• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Problémy so sústredením? Stačí len jedna porcia tohto jedla na to, aby ste si ich všimli

  • 21:54 18.05.2020
  • Columbus
Problémy so sústredením? Stačí len jedna porcia tohto jedla na to, aby ste si ich všimli

Najväčšie problémy s koncentráciou hrozia ľuďom, ktorí prechádzajú psychicky náročným obdobím. Ktoré jedlá ich spôsobujú?

Neschopnosť sústrediť sa na prácu, knihu či povinnosti bežného života často pramení z nedostatku vitamínov, nových podnetov, z vyhorenia alebo psychickej nepohody. Za roztržitosť je ale neraz zodpovedná aj strava, ktorú jeme.

Len jedno jedlo bohaté na nasýtené tuky môže podľa Štátnej univerzity v Ohiu vyvolať problémy so sústredením. Hovoríme teda napríklad o pizzi, hranolčekoch, burgri alebo iných dominantách fastfoodových reťazcov.

Testovanie pozornosti podstúpilo 51 žien, ktoré predtým zjedli rovnaké jedlo s jediným rozdielom – jedno obsahovalo vysoké množstvo nasýtených tukov, a druhé bolo pripravené pomocou slnečnicového oleja, teda toho zdravšieho.

Ako už zrejme tušíte, výkon žien, ktoré skonzumovali jedlo s vysokým obsahom nasýtených tukov, bol horší v porovnaní s druhou skupinou. Vedci z tohto zistenia vyvodili záver, že nasýtené tuky priamo ovplyvňujú výkonnosť a sústredenie.

Na koncentráciu tiež vplýva takzvaný syndróm presakujúceho čreva, pri ktorom črevné baktérie prenikajú do krvného obehu. Práve ľuďom s touto poruchou sa na testovaní darilo najhoršie.

Podľa vedúcej autorky štúdie Annelise Madisonovej je výskum z Ohia jedinečný v tom, že v porovnaní s predošlými štúdiami poukazuje na značné zmeny v pozornosti, ktoré nastávajú len po jednom jedle. Je dôležité pripomenúť, že tuky pre nás nie sú škodlivé – treba si však vyberať tie zdravšie.

„Keďže obidve jedlá obsahovali vysoké množstvo tukov, vplyv nasýtených tukov na pozornosť by bol ešte badateľnejší, ak by sme ich porovnali s jedlom s nízkym obsahom tukov,“ hovorí Madisonová.

V následnej štúdii, ktorá bola publikovaná na stránkach American Journal of Clinical Nutrition, sa Štátna univerzita v Ohiu zamerala na ženy, ktoré sa vyliečili z rakoviny.

Aj v tomto prípade u respondetiek hodnotili pozornosť po tom, ako skonzumovali jedlá s vysokým obsahom tuku. Okrem toho u nich kontrolovali zápalové zmeny a prípadnú slabosť. Ženám podávali vajcia, sušienky, morčaciu šunku a omáčku, ktoré boli pripravené použitím nasýteného oleja alebo slnečnicového oleja. Obidve jedlá pritom dosahovali hodnotu 930 kalórií.

Niekoľko hodín po skonzumovaní jedla ženy absolvovali test pozornosti, ktorý vykonali aj pred jedlom. O niekoľko týždňov sa vrátili do laboratória, kde sa pokus opakoval, ale s druhým jedlom. Ženám tiež zobrali vzorky krvi, ktoré testovali na prítomnosť toxínu spôsobujúceho syndróm presakujúceho čreva endotoxémie.

Po skonzumovaní jedla s vysokým obsahom nasýtených tukov ženy skórovali v teste pozornosti priemerne o 11 percent horšie ako vtedy, keď zjedli jedlo pripravené pomocou zdravších tukov. Najhoršie opäť dopadli tie, u ktorých zaznamenali príznaky syndrómu presakujúceho čreva.

Podľa Madisonovej ide o jeden z mnohých dôkazov toho, že jedlo a zdravie čriev má vplyv na to, čo sa deje v celom tele. Jedlá, ktoré vedú k vyšším hladinám zápalu, by mohli okrem čriev ochromiť aj funkciu mozgu.

Máte problém sústrediť sa? Tento test odhalí ADHD v dospelosti

Najväčšia hrozba otupenia pozornosti hrozí ľuďom, ktorí prechádzajú stresujúcim alebo psychicky náročným obdobím. „Vieme, že keď sme nervózni, väčšina z nás skôr siahne po vysoko nasýtenom jedle ako po brokolici,“ hovorí profesorka Janice Keicold-Glaserová zo Štátnej univerzity v Ohiu.

„Z ďalšieho výskumu vieme, že depresia a úzkosť vie tiež narušiť koncentráciu a pozornosť. Ak tieto dva faktory pridáme k vysoko tučným jedlám, reálny dopad na život môže byť ešte výraznejší,“ dodala Keicold-Glaserová.

Zdroj: Info.sk, DP, news.osu.edu, sciencedaily.com, metro.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

VČERA - 19:35Zdravie

Ľudia, ktorí majú menej ako 65 rokov sú obzvlášť ohrození.

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

9:18 02.09.2024Zdravie

Uhorky majú mnoho zdravotných benefitov. Posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri hydratácii organizmu a podporujú vyprázdňovanie. Dokážu tiež rozjasniť a zlepšiť stav pleti.

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

17:26 01.09.2024Zdravie

CT vyšetrenie odhalilo desivý účinok nedostatočnej tepelnej úpravy výrobku z bravčového mäsa.

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

13:24 31.08.2024Zdravie

Niektoré príznaky rakoviny sa najviac prejavujú pri jedení. Tieto by ste si nemali mýliť s inými ochoreniami.

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

19:42 29.08.2024Zdravie

Nedovoľte alkoholu zničiť vám zdravie, vzťahy či kariéru. Lekár radí, ako si udržať zdravý vzťah s konzumáciou alkoholu.