Problémy so sústredením? Stačí len jedna porcia tohto jedla na to, aby ste si ich všimli

Najväčšie problémy s koncentráciou hrozia ľuďom, ktorí prechádzajú psychicky náročným obdobím. Ktoré jedlá ich spôsobujú?
Neschopnosť sústrediť sa na prácu, knihu či povinnosti bežného života často pramení z nedostatku vitamínov, nových podnetov, z vyhorenia alebo psychickej nepohody. Za roztržitosť je ale neraz zodpovedná aj strava, ktorú jeme.
Len jedno jedlo bohaté na nasýtené tuky môže podľa Štátnej univerzity v Ohiu vyvolať problémy so sústredením. Hovoríme teda napríklad o pizzi, hranolčekoch, burgri alebo iných dominantách fastfoodových reťazcov.
Testovanie pozornosti podstúpilo 51 žien, ktoré predtým zjedli rovnaké jedlo s jediným rozdielom – jedno obsahovalo vysoké množstvo nasýtených tukov, a druhé bolo pripravené pomocou slnečnicového oleja, teda toho zdravšieho.
Ako už zrejme tušíte, výkon žien, ktoré skonzumovali jedlo s vysokým obsahom nasýtených tukov, bol horší v porovnaní s druhou skupinou. Vedci z tohto zistenia vyvodili záver, že nasýtené tuky priamo ovplyvňujú výkonnosť a sústredenie.
Na koncentráciu tiež vplýva takzvaný syndróm presakujúceho čreva, pri ktorom črevné baktérie prenikajú do krvného obehu. Práve ľuďom s touto poruchou sa na testovaní darilo najhoršie.
Podľa vedúcej autorky štúdie Annelise Madisonovej je výskum z Ohia jedinečný v tom, že v porovnaní s predošlými štúdiami poukazuje na značné zmeny v pozornosti, ktoré nastávajú len po jednom jedle. Je dôležité pripomenúť, že tuky pre nás nie sú škodlivé – treba si však vyberať tie zdravšie.
„Keďže obidve jedlá obsahovali vysoké množstvo tukov, vplyv nasýtených tukov na pozornosť by bol ešte badateľnejší, ak by sme ich porovnali s jedlom s nízkym obsahom tukov,“ hovorí Madisonová.
V následnej štúdii, ktorá bola publikovaná na stránkach American Journal of Clinical Nutrition, sa Štátna univerzita v Ohiu zamerala na ženy, ktoré sa vyliečili z rakoviny.
Aj v tomto prípade u respondetiek hodnotili pozornosť po tom, ako skonzumovali jedlá s vysokým obsahom tuku. Okrem toho u nich kontrolovali zápalové zmeny a prípadnú slabosť. Ženám podávali vajcia, sušienky, morčaciu šunku a omáčku, ktoré boli pripravené použitím nasýteného oleja alebo slnečnicového oleja. Obidve jedlá pritom dosahovali hodnotu 930 kalórií.
Niekoľko hodín po skonzumovaní jedla ženy absolvovali test pozornosti, ktorý vykonali aj pred jedlom. O niekoľko týždňov sa vrátili do laboratória, kde sa pokus opakoval, ale s druhým jedlom. Ženám tiež zobrali vzorky krvi, ktoré testovali na prítomnosť toxínu spôsobujúceho syndróm presakujúceho čreva endotoxémie.
Po skonzumovaní jedla s vysokým obsahom nasýtených tukov ženy skórovali v teste pozornosti priemerne o 11 percent horšie ako vtedy, keď zjedli jedlo pripravené pomocou zdravších tukov. Najhoršie opäť dopadli tie, u ktorých zaznamenali príznaky syndrómu presakujúceho čreva.
Podľa Madisonovej ide o jeden z mnohých dôkazov toho, že jedlo a zdravie čriev má vplyv na to, čo sa deje v celom tele. Jedlá, ktoré vedú k vyšším hladinám zápalu, by mohli okrem čriev ochromiť aj funkciu mozgu.
Najväčšia hrozba otupenia pozornosti hrozí ľuďom, ktorí prechádzajú stresujúcim alebo psychicky náročným obdobím. „Vieme, že keď sme nervózni, väčšina z nás skôr siahne po vysoko nasýtenom jedle ako po brokolici,“ hovorí profesorka Janice Keicold-Glaserová zo Štátnej univerzity v Ohiu.
„Z ďalšieho výskumu vieme, že depresia a úzkosť vie tiež narušiť koncentráciu a pozornosť. Ak tieto dva faktory pridáme k vysoko tučným jedlám, reálny dopad na život môže byť ešte výraznejší,“ dodala Keicold-Glaserová.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.