• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Prečo by ste si do kávy mali zakaždým pridať soľ

  • 20:25 14.05.2020
  • Bratislava
Prečo by ste si do kávy mali zakaždým pridať soľ

Niekedy je soľ lepšia voľba ako cukor, smotana či iné dochucovadlá, ktoré si pridávate do kávy. Prečítajte si niekoľko dôvodov, prečo sa ju oplatí pridať do každej šálky vášho obľúbeného nápoja.

Jedna z najlepších vecí, ktoré vystihujú kávu, je to, že ponúka rôznorodosť. Niekto ju pije horkú, iný pridá cukor a niekto ďalší nepohrdne ani mliekom – ale pridať do nej soľ? To už je „iná káva“!

Prečo je káva horká

Napriek verejnej mienke kofeín nie je to, čo robí kávu horkou. Podľa Technickej univerzity v Mníchove len 15% horkosti kávy pramení z kofeínu. Väčšina horkosti pochádza z dvoch zlúčenín – kyselina chlorogénová a fenylindány.

Obidve tieto látky zaraďujeme do skupiny antioxidantov a možno ich nájsť v pražených kávových zrnách. Kyselina chlorogénová sa nachádza vo väčšom množstve vo svetlo praženej káve, zatiaľ čo fenylindány nájdeme skôr v tmavo pražených zrnách. Z toho vyplýva, že káva je najhorkejšia vtedy, keď sa pripraví z tmavo pražených zŕn.

Vaša šálka kávy môže byť horká aj preto, že ju neviete správne pripraviť. Horkosť napríklad vzniká pri prevarení alebo pri zalievaní vriacou vodou. Problémom zvykne byť aj príliš namletá káva alebo priveľká porcia kávy na množstvo vody, staré alebo nekvalitné kávové zrná alebo znečistený kávovar.

Čo s tým vie spraviť soľ?

Povrch ľudského jazyka tvoria tisíce chuťových pohárikov, ktoré sú schopné zachytiť 5 základných chutí – sladkú, slanú, horkú, kyslú a umami (prvýkrát identifikovaná v roku 1908, spôsobuje ju glutaman sodný). Potrava na jazyku vyvoláva chemickú reakciu, ktorú mozog identifikuje ako jednu z piatich chutí alebo ich kombináciu.

Horkosť sa na jazyku prejavuje inak ako ostatné chute. Keď ju jazyk zaregistruje, chuťové poháriky uvoľňujú ióny vápnika, ktoré mozgu odosielajú „horký“ signál. Zatiaľ nie je známe, prečo, ale soľ dokáže zastaviť túto reakciu, čím vlastne zamaskuje horkú chuť.

Ako využiť soľ pri príprave kávy

Kuchári odporúčajú pridať štvrť čajovej lyžičky kóšer soli do 6 polievkových lyžíc nezaliatej kávy. Soľ tak neutralizuje horkosť a kyslosť kávy a dokonca posilní jej sladkú chuť. Kávu potom stačí uvariť.

Pri príprave kávy so soľou ale môžete experimentovať podľa vlastnej ľubovôle. Môžete napríklad pridať štipku soli do šálky predtým, ako zalejete kávu, alebo soľ pridajte do už zaliatej kávy a zamiešajte. Netreba to však preháňať – so soľou si pomôžte jedine vtedy, keď ste presvedčení o tom, že káva je na váš vkus príliš horká alebo nepríjemne kyslá.

Ako to pomôže zdraviu?

Samotné pitie kávy poskytuje množstvo zdravotných výhod. Okrem iného nám dodáva antioxidanty a ďalšie dôležité zložky, ako je draslík a horčík. Káva tiež znižuje riziko Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby a demencie.

Káva okrem toho zvyšuje hladinu energie a pomáha spaľovať tuk. Ak si do kávy pridávate smotanu, sirup alebo cukor, zbytočne tým zvyšujete jej kalorickú hodnotu, preto štipka soli poslúži ako skvelá náhrada týchto sladidiel.

Asi najvýrazejšou zdravotnou výhodou pridávania soli do kávy je tá, že soľ v organizme dopĺňa sodík, ktorý sa vylučuje pitím kávy. Je preukázané, že 4 šálky kávy denne spôsobujú vylúčenie asi 1200 miligramov sodíka, čo je tiež denná odporúčaná dávka pre dospelého človeka.

Nebude ma páliť záha?

Ak máte po vypití kávy problémy s refluxom, chyba nemusí byť vo vás. V takomto prípade treba skontrolovať kvalitu kávy. Ako sme už spomínali, svetlo pražené zrná obsahujú viac kyselín ako tmavo pražené, preto sa treba radšej uchýliť k tým druhým.

Ak nechcete vyhadzovať načatú kyslejšiu kávu, soľ je jednoduchým riešením, ktoré pomôže aj s refluxom.

Mali by sme soľou nahradiť mlieko a cukor?

Nie je to podmienka. Kvalitná káva chutí dobre aj bez pridania akýchkoľvek dochucovadiel. Ak je mierne horká, je to len do takej miery, ktorá pôsobí lahodne (ako napríklad horká čokoláda). Soľ slúži len na to, aby zmiernila príliš horkú alebo kyslú chuť.

Zdroj: Info.sk, DP, littlecoffeeplace.com, livescience.com, mindbodygreen.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.