30-krát menej látok zvyšujúcich množstvo krvných tukov ako v šálke nefiltrovaného nápoja.
V rokoch 1985 až 2003 prebiehala ďalšia štúdia, ktorá sledovala viac ako 500.000 kávičkárov z Nórska. Tí v dotazníku opísali svoj vzťah ku káve a vedci ďalej sledovali ich zdravie, pričom zohľadnili životný štýl a prípadné ochorenia.
Z celkového počtu 508.747 účastníkov výskumu v priebehu 20 rokov umrelo viac ako 46.000 ľudí. 12.621 z nich umrelo v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení a 6.202 z úmrtí bolo spôsobených infarktom. Analýza ale preukázala, že pitie kávy nepredstavuje riziko.
Podľa výsledkov výskumu sa pitie filtrovanej kávy dokonca javí zdravšie ako úplná abstinencia od kávy. U mužov a žien, ktorí pili filtrovanú kávu, bolo riziko kardiovaskulárnych ochorení o 12 až 20 percent nižšie. Najnižšie riziko úmrtia pritom hrozilo tým účastníkom, ktorí denne vypili jednu až štyri šálky filtrovanej kávy.
„Fakt, že tým, ktorí pili filtrovaný nápoj, sa darilo lepšie ako tým, ktorí vôbec nepili kávu, nemôžu vysvetliť žiadne iné faktory, ako je vek, pohlavie alebo životný štýl. Preto si myslíme, že naše pozorovanie je pravdivé.“
Okrem mužov po 60-ke, u ktorých pitie kávy pravdepodobne nie je predmetom rutiny, možno o celkovej populácii povedať, že pitie nefiltrovanej kávy nezvyšuje riziko úmrtia v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení, čo sa však nedá povedať o ľuďoch, ktorí kávu vôbec nepijú.
„Máme za to, že niektoré ženy a mladší muži, ktorí pijú kávu, prešli na konzumáciu filtrovanej kávy. Tým znížili svoje riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, zatiaľ čo u starších mužov nedošlo k tejto zmene.“
Thelle na záver zdôrazňuje, že všetky uvedené poznatky sú výsledkom pozorovaní, no je presvedčený o tom, že poskytujú dostatočný dôkaz o súvislosti medzi rôznymi druhmi kávy, infarktom a dĺžkou života.
„Ľudia, ktorí vedia o svojej zvýšenej hladine cholesterolu a chcú ju napraviť, by sa podľa mňa mali vyhýbať nefiltrovanej káve, vrátane tej, ktorú im pripravia v kaviarni.“
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.