Natto a miso: Tieto jedlá podporujú dlhovekosť

Štúdia zistila, že tieto potraviny znižujú riziko predčasnej smrti o 10 percent.
Častá konzumácia fermentovanej sóje môže znížiť riziko srdcových chorôb a pomôže vám žiť dlhšie. Štúdia v Japonsku zistila, že vyšší príjem natto a miso, produktov z fermentovaných sójových bôbov, znižuje riziko predčasnej smrti o 10 percent.
Častejšia konzumácia týchto fermentovaných sójových potravín bola spojená s dlhšou životnosťou. Vedci však nenašli dôkazy o tom, že by iné druhy sójových výrobkov vrátane tofu zvyšovali priemernú dĺžku života ľudí.
Miso je pasta, ktorá sa vyrába zo sójových bôbov fermentovaných hubou Aspergillus oryzae a natto sú uvarené bôby fermentované s Bacillus subtilis.
Na snímke polievka s Miso, Foto: Pixabay.com
V posledných rokoch sa sójová strava teší veľkej popularite, najmä medzi vegetariánmi, kvôli jej zdravotným výhodám. Sójové výrobky sú zdrojom bielkovín, nenasýtených tukov, vlákniny, rôznych vitamínov a minerálov.
Obsahujú antioxidanty, ako sú izoflavóny, ktoré preukázateľne znižujú návaly horúčavy u žien po menopauze, znižujú hladinu LDL cholesterolu a zápaly spojené s obezitou.
V Japonsku sa konzumuje množstvo sójových potravín, ako je tofu, natto a miso. Preto sa japonský výskumný tím pokúsil zistiť, aké konkrétne účinky môžu mať sójové jedlá na zdravie. Zamerali sa na to, či existuje súvislosť medzi rôznymi sójovými výrobkami a smrťou z akejkoľvek príčiny.
Štúdie publikovanej v časopise British Medical Journal sa zúčastnilo 93 000 dospelých Japoncov, ktorých sledovali 15 rokov. Výsledky ukázali, že muži a ženy, ktorí mali v strave vysoké množstvo natto a miso, mali o 10 percent nižšie riziko úmrtia. Okrem toho tí, ktorí konzumovali natto, mali nižšiu mieru úmrtia na kardiovaskulárne choroby.
Dôvodom, prečo majú fermentované sójové výrobky priaznivé účinky na zdravie v porovnaní s nefermentovanými, je ich vyšší podiel draslíku, vlákniny a bioaktívnych zložiek, ako sú fytosteroly a izoflavóny.
Autori dospeli k záveru:
„V tejto veľkej prospektívnej štúdii vykonanej v Japonsku s vysokou mierou spotreby sóje sa nezistila žiadna významná súvislosť medzi celkovým príjmom sójových výrobkov a všetkými príčinami úmrtnosti.
Na druhú stranu, vyšší príjem fermentovaných sójových výrobkov (natto a miso) bol spojený s nižším rizikom úmrtnosti. “

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.