• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Natto a miso: Tieto jedlá podporujú dlhovekosť

  • 20:09 09.05.2020
  • Bratislava
Natto a miso: Tieto jedlá podporujú dlhovekosť

Štúdia zistila, že tieto potraviny znižujú riziko predčasnej smrti o 10 percent.

Častá konzumácia fermentovanej sóje môže znížiť riziko srdcových chorôb a pomôže vám žiť dlhšie. Štúdia v Japonsku zistila, že vyšší príjem natto a miso, produktov z fermentovaných sójových bôbov, znižuje riziko predčasnej smrti o 10 percent.

Častejšia konzumácia týchto fermentovaných sójových potravín bola spojená s dlhšou životnosťou. Vedci však nenašli dôkazy o tom, že by iné druhy sójových výrobkov vrátane tofu zvyšovali priemernú dĺžku života ľudí.

Miso je pasta, ktorá sa vyrába zo sójových bôbov fermentovaných hubou Aspergillus oryzae a natto sú uvarené bôby fermentované s Bacillus subtilis.

Na snímke polievka s Miso, Foto: Pixabay.com

V posledných rokoch sa sójová strava teší veľkej popularite, najmä medzi vegetariánmi, kvôli jej zdravotným výhodám. Sójové výrobky sú zdrojom bielkovín, nenasýtených tukov, vlákniny, rôznych vitamínov a minerálov.

Obsahujú antioxidanty, ako sú izoflavóny, ktoré preukázateľne znižujú návaly horúčavy u žien po menopauze, znižujú hladinu LDL cholesterolu a zápaly spojené s obezitou.

V Japonsku sa konzumuje množstvo sójových potravín, ako je tofu, natto a miso. Preto sa japonský výskumný tím pokúsil zistiť, aké konkrétne účinky môžu mať sójové jedlá na zdravie. Zamerali sa na to, či existuje súvislosť medzi rôznymi sójovými výrobkami a smrťou z akejkoľvek príčiny.

Štúdie publikovanej v časopise British Medical Journal sa zúčastnilo 93 000 dospelých Japoncov, ktorých sledovali 15 rokov. Výsledky ukázali, že muži a ženy, ktorí mali v strave vysoké množstvo natto a miso, mali o 10 percent nižšie riziko úmrtia. Okrem toho tí, ktorí konzumovali natto, mali nižšiu mieru úmrtia na kardiovaskulárne choroby.

Dôvodom, prečo majú fermentované sójové výrobky priaznivé účinky na zdravie v porovnaní s nefermentovanými, je ich vyšší podiel draslíku, vlákniny a bioaktívnych zložiek, ako sú fytosteroly a izoflavóny.

Autori dospeli k záveru:

„V tejto veľkej prospektívnej štúdii vykonanej v Japonsku s vysokou mierou spotreby sóje sa nezistila žiadna významná súvislosť medzi celkovým príjmom sójových výrobkov a všetkými príčinami úmrtnosti.

Na druhú stranu, vyšší príjem fermentovaných sójových výrobkov (natto a miso) bol spojený s nižším rizikom úmrtnosti. “

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.