5 vedľajších účinkov konzumácie jablčného octu
Jablčný ocot je zložka potravy, ktorá sa často skloňuje najmä v súvislosti s chudnutím a liečbou problémovej pokožky. Predtým, ako ho začnete užívať, by ste ale mali poznať aj jeho temnú stránku.
Jablčný ocot by sme dnes mohli premenovať aj na zlatý elixír schopný vyriešiť rôznorodé zdravotné problémy. Často sa odporúča najmä pri snahe schudnúť, ale mohli ste ho tiež vidieť v článkoch o lepšom trávení, liečbe kožných problémov či skrášľovaní vlasov.
Určite poznáte porekadlo „nie je všetko zlato čo sa blyští“. Ani jablčnému octu netreba hneď prikladať nadpozemské vlastnosti a treba pamätať aj na vedľajšie účinky, ktoré môže jeho konzumácia spôsobiť.
Dietetička a autorka publikácií o zdravom živote Maeve Hananová má na Instagrame viac ako 23.000 sledovateľov, s ktorými sa delí predovšetkým o odporúčania k zdravému stravovaniu.
Hananová na Instagrame nedávno zverejnila príspevok, ktorý sa týka jablčného octu. „Keď rozmýšľate nad tým, či sa oplatí vyskúšať výživový trend (napríklad jablčný ocot), je dôležité, aby ste zvážili možné výhody a nevýhody,“ uviedla odborníčka na začiatku príspevku.
Hananová v príspevku pripúšťa, že sa vykonalo niekoľko štúdií, ktoré podporujú pozitívne účinky jablčného octu pri chudnutí, predovšetkým vďaka tomu, že potláča chuť do jedla a ovplyvňuje hladinu inzulínu a chod metabolizmu.
Jablčný ocot je tiež efektívny prostriedok na boj proti viscerálnemu tuku, ktorý sa považuje za najškodlivejší, pretože obopína dôležité vnútorné orgány.
Na druhej strane existuje niekoľko rizík, s ktorými by mal počítať každý, kto sa chystá chudnúť alebo zlepšovať zdravie pomocou jablčného octu.
1. Škodí zubom
Keďže ide o mimoriadne kyslú tekutinu, konzumácia neriedeného jablčného octu môže vážne poškodiť zuby. „Hlavným rizikom pravidelného pitia jablčného octu je erózia zubov,“ hovorí Hananová.
Ak chcete svoje zuby ochrániť, nekonzumujte viac ako dve polievkové lyžice jablčného octu za deň. Po každej dávke by ste si mali riadne vypláchnuť ústa. Druhou možnosťou je konzumovať jablčný ocot ako súčasť jedla, a nie v jeho čistej neriedenej forme.
2. Nevoľnosť
V prípade, že máte citlivé črevá alebo časté tráviace ťažkosti, užívanie jablčného octu by ste si mali dvakrát premyslieť. Nevoľnosti pri trávení ale môžu postihnúť aj zdravých ľudí.
Jablčný ocot má schopnosť zadržať jedlo dlhšie v žalúdku, čo síce pomáha pri chudnutí, no zároveň to môže vyvolať nechcené účinky. Jablčnému octu by sa celkom mali vyhnúť ľudia s pomalým uvoľňovaním žalúdku (napríklad tí, čo trpia gastroparézou).
3. Oslabenie kostí a znížená hladina draslíka
Príliš vysoké pravidelné dávky jablčného džúsu môžu telo oberať o potrebné minerály. Je známy prípad 28-ročnej ženy, ktorá 6 rokov denne pila 250 mililitrov jablčného džúsu riedeného vodou, a museli ju hospitalizovať v dôsledku nízkej hladiny draslíka a osteoporózy, ktorú len málokedy diagnostikujú mladým ľuďom.
Lekári si spojili stav pacientky s jej stravovacími návykmi a majú za to, že priveľké dávky jablčného octu jej kosti ochudobnili o minerály a zabránili tvorbe nového kostného tkaniva.
4. Popálenie hrdla a pažeráka
Jablčný ocot síce nespôsobuje závažné popáleniny hrdla a pažeráka, no mnohí ľudia môžu po jeho vypití cítiť diskomfort a bolesť.
Zvýšené riziko predstavujú len tablety s obsahom octu, ktoré sa môžu zaseknúť v hrdle konzumenta, čím by kyselina v nich mohla poškodiť sliznicu.
5. Popálenie pokožky
Jablčný ocot sa využíva aj ako pomôcka pri liečbe akné, no ani v tomto prípade netreba zabúdať, že ide o silne kyslú látku, ktorá by mohla podráždiť pokožku.
Octom by sme rozhodne nemali liečiť citlivú pokožku, ako je pokožka s infekciou a ekzémom alebo znamienka.
Na záver treba spomenúť možné negatívne účinky jablčného octu, s ktorými sa môžete stretnúť, ak užívate niektoré z týchto liekov:
- lieky na cukrovku – jablčný ocot by mohol drasticky znížiť hladinu cukru a draslíka v krvi
- Digoxín – tento liek znižuje hladinu draslíka v krvi, čo by v kombinácii s jablčným octom mohlo mať fatálne následky
- niektoré diuretiká – tieto lieky môžu spôsobiť nadmerné vylučovanie draslíka z tela, preto by sa nemali konzumovať s jablčným octom, ktorý má podobné účinky.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.