Túto chybu pri odkladaní jedla do chladničky robia všetci. Môže pritom ohroziť život!

Existuje niekoľko pravidiel, podľa ktorých by ste sa mali riadiť pri skladovaní jedla v chladničke. Môžete sa tak vyhnúť aj smrteľnému nebezpečenstvu.
Otrava jedlom je stav, keď organizmus napadnú baktérie, vírusy alebo parazity z kontaminovaného jedla. Jedlo sa môže nakaziť aj počas výroby a spracovania, no najčastejšie k tomu dochádza pri skladovaní alebo varení.
Britský odborník na environmentálne zdravie Gareth Jones na kanále Channel 5 odhalil 3 jednoduché pravidlá skladovania jedla v domácnosti, ktoré vám pomôžu redukovať riziko otravy a prípadných smrteľných následkov.
Podľa Jonesa možno o najlepších prípadoch otravy jedlom hovoriť vtedy, keď pár dní presedíte na záchode s mučivou bolesťou brucha. Zdravotník však pripomína, že otrava jedlom môže mať aj fatálne následky, na ktoré netreba zabúdať.
Jednou zo smrtiacich hrozieb, ktoré plynú aj z nesprávneho skladovania jedla, je infekcia E. coli O157:H7. „Tá vie zabíjať. Je smrteľná najmä pre starších, ale aj u mladších vie spôsobiť zlyhanie obličiek,“ vysvetlil Jones s tým, že v Británii čaká množstvo ľudí na darcov obličiek, keďže mali to nešťastie, že zjedli nesprávne uložené alebo pripravené jedlo.
Čomu sa vyhýbať pri skladovaní jedla v chladničke
Podľa Jonesa je veľmi ťažké spoznať infikované jedlo na prvý pohľad. „Baktérie nijako nechutia, nesmrdia a nevidno ich, takže ovoniavaním si veľmi nepomôžeme.“
Ako prvé v relácii Tajomstvá vášho jedla zo supermarketu (Secrects of Your Supermarket Food) Jones zbadal v pokusnej chladničke surové párky, ktoré sa mu zdali byť nafúknuté. Odborník odporučil vyhodiť ich.
„Surové mäso by sme mali ukladať naspodok, aby sa nestalo, že šťava z neho pretečie na potraviny pod ním,“ hovorí Jones. Problém nastáva najmä vtedy, keď šťava z mäsa nakvapká na potraviny, ktoré nebudú tepelne spracované, ako je napríklad šunka.
Dôležitá je aj teplota chladničky. Podľa odborníka teplota chladenia pod 5 stupňov Celzia spomalí množenie baktérií, avšak treba mať na pamäti, že číslo na dverách chladničky nie vždy prezrádza skutočnú teplotu vnútorného prostredia.
„Jedno z odporúčaní, ktoré by som dal ľuďom v domácnosti, je investovať do chladničkového teplomera,“ hovorí Jones, ktorý ďalej odporúča nevkladať do chladničky príliš horúce jedlo, ktoré by mohlo zvýšiť teplotu v celej chladničke, a tak pokaziť ďalšie veci, ktoré sa v nej nachádzajú.
Ďalším dôležitým bodom sú dátumy minimálnej trvanlivosti. Hoci ich ľudia pri niektorých potravinách často ignorujú, odborník by to neriskoval. „Ak sa nám podarí dodržiavať tieto tri jednoduché zásady, z chladničky sa stane náš kamarát,“ dodáva Jones.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor
Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.