• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.10.2024Meniny má Šimon(a)
15°Bratislava

Túto chybu pri odkladaní jedla do chladničky robia všetci. Môže pritom ohroziť život!

  • 19:40 16.05.2020
  • Svet
Túto chybu pri odkladaní jedla do chladničky robia všetci. Môže pritom ohroziť život!

Existuje niekoľko pravidiel, podľa ktorých by ste sa mali riadiť pri skladovaní jedla v chladničke. Môžete sa tak vyhnúť aj smrteľnému nebezpečenstvu.

Otrava jedlom je stav, keď organizmus napadnú baktérie, vírusy alebo parazity z kontaminovaného jedla. Jedlo sa môže nakaziť aj počas výroby a spracovania, no najčastejšie k tomu dochádza pri skladovaní alebo varení.

Britský odborník na environmentálne zdravie Gareth Jones na kanále Channel 5 odhalil 3 jednoduché pravidlá skladovania jedla v domácnosti, ktoré vám pomôžu redukovať riziko otravy a prípadných smrteľných následkov.

Otrava jedlom: Príznaky a prevencia

Podľa Jonesa možno o najlepších prípadoch otravy jedlom hovoriť vtedy, keď pár dní presedíte na záchode s mučivou bolesťou brucha. Zdravotník však pripomína, že otrava jedlom môže mať aj fatálne následky, na ktoré netreba zabúdať.

Jednou zo smrtiacich hrozieb, ktoré plynú aj z nesprávneho skladovania jedla, je infekcia E. coli O157:H7. „Tá vie zabíjať. Je smrteľná najmä pre starších, ale aj u mladších vie spôsobiť zlyhanie obličiek,“ vysvetlil Jones s tým, že v Británii čaká množstvo ľudí na darcov obličiek, keďže mali to nešťastie, že zjedli nesprávne uložené alebo pripravené jedlo.

Čomu sa vyhýbať pri skladovaní jedla v chladničke

Podľa Jonesa je veľmi ťažké spoznať infikované jedlo na prvý pohľad. „Baktérie nijako nechutia, nesmrdia a nevidno ich, takže ovoniavaním si veľmi nepomôžeme.“

Ako prvé v relácii Tajomstvá vášho jedla zo supermarketu (Secrects of Your Supermarket Food) Jones zbadal v pokusnej chladničke surové párky, ktoré sa mu zdali byť nafúknuté. Odborník odporučil vyhodiť ich.

„Surové mäso by sme mali ukladať naspodok, aby sa nestalo, že šťava z neho pretečie na potraviny pod ním,“ hovorí Jones. Problém nastáva najmä vtedy, keď šťava z mäsa nakvapká na potraviny, ktoré nebudú tepelne spracované, ako je napríklad šunka.

Dôležitá je aj teplota chladničky. Podľa odborníka teplota chladenia pod 5 stupňov Celzia spomalí množenie baktérií, avšak treba mať na pamäti, že číslo na dverách chladničky nie vždy prezrádza skutočnú teplotu vnútorného prostredia.

„Jedno z odporúčaní, ktoré by som dal ľuďom v domácnosti, je investovať do chladničkového teplomera,“ hovorí Jones, ktorý ďalej odporúča nevkladať do chladničky príliš horúce jedlo, ktoré by mohlo zvýšiť teplotu v celej chladničke, a tak pokaziť ďalšie veci, ktoré sa v nej nachádzajú.

Ďalším dôležitým bodom sú dátumy minimálnej trvanlivosti. Hoci ich ľudia pri niektorých potravinách často ignorujú, odborník by to neriskoval. „Ak sa nám podarí dodržiavať tieto tri jednoduché zásady, z chladničky sa stane náš kamarát,“ dodáva Jones.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tekvica je zdrojom množstva prospešných látok a vitamínov

Tekvica je zdrojom množstva prospešných látok a vitamínov

DNES - 9:19Zdravie

Zdravé a prospešné sú aj tekvicové semienka.

Optimálny tep závisí od veku. Viete, aké číslo je ideálne pre vás?

Optimálny tep závisí od veku. Viete, aké číslo je ideálne pre vás?

VČERA - 20:01Zdravie

Zdravý srdcový tep sa v priebehu starnutia mení. Zistite, aký je ten váš.

Kardiochirurg upozorňuje: Toto sú tri varovné signály, že máte slabé srdce

Kardiochirurg upozorňuje: Toto sú tri varovné signály, že máte slabé srdce

20:14 27.10.2024Zdravie

Lekár odhalil tri varovné signály, ktoré môžu naznačovať, že je vaše srdce oslabené.

Toto sa stane, keď budete každý deň jesť potraviny z plechoviek

Toto sa stane, keď budete každý deň jesť potraviny z plechoviek

19:37 27.10.2024Zdravie

Pravidelná konzumácia jedál z plechovky môže mať vážne dôsledky na vaše zdravie.

Ako jesť kivi: Mnohí ľudia vynechávajú najlepšiu časť ovocia

Ako jesť kivi: Mnohí ľudia vynechávajú najlepšiu časť ovocia

18:08 26.10.2024Zdravie

Lekár vysvetlil, o čo pri konzumácii kivi prichádzame.